Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Everybody aplikacija za identifikaciju poziva

[es] :: Anonimnost i privatnost :: Everybody aplikacija za identifikaciju poziva

Strane: < .. 1 2 3 4 5

[ Pregleda: 14025 | Odgovora: 90 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 14679+2616 Profil

icon Re: Everybody aplikacija za identifikaciju poziva08.01.2019. u 12:12 - pre 5 meseci
Pre neki dan se nadjem sa covekom i prvo sto me je pitao je sto mu na everybody aplikaciji za moj broj izlazi "izbrisano na zahtev korisnika"

Rekoh mu da sam ja tako trazio.

Znaci ipak radi, a izlazi tako kako sam napisao, izgleda da tu aplikaciju koristi dosta ljudi
Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
Odgovor na temu

CoyoteKG

Član broj: 70939
Poruke: 2544+6745 Profil

icon Re: Everybody aplikacija za identifikaciju poziva14.01.2019. u 14:24 - pre 5 meseci
Citat:
CoyoteKG:
evo izguglah nešto, sad ako nađem kontakt ima da pišem i usmerim na temu.
https://www.poverenik.rs/sr/

Dobio sam odgovor, naravno sve je legalno :)

Videću posle ako mogu da okačim, pošto su mi poslali odgovor pdf fajlu.
 
Odgovor na temu

CoyoteKG

Član broj: 70939
Poruke: 2544+6745 Profil

icon Re: Everybody aplikacija za identifikaciju poziva14.01.2019. u 19:18 - pre 5 meseci
Evo odgovora.

posto je scan, nisam mogao da ga ocr kako treba pa kopiram tekst, tako da evo ovako.

Ono sto me buni, zar je dovoljno recimo neko da se snadje za brojeve telefona, recimo iz baze ambulante (jedno od retkih mesta gde sam dao svoj br tel), i posle to da objavi i da kaze da je to pokupio crawl-om sa neta, bez nekih posebnih dokaza...

Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

SlobaBgd

Član broj: 70350
Poruke: 1973+4545 Profil

icon Re: Everybody aplikacija za identifikaciju poziva14.01.2019. u 20:02 - pre 5 meseci
Da li je istina da "kada treće lice pozove korisnika koji ima instaliranu aplikaciju a koje nema to lice u telefonskom imeniku, aplikacija automatski šalje SMS tom trećem licu sa obaveštenjem da li želi da bude memorisan sa navedenim imenom, odnosno da li želi da ga promeni ili izbriše sve te podatke, u kom slučaju ga program blokira prilikom sledećeg poziva..."?
Da li je iko od vas dobio SMS od aplikacije koja ga je pitala kako da rukuje vašim brojem?

Takođe, gde je ta baza, taj javni telefonski imenik mobilnih brojeva odakle su pokupili moj broj? Evo sada sam tražio ko je korisnik mog broja telefona (064) na ovom sajtu, i odgovor koji dobijam je "Nema rezultata pretrage". Dakle, iako je broj registrovan na moje ime, taj podatak nije javno dostupan.
 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 5204+850 Profil

icon Re: Everybody aplikacija za identifikaciju poziva14.01.2019. u 20:21 - pre 5 meseci
Za tzv. prikupljanje podataka iz javno dostupnih baza , Lazu ! I firma i tzv. poverenik .

Zato sto ne postoji Nijedna javna dostupna baza , koja bi sadrzala podatke tog tipa . Jedina baza kojoj se moze pristupiti za pojedinacne upite je , MTS baza korisnika fiksnih telefona . Svi znamo kako se moze pristupiti toj bazi , i MTS ocigledno ne bi dozvolio da mu neko besplatno preuzme celu bazu !

Ostale baze jednostavno ne postoje ili nisu javno dostupne pa je bilo kakvo preuzimanje podataka iz tih baza Ilegalno .

Jedno je sigurno niko nece hackovati Bazu MUP, doma zdravlja itd , jer one i nisu dostupne.


Ovde poverenik tvrdi ocigledno prepisujuci odgovor, sto mu je firma vlasnik aplikacije dala , demantuje samog sebe oko javnih baza . Tu on eksplicitno kaze :

da do saznanja o brojevima trecih lica dolazi na nacin, da kada trece lice pozove korisnika koji ima instaliranu aplikaciju, a koji nema to lice u telefonskom imeniku, aplikacija automatski salje tom trecem licu SMS itd.


Znaci ovom recenicom i firma i Poverenik priznaju da nema nikakvih javnih dostupnih baza nego samo imenik korisnika aplikacije !

A da SMS ide samo u slucaju da korisnika nazove neko koga korisnik nema u imeniku svog telefona . Znaci jos jedna Besmislica ! Jer navodno u tom SMS , lica koje nije u imeniku , pise mu da li zeli da bude memorisan pod datim imenom ?

Kojim imenom ?? Kada to lice nije u imeniku i ako nije u firminoj bazi do sada , on je za nju nepoznat i anoniman !


 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 5204+850 Profil

icon Re: Everybody aplikacija za identifikaciju poziva14.01.2019. u 20:50 - pre 5 meseci
Samo da dodam da osim MTS baze fiksnih telefona , postoji i SBB baza takodje korisnika fiksne telefonije .

 
Odgovor na temu

bachi
Vladimir Vučićević
System administrator
Beograd, Srbija

Član broj: 17912
Poruke: 4613

Sajt: www.bachi.in.rs


+2641 Profil

icon Re: Everybody aplikacija za identifikaciju poziva15.01.2019. u 07:53 - pre 5 meseci
Citat:
CoyoteKG:
Evo odgovora.

posto je scan, nisam mogao da ga ocr kako treba pa kopiram tekst, tako da evo ovako.aze ambulante (jedno od retkih mesta gde sam dao svoj br tel), i posle to da objavi i da kaze da je to pokupio crawl-om sa neta, bez nekih posebnih dokaza...


Uvidom na internet stranicu koju ste naveli u predstavci www.everybody.today utvrđeno je da se, u konkretnom slučaju, radi o aplikaciji Privrednog društva „Everybody“ d.o.o. Beograd-Stari grad (u daljem tekstu: Rukovalac).

S tim u vezi, obaveštavamo Vas da je Poverenik sproveo postupak nadzora kod Rukovaoca u predmetu broj: . povodom obrade podataka o ličnosti koju navodite u Vašoj predstavci, te da je Rukovalac dostavio Povereniku evidenciju o zbirci podataka o ličnosti pod nazivom: „Evidencija kontaktnih informacija aplikacije Everybody“. U navedenom postupku nadzora je utvrđeno da je Rukovalac razvio aplikaciju koja se instalira na mobilni telefonski uređaj i koja funkcioniše na način što korisnicima omogućava identifikaciju dolazećih poziva, kao i da podatke za navedenu identifikaciju prikuplja program te aplikacije preko javno dostupnih izvora, kao i od samih lica na dobrovoljnoj bazi, da do saznanja o brojevima telefona trećih lica dolazi na način, da kada treće lice pozove korisnika koji ima instaliranu aplikaciju, a koji nema to lice u telefonskom imeniku, aplikacija automatski šalje SMS tom trećem licu, sa obaveštenjem da li želi da bude memorisan sa navedenim imenom, odnosno da li želi da ga promeni ili izbriše sve te podatke, u kom slučaju ga program blokira prilikom sledećih poziva, da je upravljanje svojim kontaktom, trećim licima omogućeno ulaskom na internet stranicu http://cvrbd.com.

Takođe je, neposrednim uvidom ovlašćenih lica Poverenika u bazu podataka Rukovaoca utvrđeno, da u istoj ne postoje podaci kao što su imena i prezimena fizičkih lica, brojevi telefona, nadimci i slično, već samo numerički generisani podaci aplikacije, koji ne postoje u izvornom obliku, te niko nema uvid u iste i kao takvi ne postoje, odnosno u okviru navedene baze Rukovaoca ne postoje podaci kojima bi se utvrdio identitet lica.

Odredbom čl. 5. ZZPL propisano je da osim ako očigledno pretežu suprotni interesi lica, pojedine odredbe ovog zakona o uslovima za obradu, kao i o pravima i obavezama u vezi sa obradom ne primenjuju se na obradu: 1) podataka koji su dostupni svakome i objavljeni u javnim glasilima i publikacijama ili pristupačni u arhivama, muzejima i drugim sličnim organizacijama; 2) podataka koji se obrađuju za porodične i druge lične potrebe i nisu dostupni trećim licima; 3) podataka koji se o članovima političkih stranaka, udruženja, sindikata, kao i drugih oblika udruživanja obrađuju od strane tih organizacija, pod uslovom da član da pismenu izjavu da određene odredbe ovog zakona ne važe za obradu podataka o njemu za određeno vreme, ali ne duže od vremena trajanja njegovog članstva; 4) podataka koje je lice, sposobno da se samo stara o svojim interesima, objavilo o sebi.

Odredbom čl. 3. tač. 1. ZZPL propisano je da je podatak o ličnosti svaka informacija koja se odnosi na fizičko lice, bez obzira na oblik u kome je izražena i na nosač informacije (papir, traka, film, elektronski medij i sl.), po čijem nalogu, u čije ime, odnosno za čiji račun je informacija pohranjena, datum nastanka informacije, mesto pohranjivanja informacije, način saznavanja informacije (neposredno, putem slušanja, gledanja i sl, odnosno posredno, putem uvida u dokument u kojem je informacija sadržana i sl.), ili bez obzira na drugo svojstvo informacije, dok je tačkom 2. istog člana propisano da je fizičko lice čovek na koga se odnosi podatak, čiji je identitet određen ili odrediv na osnovu ličnog imena, jedinstvenog matičnog broja građana, adresnog koda ili drugog obeležja njegovog fizičkog, psihološkog, duhovnog, ekonomskog, kulturnog ili društvenog identiteta.

Imajući u vidu navedeno, odnosno kako Rukovalac preko aplikacije ,,Everybody“ prikuplja podatke o broju telefona i opisu kontakata lica koje je instaliralo tu aplikaciju, kao i da ne može odrediti identitet trećeg lica (aplikacija dodeljuje nasumično naziv broju telefona, ukoliko se isti ne može saznati iz javno dostupnih izvora ili mu samo treće lice ne odredi naziv), već dolazi do saznanja samo o podatku koji se odnosi na broj telefona koji je kontaktirao korisnika aplikacije, te da u bazi Rukovaoca ne postoje podaci kojima bi se utvrdio identitet lica, to u, konkretnom slučaju, nema postupanja suprotno odredbama ZZPL.

Zahvaljujemo Vam na interesovanju za pravilnu primenu ZZPL i upućujemo Vas da se o ovim i ostalim pitanjima bliže informišete na internet prezentaciji Poverenika: http://www.poverenik.rs/.
... Vladimir Vučićević aka. Bachi
~~~ www.bachi.in.rs <<<<>>>> vladimir@vucicevic.in.rs
>>> It's nice to be important, but it's more important to be nice...
 
Odgovor na temu

adzo_
Ivan Adžić

Član broj: 150302
Poruke: 443+247 Profil

icon Re: Everybody aplikacija za identifikaciju poziva15.01.2019. u 09:50 - pre 5 meseci
Ovo nije istina za SMS. Ja se takodje nalazim u bazi a nikakav SMS nisam dobio niti bi se i da sam dobio, slozio sa tim
 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 5204+850 Profil

icon Re: Everybody aplikacija za identifikaciju poziva15.01.2019. u 11:21 - pre 5 meseci
Naravno da nisi dobio SMS jer sve je Fantazija !

Pise ko treba da dobije SMS , i na kraju ispadne NIKO , jer se ne radi o jednom telfonskom imeniku jednog korisnika vec o desetinama hiljada telefonskih imenika !

Takodje Poverenik se poziva i citira clanove zakona , pa clan 5 sa tackama 1-4 . Posmatrajuci sve vidi se da ovo prikupljanje i obrada , ne podleze ni pod jednu tacku ovog zakona !

Zato je Izmisljeno da se radi o Javno dostupnim podacima , jer bi se onda uklopilo u tacku 1 .

Ako su to javno dotupni izvori svima , neka Firma i Poverenik to i dokazu !!

Neka objave linkove tih izvora , muzeja , arhiva , javnih publikacija , ili elektronske baze kojim svaki gradjanin moze da pristupi , pa da vidimo !

Ovako posto takve javne dostupne Baze ne postoje ocigledno je da je ovo Protivzakonito !

I kada bi postojale , sta cemo sa par Miliona pripejd telefonskih korisnika , za koje niko pa ni operateri ne znaju ko su ? Gde je javna baza tih korisnika za koje ni operater ne zna ko su ?

E ovde ova firma zna ko su jer je prikupila tudje telofonske imenike iz tudjih telefona !

 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 5204+850 Profil

icon Re: Everybody aplikacija za identifikaciju poziva15.01.2019. u 11:35 - pre 5 meseci
Na Google playu se moze videti o kakvoj se bazi radi !

Samo komentara , mahom pozitivnih ima preko 9.800 !!

Aplikacija je instalirana 100.000 + puta sto znaci da je firma prikupila isto toliko telefonskih imenika sa podacima trecih lica , koji NISU dali saglasnost o tome .

Ta brojka je Ogromna i dovoljna da skoro svako bude u firminoj Bazi .

Meni je takodje zanimljiv motiv tzv. Poverenika da tvrdi da je sve u skladu sa Zakonom , kada ocigledno nije ?

Njemu je na kraju neko iz firme rekao da firma u stvari ne prikuplja i ne obradjuje podatke , i da ona nema nijedno ime , nijedan mobilni telefonski broj niti Nadimak na raspolaganju ?

Zasto poverenik ne bi verovao nekoj firmi na rec ?
 
Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 14679+2616 Profil

icon Re: Everybody aplikacija za identifikaciju poziva15.01.2019. u 11:41 - pre 5 meseci
Pa da... sad se vracamo na pocetak ove teme kada sam ja vec postavio pitanje, koje je sustina cele price
da li je zabranjeno da ja nekome dam moj imenik?


Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
Odgovor na temu

ademare

Član broj: 151475
Poruke: 5204+850 Profil

icon Re: Everybody aplikacija za identifikaciju poziva15.01.2019. u 11:49 - pre 5 meseci
Jeste zabranjeno davati nekome na obradu i koriscenje podatke o trecim licima bez njihove saglasnosti .

Poverenik se poziva na clan 5 . jer je tu taksativno navedeno koji podaci mogu biti prikupljani i obradjivani .

1. Javno dostupni podaci , koji su svima dostupni , toga ovde nema , jer ja, kao niti iko sa foruma ne moze pristupiti takvim podacima oko toga se vrti cela Izmisljitina jer takvih javno dostupnih podataka nema .

2. Za koriscenje za sopstvene potrebe , ovde nije jer je u pitanju komercijalni projekat

3. Podaci o clanovima stranaka , udruzenja , sindikata , to takodje ovde nije u pitanju

4. Podaci koje je svako pravno sposobno lice dalo o sebi , tu je Laz ovo sa SMS -om , ali iz ove tacke se vidi da jedno lice ne moze davati podatke o drugima , vec samo o sebi , i da mora biti pravno sposobno ! Zato na GP pise da se aplikacija koristi uz nadzor roditelja !!

Na kraju je izmisljeno da podaci i obrada podataka Ne postoje !
 
Odgovor na temu

looker-on

Član broj: 339519
Poruke: 476+145 Profil

icon Re: Everybody aplikacija za identifikaciju poziva15.01.2019. u 11:57 - pre 5 meseci
Skoro sam menja telefon a imenik uvek držim u rezervi na micro sd karti u vcf formatu i plus na kompjuteru u istom formatu.
Tako od početka takve opcije, otprilike desetak godina.
Ovog puta mi je gugl odmah ponudio imenik i prihvatio sam ga. Prvo sam se začudilo, odakle im imenik ako nikada nisam koristio google drive kao ni imenik čuvao bilo gde sem u navadenim verijantama.
Drugo, što me začudilo, imenik koji sam "povratio", sadrži brojeve koje sam davno obrisao dok dosta novih nema?
Sad, kada sam pogledao ovu temu, možda neko može ovo da mi objasni?
Znači, odakle im ti brojevi i kada su to "prestali" da ih prikupljaju, pošto dosta novih nema?
Takođe, da li ta baza tamo negde, može biti zloupotrebljena?
 
Odgovor na temu

zoki_85

Član broj: 48660
Poruke: 29
*.dynamic.isp.telekom.rs.Profil

icon Re: Everybody aplikacija za identifikaciju poziva15.01.2019. u 14:03 - pre 5 meseci
Pre nekog vremena mozda se secate na kucne adrese svih penzionera stiglo pismo od predsednika Vucica. Sadrzaj pisma nije sad bitan, ali tamo se obracao penzionerima sa potpisom predsednika SNS-a, i pismo je adresirano od strane SNS-a. Ljudi su se tada pitali, ali to je proslo nezapazeno, kako je SNS imao adrese svih penzionera?!

Tako ce isto biti i sa ovom aplikacijom i njihovom bazom mobilnih brojeva. U pravim rukama ova baza je neprocenjiva, jer niko u Srbiji nema sve brojeve mobilnih telefona povezanih sa imenima i prezimenima vlasnika. Cak ni prepaid korisnici vise nisu anonimni, a kada neko poveze razne baze podataka na jedno mesto onda mozete da zaboravite na anonimnost i privatnost.
 
Odgovor na temu

Zoran Milovanovic

Član broj: 45186
Poruke: 1203
*.exe-net.net.+158 Profil

icon Re: Everybody aplikacija za identifikaciju poziva15.01.2019. u 15:29 - pre 5 meseci
looker-on, bila ti je ukljucena (u nekom trenutku) sinhronizacija telefonskog imenika na google nalogu. https://contacts.google.com/

 
Odgovor na temu

CoyoteKG

Član broj: 70939
Poruke: 2544+6745 Profil

icon Re: Everybody aplikacija za identifikaciju poziva15.01.2019. u 16:53 - pre 5 meseci
Nadam se da će neki novinar da naleti na temu.

Edit:
Evo rekoh da proverim konacno moj broj telefona, i sta ima da vidim. Nije ime prezime nego “ime bivse firme + moje ime”.
Dakle neko od mojih bivsih kolega me imao u imeniku.
Šanse nema da sam ja negde na netu ostavio broj tel i da mi je u tom formatu i ime...

I šta sad? Je l’ to dovoljan dokaz da mogu da tužim i pronevernika za informacije i ovu firmu?
Ajd predlozite sta mogu dalje sa ovim emailom poverenika i ovim dokazom da je iz necijeg imenika.
Besan sam

Edit2:
Evo sad sam i zenin broj telefona koji je star par meseci. Isto nije ime i prezime nego baš u nekom formatu njenoime-kg-imeulice

[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 15.01.2019. u 18:11 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Branimir Maksimovic

Član broj: 64947
Poruke: 2512
109.72.51.*+551 Profil

icon Re: Everybody aplikacija za identifikaciju poziva15.01.2019. u 17:04 - pre 5 meseci
Ne verujem da ce nekog biti briga za ovo. Jedino ako se zatrpaju tuzbama pa mozda neko nekad odreaguje....
press any key to continue or any other to quit....
 
Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 14679+2616 Profil

icon Re: Everybody aplikacija za identifikaciju poziva15.01.2019. u 19:12 - pre 5 meseci
Meni sad pada na pamet, da trazim nekoga po imenu i prezimenu...
Ali to izgleda ne moze?

Samo pretrazuje po brojevima.
Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
Odgovor na temu

mjanjic
Šikagou

Član broj: 187539
Poruke: 1219+365 Profil

icon Re: Everybody aplikacija za identifikaciju poziva15.01.2019. u 20:48 - pre 5 meseci
looker-on> Google i većina aplikacija kone instaliraš na Android traže pristup tvom imeniku. Neke ti nude mogućnost da im ne dozvoliš pristup ili odluku o tome odložiš za kasnije, ali Google te uslovljava pristupom da bi ti uopšte imao njihove servise.

Međutim, podrazumeva se da Google ne prosleđuje tvoj imenik nekom trećem koji bi taj imenik koristio za identifikaciju tih korisnika i povezivanje podataka o njima u jednu bazu, ali na primeru Facebook-a znamo da ne mora biti tako, jer je FB čak i prodavao te podatke.

Ali, u slučaju ove aplikacije se radi o tome da tebi iz imenika uz tvoje odobravanje pokupe moje ime i prezime i broj telefona, i to nije toliki problem kad bi se ti podaci koristili za neke statističke obrade, nego potom ta kompanija daje moje ime i prezime upareno sa broje telefona svim drugim korisnicima koji tu aplikaciju imaju, što je kriminalno ako se ja nisam složio sa tim. A nisam!

A sa druge strane, niko da napravi aplikaciju koja će sadržati brojeve raznih Call centara i firmi koje zivkaju korisnike bez njihovog odobrenja, i da ljudi lepo mogu onako "đuture" da blokiraju sve te brojeve. Na sreću, postoje aplikacije koje mogu npr. da blokiraju sve brojeve kojih nema u vašem imeniku. Meni nisu jasni ljudi koji me zivkaju na svakih par godina sa nekog drugog broja (i naravno, ne javljam se na nepoznate brojeve, jer imam pametnijeg posla, pošto mi se više puta dešavalo da ljudi pogreše broj i onda moram da im objašnjavam 5 minuta da su pogrešili broje dok me oni ubeđuju da su od te neke osobe koju traže dobili ispravan broj), a mogu lepo kad im se ne javim da pošalju SMS poruku sa porukom da im je to novi broj, itd.
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.
 
Odgovor na temu

CoyoteKG

Član broj: 70939
Poruke: 2544+6745 Profil

icon Re: Everybody aplikacija za identifikaciju poziva15.01.2019. u 21:08 - pre 5 meseci
Pa kad bi se neko ganjao sa njima, na kraju bi se odbranili tako što bi rekli da oni ne prikupljaju podatke i šalju, nego sami korisnici sa svojih telefona i da su oni odgovorni.
Fazon kao torrent...


nego sad guglah da vidim gde se nalazi moj broj telefona po netu, i ima me na https://www.locatefamily.com sa sve tačnom adresom...
Moj broj telefona i adresu sam ostavio samo na portalima poput Amazon.com, Ebay.com, aliexpress i slično. Ali eto, nekako je procurelo.

Svakako nema veze moj broj telefona sa ovom ovom portalu sa ovom aplikacijom, jer ne piše moje ime i prezime, nego kao što rekoh, ime bivse firme i ime

[Ovu poruku je menjao CoyoteKG dana 15.01.2019. u 22:25 GMT+1]
 
Odgovor na temu

[es] :: Anonimnost i privatnost :: Everybody aplikacija za identifikaciju poziva

Strane: < .. 1 2 3 4 5

[ Pregleda: 14025 | Odgovora: 90 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.