Zakonskih prepreka, ipak, izgleda da nema. Nemoguce je da za PayPal ima prepreke, a Western Union ili MoneyBookers nemaju (omogucavaju i slanje i prijem novca, i jedan i drugi).
To da se PayPalu ne isplati, ne verujem. Aktivni su i na mnogo manjim trzistima nego sto je nase. Eventualna ulaganja koja bi imali, brzo bi im se mnogostruko vratila. Ipak imamo oko 2 miliona korisnika interneta, to nije malo.
Da im je potrebna podrska neke nase banke, takodje ne verujem. To je potrebno Western Unionu ili Money Gramu, PayPalu ne. Oni imaju saradnju sa HSBC UK bankom (pri procesiranju kartica), drugo im nista ne treba. Mi bi na PayPalu placali tako sto uplacujemo novac na devizni racun u nekoj domacoj banci (kao sto sad radimo i za bilo koja druga placanja). Povlacenje novca bi bilo moguce direktno na Visa karticu, takodje nema veze s bankom, iako banka izdaje karticu. Dokaz je da to vec danas radi bez (tehnickih) problema sa pojedinim Visa karticama nasih banaka.
Dva mi potencijalna problema ipak padaju na pamet:
Svuda gde postoji full PayPal-ov servis, postoji i opcija povlacenja novca s PayPal racuna na USA bankovni racun. Ako zaista postoji zakon koji nasim gradjanima zabranjuje da otvaraju racune u inostranim bankama, mozda je to prepreka. Ali cak i da jeste, PayPal bi verovatno napomenuo to kao konkretan problem u svom odgovoru.
Ono sto je po meni najverovatnije je nasa ruzna proslost, konkretno visegodisnje hakerisanje mnogih domacih korisnika interneta tokom devedesetih, koriscenje laznih i ukradenih brojeva kreditnih kartica za kupovinu preko neta. Naravno, mnogo vise takvih "hakera" ima npr. u Kini ili Rusiji, ali su to za razliku od naseg ogromna trzista koja donose ogroman profit. Rusko trziste je 1000X vece od naseg pa jos uvek nemaju opciju prijema novca!

Re: PayPal u Srbiji..
Kako da koristim PP U SRB, registrovan na HR ili neku drugu zemlju?