Pa ovako,digital 8 kameru sam imao na "testu" 5dana 2002 godine i to model Sony DCR TRV 240(model koji je tada bio nov i aktuelan).Sasvim sam dovoljno vremena imao da se detaljno upoznam sa karakteristikama u realnom radu.
Dakle snimak po dnevnoj svetlosti je potpuno ok.Doduse na mojoj mini DV kameri je ipak bolji i to primetn.Da napomenm konfiguracija CCD-pixeli je ista na obe kamere(1/4.7" sa 800K pixela).Na ovoj digital 8 su boje nekako malo blede.
Shuma ima neprihvatljivo mnogo pri losijim svetlosnim uslovima.Takodje pri losijim svetlosnim uslovima,citaj na sumrak boje vuku na plavu,ali to je pretpostavljam posledica sto white balance nema manuelne(ni polumanuelne) kontrole.
U mraku pored neprihvatljive kolicine shuma slika je potpuno izgubila kontrast i ostrinu narocito kada je slika zoomirana.
Sto se tice stabilizacije ona je na svim digital8 modelima elektronska.A sto se tice velicne novi modeli za 2004 i 2005 su znatno "reduced size" gotovo kao mini dv kamere.
U svakom slucaju po meni je to isplativo uzeti samo ako imamo mnogo HI8 ili video 8 kaseta.
Sta ce biti za 5 meseci vise niko ne sme ni da predvidi,ali ako dozivimo 6-ti mesec vi cete biti nas nezamenjiv covek