Pregledao samo ceo forum u potrazi za temom koja na bilo koji način dotiče Projektnu dokumentaciju, ali ova tema je uglavnom "zaobiđena".
Startujući prošle nedelje sa potpuno novim web projektom kreiranja web prisustva jedne novosadske firme, odlučio sam se za pridržavanje striktne forme faznog razvoja i doslednog vođenja projektne dokumentacije, od početka do kraja. Iz sfere projektovanja softvera, kao i iz iskustava na uvođenju ISO standarda, poznato mi je da dokumentacija predstavlja odlučujuću komponentu uspešnog planiranja, razvoja i implementacije, pa ako hoćete i valjanosti nekog posla.
Pri tome, dobru dokumentaciju određuju dobra organizacija i strukturiranost, sledstvenost, kompletnost, obeležavanje (označavanje), izvor (autorstvo), dizajn i jasan razumljiv stil pisanja.
Započevši prvu fazu web projekta, fazu DEFINISANJA PROJEKTA, koju čine aktivnosti prikupljanja i analize informacija neophodnih za jasnu identifikaciju širine i opsega projekta (podfaza 1.1 Prikupljanje informacija), startovao sam od vrlo detaljne ankete (intervju) koji sam obavio sa klijentom (menadžerom i zaposlenima).
Samom intervjuu prethodila je dosledna priprema dokumenta - upitnika, koji je poslužio kao osnova za prikupljanje informacija. Iako sam mislio da će ovo biti poprilično prost dokument, nakon izvesnog "udubljivanja u temu" nastalo je preko 50 manje-više složenih pitanja, organizovanih u nekoliko sekcija. A tokom samog intervjua "iskrslo" je još dosta pitanja i potpitanja. Intervju je, na moje iznenađenje, trajao čak 4 sata i rezultirao je kreiranjem veoma značajnog i korisnog dokumenta, verujte mi za obe strane. Ovo je tek prvi dokumentu u procesu razvoja jednog web sajta, a tek će ih biti.
Moje je pitanje, da li se uopšte bavite kreiranjem projektne dokumentacije, a ako se bavite - na koji način, kojom metodologijom, u kom obimu?
Mislim da je ovo veoma bitna tema, preko koje većina nas prelazi, uglavnom pravdajući se nedostatkom vremena, premalim budžetima, neobrazovanim klijentima i sl.
IT, Mobile, Gaming online magazin
------------------------------
Blog
Svakodnevnica Blog Auto blog
------------------------------
Kompjuterski e-zine
Personal magazine

Projektna dokumentacija
Re: Projektna dokumentacija