ok, kad kazem videla, mislim na to da mogu da pingujem tu masinu i da mogu da mapiram drajv na njoj. da li se vidi ili ne iz network neighbourhooda nije preterano bitno. bilo bi lepo da moze i to :) ali i ako dobijem da mogu da mapiram drive smatracu da je problem resen. na jednoj lokaciji imam dva racunara na jednom je w2k3 server, a na drugom XP. racunar sa w2k3 ima wireless karticu drugi je povezan preko lana. na drugoj lokaciji imam slicnu stvar, samo racunar sa wireless karticom ima winXP, drugi ima w2k. wireless kartice imaju ip 192.168.0.2 u prvom i 192.168.0.7 u drugom slucaju. ta dva racunara se vide bez ikakvih problema. pinguju jedan drugog, mapirao sam drajvove koji su mi trebali, vide se cak i iz network neighbourhooda. problem mi je da isto postignem sa racunarima koji nemaju u sebi wireless kartice, koji su povezani preko LAN-a. probao sam sa rras serverom i sa winproxy-jem i dobijao sam istu stvar. dobijao sam da racunari bez wireless kartica mogu da pinguju racunar sa wireless-om na drugoj lokaciji ali je njih nemoguce pingovati. pokusavao sam nesto i sa definisanjem statickih ruta, ali ni to nije pomoglo. ip adrese racunara u lan-u nisu bitne. menjao sam ih cesto, mogu da stavim koje god treba. jako mi je bitno da sa svakog racunara mogu da pristupam svim drugim racunarima bez obzira da li su na lan-u ili wireless-u i bez obzira na kojoj su lokaciji. preporucivali su mi da uzmem neku krs masinu, instaliram linux i na njoj podesim ruter. da li ce mi to resiti problem? da li mi tad trebaju dve takve masine, mislim na obe lokacije? ako nije moguce preko network neighbourhooda ili preko mapiranja drajvova kako je moguce da sherujem fajlove izmedju tih masina i kako je moguce da mysql serveru koji je na jednoj masini pristupam sa druge tri masine (potrebno za bluesoft poslovni program)? jel trebam jos nesto da pojasnim? :)