|
Mireille Sarajevo
Član broj: 38258 Poruke: 2 *.as58.ob.bih.net.ba.
|
kao prvo moram da kazem da sam se JEDVA snasla na ovom forumu ..... ali bit ce bolje
vidjela sam da je ovdje neko "razgovarao" o teleskopima i vidim da ima ljudi koji se razumiju u to ....
naime nasla sam jedan veoooooma povoljan teleskop koji bih zeljela kupiti medjutim ne razumijem se u teleskope i njihovo uvecanje i sl. pa molim nekog ko se razumije da mi pojasni :)
karakteristike su:
Optisan Star 60050
Žižna dužina: 600 mm
* Promer objektiva: 50 mm
* Okular(1"): H6, H20
* Uveličanje: 30 - 300 puta
* 3 x Barlow sočiva
* Aluminijumski stativ
refraktorski teleskop
i jos malo sto sam nasla o njemu
Teleskop Optisan Star 60050. Karakteristike: refraktorski teleskop, fokusna dužina: 600 mm, promjer objektiva: 50 mm, okulari (1 inch): H6, H20, povećava od 30 puta do 300 puta, tražilica 5x24, 3x Barlow leće, alu-stativ.
unaprijed hvala onom ko bude odgovarao na ovu moju temu s malom napomenom ....
ja se APSOLUTNO NE RAZUMIJEM U TELESKOPE! tako da cu trebati malo detaljnije objasnjenje tj kazite jel dobar, sta mogu vidjeti (ne bih da gledam stanove po susjednim zgradama :) nego malo vishe tj dalje....)
nadam se skorim odgovorima
|
| 30.10.2004. u 13:39 |
| |
|
obranko severna amerika
Član broj: 36599 Poruke: 152 *.cpe.net.cable.rogers.com.
|
Pozdrav,
Ako si vec odlucila da kupis teleskop, da ti skrenem paznju da se ne preporucuje kupovanje teleskopa iz robnih kuca (obrati paznju da ga oni reklamiraju sa "uvecanje 30-300x"). Generalno, uvecanje teleskopa nije toliko bitno, a ne preporucuje se da uvecanje bude vece od dvostruke velicine objektiva u milimetrima. Pri velikim povecanjima (300x) svaka oscilacija teleskopa se povecava 300x. Pri tim povecanjima slika nije jasna i zbog turbulencija u atmosferi.
Ako ti je astronomija hobi i zelis da imas teleskop, preporucio bih ti (uz pretpostavku da ti je budzet limitiran):
- kupi reflektor (ovaj koji si navela je refraktor). Za iste pare mozes dobiti veci precnik ogledala. Veci precnik ogledala -> vise stvari se vidi sa vise detalja.
- skupljaj pare pa kupi reflektor od 100 do 150mm. (Moj licni primer: godinama sam odlagao kupovinu teleskopa dok nisam skupio pare i kupio reflektor od 200mm - slike su neverovante).
- kada/ako kupis teleskop, kada zelis da posmatras vasionu bezi od grada. Koliko se secam (bio sam u Sarajevu samo jedanput) to je grad u kotlini sa puno zagadjenja. Ako das pare za teleskop (narocito neki veci 100-150mm) da bi ga iskoristila moras da odes van grada gde je vazduh manje zagadjen. (postoje dve vrste zagadjenja koje ometaju osmatranje vasione - smog i svetlosno zagadjenje - i obe vrste su narocito izrazene u gradu).
|
| 30.10.2004. u 23:29 |
| |
|
zema nbg
Član broj: 20112 Poruke: 38 *.7.eunet.yu.
|
|
| 31.10.2004. u 01:53 |
| |
|
AgAwAgA
Član broj: 142755 Poruke: 1 85.158.38.*
|
Ajd da ne otvaram novu temu samo da pitam jel valja ovaj teleskop?
BAYTRONIX 6 INCH SHORT TUBE REFLECTOR TELESCOPE
150mm (6 inches) concave objective mirror
Focal Length : 1400mm (55")
Plossl 25mm Eyepiece
Resolving Power: 0.93"
Faintest Discernable Object: 12M
Primary Tube Length: 19 inches
Plossl 10mm Eyepiece
2x Barlow lens
Moon Filter
Large Collapsible Aluminum Tripod with Accessory Tray
Equatorial Telescope Mount