Ovako. Da biste maksimalno iskoristili svoju skupo placenu DVB karticu (he he), potrebno je da znate kako istu prilagoditi svojim potrebama, i jos vaznije, mogucnostima. Podesavanja najvise zavise od vase graficke kartice i takodje od zvucne kartice. Postavio sam dole linkove ka Mpeg2 decoderima i zavisno od vase graficke kartice, skinucete odgovarajuci decoder. Svi fajlovi su u JPG formatu, zbog ogranicenja servera na koji sam postavio fajlove (primaju samo slike, jebiga), tako da je potrebno samo da ih preimenujete u ekstenziju koja pise iza JPG ekstenzije, tj. ZIP. Sve fajlove koji su vam potrebni skinite i otpakujte u folder ProgDVB\Filters. Fajlovi dolaze sa ekstenzijom .ax (ActiveX) i da bi vas OS uopste i znao da ih imate na hard disku, moracete da ih registrujete. Prvo sto je potrebno je da prekopirate ove Registry kljuceve u Notepad i sacuvate ih kao "nesto.reg", sa sve navodnika, da vam Notepad ne bi dodao ekstenziju TXT na kraju.
Code:
REGEDIT4
[HKEY_CLASSES_ROOT\.ax]
@="axfile"
[HKEY_CLASSES_ROOT\axfile\shell\Register\command]
@="%regsvr32.exe %1"
[HKEY_CLASSES_ROOT\axfile\shell\UnRegister\command]
@="regsvr32.exe /u %1"
Kada ste ovo sacuvali, startujte taj novokreirani fajl i potvrdite sve sto vas pita. Ukoliko budete imali problema sa unosom kljuceva u Registry bazu, zamenite prvu liniju gde pise REGEDIT4 sa Windows Registry Editor Version 5.00 i probajte ponovo. Sada kada ste ovo uradili imate mogucnost da preko menija desnog klika registrujete bilo koji .ax fajl.
Malo o audio i video decoderima. Ukoliko imate neku od nVidia baziranih kartica, mislim da bi logicno resenje bilo koriscenje nVidia decoder-a. Da bi vam nVidia decoder uopste i radio, potreno je da imate instaliranu neku od nVidia aplikacija. Na taj nacin se taj decoder registruje, tj. neka vrsta zastite. Preporucujem vam nV DVD 02.55. Za najbolje rezultate u radu sa ovim decoderom preporucujem da se stavi video rendering na VMR9. Koriscenje ovog decodera nije i obaveza. Mozete se odluciti za nesto drugo. Naravno, mozete da probate sa nekim drugim resenjem i onda da vidite sta vam najvise odgovara. Ukoliko pak imate neku od ATI kartica, mozete da probate ili Cyberlink ili Cyberlink(ATI) decoder. Ovaj drugi je u praksi izuzetno tesko naci, ali postavio sam ga dole, pa ga skinite. Ali moze vrlo lako da dodje do neslaganja njega i ProgDVB-a. Za sada mislim da je to u nekoj vezi sa verzijom ProgDVB-a je se meni desavalo da sa nekim verzijama radi bez problema.
Kao neko alternativno resenje namece se i Intervideo ili Sonic decoder, ali ja licno nesto nisam bas zadovoljan sa kvalitetom istih. Mozete i da instalirate Elecard, ali po meni on je jedino dobar za gledanje 4:2:2 zasticenih kanala. Da ne komplikujem, to su kanali sa specijalnom zastitom koju koriste televizijske kuce za prenos svog 'live' materijala i moze se gledati iskljucivo preko DVB kartica. Najbolje je ipak da izaberete sami.
Sto se Audio decodera tice, mislim da je najbolje resenje Moonlight Odio Decoda. Ima podrsku i za AC3 zvuk.
Ipak, pre nego sto bilo sta uradite, pogledajte sta vam je od audio/video komponenata default na sistemu. Snimite neki video materujal u ProgDVB-u (30-tak) sekundi. Startujte GraphEditor. Nalazi se u ProgDVB direktorijumu pod imenom graphedt.exe. U meniju File kliknite na Render Media File i izaberite vas upravo snimljeni materijal. Sada mozete videti za pocetak koji vam je default video decoder ili audio decoder. Ovo je cisto da znate da li je uopste potrebna bilo kakva promena. Naravno, sve ovo radite dok vam je ProgDVB iskljucen.
Kada ste prekopirali sve potrebne fajlove u Filters direktorijum, registrujte ih tako sto cete kliknuti na njih desnim tasterom misa i izabrati Register. Filtere nikako ne smete stavljati na vise destinacija, vec samo u jedan folder i nikako ih ne smete registrovati na razlicitim destinacijama. Sada se ponovo vratite u GraphEditor i uklonite sve nepotrebne komponente, tako sto cete kliknuti na njih i onda pritisnuti taster DEL na tastaturi. Sada iz menija Graph izaberite Insert Filters i u novom dijalogu kliknite na + pored Direct Show Filters. Sada potrazite onu komponentu koju ste registrovali, kliknite jednom na nju i pritisnite taster Insert Filter. I tako za svaku potrebnu komponentu.
Ukoliko vam se neki Mpeg2 decoder stalno ubacuje kao deafault, a ne zelite da on to bude, jednostavno udjite u meni Insert Filters i nadjite ga. Kliknite na + pored njegovog imena i videcete putanju do tog filtera. Sada ga pronadjite i kliknite desnim tasterom misa na njega i izaberite opciju UnRegister. Vise se nece nametati kao default decoder.
Svaki Mpeg2 decoder ima svoje karakteristicne opcije za podesavanje, koje se dobijaju kroz opciju Filter properties, kada kliknete desnim tasterom misa na njega. Ukoliko decoder ima opciju da se ukljuci hardverska akceleracija, obavezno je ukljucite. Ovo dosta zavisi i od vase graficke. Ako ona nema ugradjen hardverski Mpeg2 decoder, ova opcija ce vam biti onemogucena. Sve ATI kartice imaju ugradjen hardverski Mpeg2 decoder. Takodje cekirajte i opciju Force Bob. Ovo je vezano za deinterlace efekat.
Takodje i kod audio decodera imate opcije za podesavanje, ali one dosta zavise od toga da li imate ili ne 5.1 souround sistem i od toga da li vasa zvucna kartica podrzava sestokanalni zvuk (5.1). Na output pin audio decodera, stavite Default DirectSound Device.
Na output pin source fajl-a (to je onaj materijal koji ste snimili, a koji je predstaljen kao blok koji se nalazi skroz na levoj strani, sa imenom MPG fajla koji ste snimili) obavezno se vezuje neki Mpeg2 Demultiplexer ili Mpeg2 Splitter. Demultiplexer je blok koji razdvaja, u nasem slucaju Audio i Video komponentu na dva razlicita bloka. Jedni od najboljih demultiplexera su MainConcept ili Pinnacle, pri cemu je po mom licnom misljenju ovaj prvi najbolji, ali ga je izuzetno tesko naci. Kod njega postoji opcija Fast Seeking koja ce vam pomoci kod premotavanja snimljenog Mpeg2 materijala. Kod njega vam se posebno moze javiti greska tipa: "The filter could not be created. Resources used by this filter may already be in use. Ran out of memory. (Return code: 0x8007000e)". Bas iz razloga sto ili postoji vise kopija ili je registrovan na vise destinacija. Resenje je da se vrati gde je sve registrovan, pa da se ide na UnRegister i da se odmah obrise odatle i odmah posle toga ide resetovanje racunara. Posle toga se ona jedna jednina preostala kopija registruje. Takodje se desava da neki splitteri (demultiplexeri) nece da saradjuju sa pojedninim decoderima, tako da treba biti svestan i ove cinjenice.
Na output pin video decodera stavite Overlay Mixer 2. Bez njega necete biti u mogucnosti da "lepite" titlove na povrsinu ProgDVB-a. Jedno upozorenje za vlasnike ATI kartica: ako vam je ubacen S-Video/kompozitni kabl u TV-Out graficke kartice, necete biti u mogucnosti da ubacite Overlay Mixer 2 u graph fajl. Razlog za ovo ne znam, ali je tako.
Kada ste zavrsili sa kreiranjem graph fajla, sada ga sacuvajte. Idite na SaveAs XML i sacuvajte ga kao tv.nesto. MORA da stoji prefiks tv. Sacuvajte ga u folder FilterGraphs. Sada otvorite ProgDVB i u meniju Settings izaberite Audio and Video. Kliknite na tabulator DirectShow i iz menija TV Channels izaberite kreirani graph fajl. U podesavanju za video rendering (sa desne strane Letter Box moda) izaberite By Graph File. Sada konacno kliknite OK.
Korisni linkovi:
nVidia Mpeg2 Decoder v.2.27
Pinnacle Mpeg2 Demuxer
Cyberlink(ATI) Mpeg2 Decoder
MainConcept Mpeg2 Demultiplexer
Moonligth Odio Decoda
Pinnacle Mpeg2 DemuxII
Elecard Mpeg2 Decoder
[url=]Sonic CineMaster Mpeg2 Decoder v.2.5.3.784[/url]
[Ovu poruku je menjao Nabukodonosor dana 03.09.2004. u 11:46 GMT]

ProgDVB & FiltersGraphs tutorial by Nabukodonosor
Re: ProgDVB & FiltersGraphs tutorial by Nabukodonosor