Dajte ljudi u šta se pretvorila ova diskusija!?
Ja iskreno mislim da su privatni fakulteti mnogo bolji. Oni koji tvrde da su državni teži - U PRAVU SU! A sada malo statistike:
- 1.75%-8%(u zavisnosti od faxa) studenata na državnim fakultetima u Srbiji završi studije u roku.
- 70%-80% studenata u svetu završi studije u roku.
Zašto je to tako!? Prosti razlozi:
- Na predavanjima ima obično preko 100 ljudi (čini mi se da negde ovaj broj ide i mnogo više), malte ne treba svaki dan da se upoznajete sa novim likom.
- Stoga (uglavnom) profesor nema vremena da pojedincu objasni neku stvar
- Profesori su nezainteresovani
- Gradivo je staro(zaboga na FON-u se do ove godine učio Pascal (slažem se da je on odličan za početnike programiranja, ali to treba da se uči u srednjoj)
- Stoga nakon zavšenog državnog faxa niste osposobljeni NI ZA ŠTA.
Ko će da zaposli programera koji kaže da zna Pascal??? Doduše on može lako da nauči Delphi, ali to se ne uči na državnom faxu.
Što se tiče privatnih fakulteta.
- Na njima je gradivo novo
- Radi se u malim grupama
- Nakon završenog faxa imate skoro zagarantovan posao
Ajmo sada malo da se stavimo na mesto poslodavca. Treba vam programer na konkurs su vam se prijavila dva čoveka, tek završila fax. Prvi je završio FON (recimo za 5 godina) i zna da radi u Pascalu. Drugi je završio RAF i poznaje MSSQL, C, Oracle, projektovanje i razvoj WIN aplikacija... Budite realni. Koga će te zaposliti?
Opet za upis na privatni fax ne mora da se uči skoro ništa, ali ako ga završite vi ste sposobni da radite nešto ODMAH.
AVS