Citat:
bakiman:
AKTIVNI je fan, a PASIVNI je samo bakarno telo koje izvlači toplotu...
HVALA
Recimo... Da budem još prezicniji...
Hladnjak je komad aluminijum i/ili bakra sa rebrima (da bi imao što veću površinu za odavanje toplote).
Aktivni hladnjak je hladnjak (objašnjeno iznad) sa ventilatorom.
Pasivni hladnjak je samo hladnjak.
E sad, kuler=hladnjak i fan=ventilator su pojmovi koje većinja ljudi ne zna. Izrazi "dodavanje kulera na kućište" i "ne vrti mi se kuler na grafičkoj karti" me izluđuju svakodnevno...
Da se vratim na temu. Ja sam na eBayu (nije reklama) kupio BGA hladnjake i nakalemio ih na Radeon9800Pro. Nijsam se igrao sa overklokom, ali se da primetiti da se memorijski čipovi dobro greju u radu, pa sam im olakšao muke i (bar u mojoj glavi) produžio radni vek. Pasivni hladnjaci na memoriji grafičkke karte mogu dobro da hlade. Oni sa donje strane kartice se uživaju u promaji koju pravi ventilator na hladnjaku grafičkog procesora. Oni sa gornje strane se "aktivno" hlade ako je hladnjak na procesoru okrenut tako da duva gore/dole. Na tim pločama se dokazano bolje hladi procesor nego kad duva levo/desno (onda se memorija "hladi"). E sad, ako se u priči pominju dodatni ventilatori u kućištu pa jedan od napred duva u grafičku kartu i "aktivno" hladi hladnjake na memoriji sa obe strane grafičke karte. Tada bi trebalo da ima prostora za još bolji overklok kartice.
3.2 GHz Cell Broadband Engine, 256MB XDR 3.2GHz, nvidia RSX 256MB, 120GB SATA, SIXAXIS i Samsung LE32R73BD.
To je bre gaming konfiguracija!