Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Zaključaj temu Topuj temu Premestanje poruka

Razvojno okruzenje za PHP i dalje

[es] :: Čekaonica :: Razvojno okruzenje za PHP i dalje

Strane: 1 2 3 4 5

[ Pregleda: 5173 | Odgovora: 98 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Whitewater


Član broj: 339178
Poruke: 50



Profil

icon Razvojno okruzenje za PHP i dalje15.10.2018. u 04:44 - pre 30 dana i 3h
da krenuo sam malo da radim PHP i posle pocetne igre sa notebook i instaliranja XAMP na youtube sam nasao dosta totoriala i medjutim gledam tako gledam i ni jedan nije jos ispovezivao da IDE uploaduje na server sve to. Koi mi preporucujete IDE koji to moze komforno da radi ?

uzeo sam neki hosting i sad bih hteo direkt kako radim i kuckam da uploadujem, sta bi mi vi veterani preporucili ?

zavhalan
Voyage, voyage Plus loin que la nuit et le jour (voyage, voyage) Voyage (voyage) Dans l'espace inouï de l'amour Voyage, voyage Sur l'eau sacrée d'un fleuve indien, (voyage, voyage) Voyage (voyage) Et jamais ne revient
 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 5400

Sajt: pedja.supurovic.net


Profil

icon Re: Razvojno okruzenje za PHP i dalje15.10.2018. u 06:49 - pre 30 dana i 1h
Razvoj uvek radi na lokalnom računaru. XAMP ti je dovoljan.

Što se tiče IDE, probam samo neke ali mi nijedan nije legao, tako da i dalje koristim običan editor.

Od razvojnog okruženaj najviše očekujem na planu debuginga ali je debuging na PHP primitivan kako god d aokreneš tako da tu nema mnogo hleba.

Za slanje na server bi valjalo imati neki FTP klijent koji ume da uradi sinhronizaciju - da na klik pošalje sve što je ZAISTA menjano.

Konkretni alati sa kojima radim: Notepad++ i Far Manager.


 
Odgovor na temu

Whitewater


Član broj: 339178
Poruke: 50



Profil

icon Re: Razvojno okruzenje za PHP i dalje15.10.2018. u 07:56 - pre 29 dana i 23h
Citat:
Predrag Supurovic: Razvoj uvek radi na lokalnom računaru. XAMP ti je dovoljan.

Što se tiče IDE, probam samo neke ali mi nijedan nije legao, tako da i dalje koristim običan editor.

Od razvojnog okruženaj najviše očekujem na planu debuginga ali je debuging na PHP primitivan kako god d aokreneš tako da tu nema mnogo hleba.

Za slanje na server bi valjalo imati neki FTP klijent koji ume da uradi sinhronizaciju - da na klik pošalje sve što je ZAISTA menjano.

Konkretni alati sa kojima radim: Notepad++ i Far Manager.


ja sam krenuo na youtube i tip kaze instaliraj eclipse. I ja instalirao. Ali nekako samo podesavanje gde koja staza mi je oduzelo mnogo vremena i ja krenem na Notepad++ sto kazes i ti. znas oni to samo preklikcu i ti se posle snalazi. OK nekazem da treba da mi radi homework. OK ?

a hocu da pratim yt ali bi hteo da odmah koristim taj IDE jer je lakse posle pratiti snimak. A opet necu da pocnem sa nekim IDE koji ne moze da mi uploaduje.

A sto se tice uploada, koristim kako da kazem web sa od hostinga, jer imaju dugme ftp i on mi bez problema uploaduje i prosto se pitam ima li neki da sam posalje na hosting ako mu dam naravno username i password za moj prostor.

znam da treba da radi na localhostu i cak sam radi igre instalirao webserver na drugom kompjuteru pa mu preko intranetwork saljem project ili ga gadjam sa spoljne mreze preko mobilnog da vidim kako izgleda itd...
Voyage, voyage Plus loin que la nuit et le jour (voyage, voyage) Voyage (voyage) Dans l'espace inouï de l'amour Voyage, voyage Sur l'eau sacrée d'un fleuve indien, (voyage, voyage) Voyage (voyage) Et jamais ne revient
 
Odgovor na temu

gost12
Developer

Član broj: 333123
Poruke: 33
212.92.194.*



Profil

icon Re: Razvojno okruzenje za PHP i dalje15.10.2018. u 09:54 - pre 29 dana i 21h
Ovo je jako neozbiljno da ti radiš direktno na produkciji. IDE sam se ne bi trebao brinuti za tvoj deploy već sam trebaš naći način na koji ćeš deployat. Za ovako neozbiljan pristup putem shared hostinga/cpanela/ftp-a ti ne mogu nešto preporučiti, a ako imaš ssh pristup serveru onda ti je za neki prvi korak u startu dovoljno napraviti ssh skriptu s 2-3 linije koda, doslovno git pull i composer install, eventualno brisanje nekog cache/compile foldera ako ima...
Što se tiče razvojnih okruženja u PHP-u, PHPStorm je de facto standard i bez konkurencije ako se radi o ozbiljnim projektima.

Citat:
Predrag Supurovic:
d razvojnog okruženaj najviše očekujem na planu debuginga ali je debuging na PHP primitivan kako god d aokreneš tako da tu nema mnogo hleba.

?? Debugging na PHP-u već godinama radi bez greške.

 
Odgovor na temu

Zlatni_bg
Beograd

Član broj: 65708
Poruke: 3049
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: PHP-Srbija.com


Profil

icon Re: Razvojno okruzenje za PHP i dalje15.10.2018. u 12:27 - pre 29 dana i 19h
Decko je tek krenuo da uci, kakav crni composer... Moze na sharedu da bude narednih par meseci bez problema.

Ja koristim PHPStorm i Atom editor. Prvi se placa, drugi je besplatan. Napunis Atom PHP paketima i svime ostalim sto ti treba i cepas. Lagano mozes da ga povezes i sa sharedom preko FTPa.

PHPStorm je ja mislim jedini vredan IDE za PHP. Ali razmisljaj o tome kada ti bude donosio vise benefita nego problema. Ako radis osnovne projekte vise ces se cimati da se snadjes s njim nego sto ces programirati.
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
 
Odgovor na temu

mjanjic
Mladen Janjić
Čačak

Član broj: 187539
Poruke: 703
*.amres.ac.rs.



Profil

icon Re: Razvojno okruzenje za PHP i dalje15.10.2018. u 13:55 - pre 29 dana i 17h
Ako se već ne koristi PHPStorm, mislim da je Visual Studio tu negde iza po ocenama korisnika, naročito ako se radi i backend i frontend.

Takođe, studenti mogu da dobiju neke komercijalne alate besplatno, pa i PHPStorm (između ostalih) od JetBrains-a: https://www.jetbrains.com/student/
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.
 
Odgovor na temu

Everx

Član broj: 339181
Poruke: 9
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Razvojno okruzenje za PHP i dalje15.10.2018. u 14:40 - pre 29 dana i 17h
Nisam koristio PHPStorm pošto se plaća, ali čujem da ga mnogi hvale. Isprobao sam Eclipse, Geany, NetBeans, Notepad++, VSCode, Atom, Xed. Tekst editore, uključujući ovde preporučeni Notepad++, ne bih koristio za neki ozbiljan rad. Ok je ako treba na brzinu izmeniti neku sitnicu, mada u tom slučaju uglavnom koristim vi. Moja preporuka je NetBeans. Podrazumevana šema boja može da bude odbojna, bar meni jeste, ali uz odgovarajući plugin okruženje izgleda odlično (npr. Darkula). Na prvi pogled NetBeans je jednostavan, ali istovremeno je prilagodljiv i sadrži gotovo sve što vam je potrebno "out of the box". Na primer, ukoliko u okviru projekta kreirate git repozitorijum, NetBeans dobija odgovarajuću stavku u meniju. Potreban vam je alat za pristup bazi? Jednostavno aktivirate odgovarajuću opciju. Veoma bitna stvar, NetBeans se može povezati sa XDebugom. Debagovanje sa echo i var_dump je naporno i isplati se odvojiti malo vremena za podešavanje okruženja. XDebug, iako nije savršen, radi više nego dobro. Ukoliko neka funkcionalnost nije dostupna odmah nakon instalacije ovog okruženja, velika je verovatnoća da postoji odgovarajući plugin. NetBeans trenutno menja vlasnika, Apache preuzima sofver od Orakla. Nadam se da će Apache nastaviti sa aktivnim razvojem. Aktuelna verzija je 9.0, ali mislim da je bolje krenuti sa poslednjom Oracle verzijom, 8.2, dok se Apache ne stabilizuje.

Za sinhronizaciju sa serverom jednostavno rešenje je rsync. Bolje je koristiti neki CVS (npr. Git ili Subversion). Može i FTP, ali brzo postane naporno otpremanje celog projekta ili ručno vođenje evidencije o izmenjenim fajlovima.

Mislim i da je za razvoj PHP aplikacija Linux bolja opcija od Windowsa. Skoro je sigurno da će aplikacija u produkciji raditi na nekom Linux sistemu, tako da je bolje raditi i razvoj na Linuxu.

Citat:
mislim da je Visual Studio tu negde iza po ocenama korisnika


Najmanje što bi IDE trebalo da omogući je prikaz liste klasa i metoda kada izaberem fajl. Ja ovo nisam našao nigde u VSCode. Umesto toga navigacija sadrži umenjenu sliku fajla!? Mislim da je VSCode klasa ispod, negde u rangu Notepad++, dok se PHPStorm može porediti sa Eklipsom i Netbinsom.
 
Odgovor na temu

Zlatni_bg
Beograd

Član broj: 65708
Poruke: 3049
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: PHP-Srbija.com


Profil

icon Re: Razvojno okruzenje za PHP i dalje15.10.2018. u 14:54 - pre 29 dana i 16h
Ne znam sto forsirate lokalni rad sa PHP fajlovima. Moj princip je da fajlove editujem na svom racunaru preko SFTP-a koji se nalaze na kucnom serveru koji vrti linux. Fajlovi se i kesiraju lokalno radi brzeg pristupa, samo kada uradim "save" se sacuvaju na remoteu. Git mogu da koristim sa svog racunara, a mogu i sa home servera. Mnogo mi je prakticnije nego da dizem XAMPP ili sta vec na svom racunaru. Server cak ne mora ni da bude u kuci, bitno je da se ima development server jedino.
THE ONLY EASY DAY WAS YESTERDAY
 
Odgovor na temu

jablan

Član broj: 8286
Poruke: 4488



Profil

icon Re: Razvojno okruzenje za PHP i dalje15.10.2018. u 15:51 - pre 29 dana i 16h
Gde pokrećeš unit testove?
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12408



Profil

icon Re: Razvojno okruzenje za PHP i dalje15.10.2018. u 15:53 - pre 29 dana i 15h
@Zlatni_bg, kako debug-ujes?
Shoutout:
Odeća i oprema za bebe i klince: https://bebili.rs
 
Odgovor na temu

Everx

Član broj: 339181
Poruke: 9
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Razvojno okruzenje za PHP i dalje15.10.2018. u 16:54 - pre 29 dana i 14h
Pretpostavljam da prvo konfiguriše XDebug otprilike ovako:
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Whitewater


Član broj: 339178
Poruke: 50



Profil

icon Re: Razvojno okruzenje za PHP i dalje15.10.2018. u 18:09 - pre 29 dana i 13h
svakavam cast veterani, toliko odgovora sad moram malo da studiram najpre da naucim slang starih majstora.

ovako dakle: instalirao sam linux Ubuntu i strebao manual ubuntu i tu naucio kako da dizem servere igram se sa ssh client/server izmedju dve masine. U Linuxu to ide nekako prirodno iako je command line. Sa druge strane nekako W mi je OK za razvoj i u njemu sam instalirao ove razne editore, ali posto sam odmakao malo dalje od HelloWorld stvarno koristio sam obican editor iako sam imao istaliran eclipse. Cak sam koristio i obican notpad, windows, i vrlo sam bio srecan kad sam nasao sve direktorijume gde sta da stavim.

dakle stvarno sam se zacudio da editori nemaju deploy opciju ili kako jos neko rece sync ? Mislim da cu cackati eclipse i notepad++, a sto se tice StormPhp to je izgled profi okruzenje. Tamo na sajtu ima 30 dana trial version ali ipak ne vredi sad da krecem sa tim, pola stvari sto ima nikad cuo.

Meni je hosting compania omogucila naravno ftp upload opciju ne znam zasto bi to bio greh ? Cini mi se da su ozbiljni.

idem sad da ucim...
Voyage, voyage Plus loin que la nuit et le jour (voyage, voyage) Voyage (voyage) Dans l'espace inouï de l'amour Voyage, voyage Sur l'eau sacrée d'un fleuve indien, (voyage, voyage) Voyage (voyage) Et jamais ne revient
 
Odgovor na temu

nkrgovic
Nikola Krgović
Beograd

Član broj: 3534
Poruke: 2120

ICQ: 49345867
Sajt: https://www.twinstarsyste..


Profil

icon Re: Razvojno okruzenje za PHP i dalje15.10.2018. u 19:49 - pre 29 dana i 12h
Editori nemaju deploy jer u razvojnom okruzenju imas virtuelnu masinu, koju ops team pravi i manage-uje kroz neki vagrant ili mozda i neki puppet, ili, u nekoj boljoj situaciji, imas nekoliko VM-ova (ili kontejnera) koji glume celo produkciono okruzenje. Ne radis deploy, vec ti tvoja masina, kroz VirtualBox, glumi NFS server za VM-ove koji izvrsavaju kod, tako da je "deploy" ono sto ti je na disku, tj. bukvalno gde radis. :) Xdebug je uvezan sa odgovarajucim VM-om / kontejnerom, sve radi automatski.

Bukvalno, imas lokalni server koji cita sa tvog diska ono sto treba, pri tom vodeci racuna o case sensitive filesystemu. Ovo radi na Linux i na Mac racunarima, nemam pojma kako ide na Windows desktopima, ali u krajnoj liniji mozes da imas i jedan linux VM za fajlove na kojima radis, pa da i njega uvezes kao share.

Kad radis deploy, to ne radis ti na ruke, vec ide kroz neki pipeline, na git serveru ili nekoj namenskoj masini. U normalnim okruzenjima se sve spakuje, odradi composer install i slicno pri build-u, posto ionako mora da bi se vrteli testovi, pa se samo iskopira na deploy. Ne ide sa tvoje masine vec sa neke centralne lokacije. Eventualno, ako imate manji tim, moze kroz nesto tipa Envoyer gde se radi build na serveru, ali opet ne na tvojoj masini. Ti, uostalom, ne radis build head-a / master grane nikad, vec neke svoje grane, pa samo gurnes merge request na git master, a na produkciju ide neka prociscena grana...

FTP u 2018-toj, realno bi da ne komentarise. Ako nista, ako imas cist monolit, nemas CI/CD, pakujes neki turbo-mini na ruke, cak i tad - aman, bar scp/sftp preko ssh-a. NIKAKO nekriptovani ftp. Jos samo telnet da ti da za odrzavanje. I da, nikako XAMP ili slicne budalastine.... Windows je case-insesitive filesystem, tu se ne radi razvoj za deploy na nesto normalno.

Da, vidi malo da naucis kako radi git. Trebace ;)

Ja ne radim devel work, ali sredjujem deploy i radim projektovanje i odrzavanje servera. Veruj, ako trazis FTP, dobices samo "Ne" kao odgovor, bilo gde ozbiljno - isto kao ako trazis telnet. ;)
Please do not feed the Trolls!

Profesionalni sport je oksimoron. Profesionalni sportista je, najcesce, samo moron.
 
Odgovor na temu

Whitewater


Član broj: 339178
Poruke: 50



Profil

icon Re: Razvojno okruzenje za PHP i dalje15.10.2018. u 21:23 - pre 29 dana i 10h
o hvala hvala, sad ste me natovarili sa gradivom, moram da postignem. mozda za 5 godina ))) (((

da li bi mi ti preporucio onda XDebug ? Samo da pitam dali onda ako on ima VM ja ne moram da dizem apache preko XAMPPa jer VM sve simulira ? Da li sam dobro razumeo ?

ustvari sad shvatam kakvu sam glupost pitao, cak i da editor ima ftp za upload bas ce meni to dzovliti hosting company ?! To mozda mogu da se igram kod kuce na localhost ili remote serveru koji ja podesim kako hocu
Voyage, voyage Plus loin que la nuit et le jour (voyage, voyage) Voyage (voyage) Dans l'espace inouï de l'amour Voyage, voyage Sur l'eau sacrée d'un fleuve indien, (voyage, voyage) Voyage (voyage) Et jamais ne revient
 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 5400

Sajt: pedja.supurovic.net


Profil

icon Re: Razvojno okruzenje za PHP i dalje16.10.2018. u 05:00 - pre 29 dana i 2h
Nemoj zaboraviti da primenjuješ scrum svako jutro čak i ako si jedini u timu. Mnogo je dobro za konstantnost razvoja projekta.


p.s. naravno da će ti hosting server omogućiti FTP pristup.

 
Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129
Poruke: 5400

Sajt: pedja.supurovic.net


Profil

icon Re: Razvojno okruzenje za PHP i dalje16.10.2018. u 05:03 - pre 29 dana i 2h
Citat:
Zlatni_bg:
Ne znam sto forsirate lokalni rad sa PHP fajlovima. Moj princip je da fajlove editujem na svom racunaru preko SFTP-a koji se nalaze na kucnom serveru koji vrti linux. Fajlovi se i kesiraju lokalno radi brzeg pristupa, samo kada uradim "save" se sacuvaju na remoteu. Git mogu da koristim sa svog racunara, a mogu i sa home servera. Mnogo mi je prakticnije nego da dizem XAMPP ili sta vec na svom racunaru. Server cak ne mora ni da bude u kuci, bitno je da se ima development server jedino.


Kada sam rekao lokalni pre svega sam milo na razvojni server jer se razvoj ne radi na serveru gde se aplikacija koristi. Tu se samo stavlja update.

Međutim, ja zaista imam razvojno okruženje na svakom računaru na kome redovno radim. Tako sam potpuno nezavisan od infrastrukture i mogu da radim kad hoću i gde hoći i nije mi neophodna konekcija ni prema čemu da bih radio. Pogotovo ume da bude korisno kada radiš prezentacije - samo uključiš svoj računar i to sve radi.


[Ovu poruku je menjao Predrag Supurovic dana 16.10.2018. u 07:15 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12408



Profil

icon Re: Razvojno okruzenje za PHP i dalje16.10.2018. u 06:19 - pre 29 dana i 1h
Citat:
Whitewater:
o hvala hvala, sad ste me natovarili sa gradivom, moram da postignem. mozda za 5 godina ))) (((

da li bi mi ti preporucio onda XDebug ? Samo da pitam dali onda ako on ima VM ja ne moram da dizem apache preko XAMPPa jer VM sve simulira ? Da li sam dobro razumeo ?

ustvari sad shvatam kakvu sam glupost pitao, cak i da editor ima ftp za upload bas ce meni to dzovliti hosting company ?! To mozda mogu da se igram kod kuce na localhost ili remote serveru koji ja podesim kako hocu

Sacuvaj ti link do ove teme i nemoj previse da se opterecujes svime navedenim. Ako tek pocinjes, 90% od navedenog odlozi za kasnije al' nemoj da zaboravis ;) U startu namesti ono sto ti je najjednostavnije, bilo xampp bilo jedan VM sa linux-om i web serverom na njemu bez da se opterecujes gomilom drugih stvari. Posveti se programerskom delu. Kasnije, kako sta zatreba tako ces dodavati.
Shoutout:
Odeća i oprema za bebe i klince: https://bebili.rs
 
Odgovor na temu

nkrgovic
Nikola Krgović
Beograd

Član broj: 3534
Poruke: 2120

ICQ: 49345867
Sajt: https://www.twinstarsyste..


Profil

icon Re: Razvojno okruzenje za PHP i dalje16.10.2018. u 07:59 - pre 28 dana i 23h
Citat:
Whitewater:
o hvala hvala, sad ste me natovarili sa gradivom, moram da postignem. mozda za 5 godina ))) (((

da li bi mi ti preporucio onda XDebug ? Samo da pitam dali onda ako on ima VM ja ne moram da dizem apache preko XAMPPa jer VM sve simulira ? Da li sam dobro razumeo ?

ustvari sad shvatam kakvu sam glupost pitao, cak i da editor ima ftp za upload bas ce meni to dzovliti hosting company ?! To mozda mogu da se igram kod kuce na localhost ili remote serveru koji ja podesim kako hocu

Ne moras da dizees nista preko XAMP-a ili slicnih gluposti, ako imas VM koji glumi server, onda je sve na njemu. Da, moze da bude i XDebug, stavise mora da bude ako hoces nesto da radis. :)

Za pocetak digni jedan VM, podesi ga minimalno da ti radi, i sto neko rece, predji na programiranje. Arhitekturu ce ti ionako neko drug raditi, ne gubi vreme na to. Samo je bitno da shvatis kako se radi. Git bi bilo lepo da pocnes da koristis, ako nista, da se naviknes, a i da sutra mozes da mozda nekom nesto i pokazes, kad zatrazi reference.
Please do not feed the Trolls!

Profesionalni sport je oksimoron. Profesionalni sportista je, najcesce, samo moron.
 
Odgovor na temu

Whitewater


Član broj: 339178
Poruke: 50



Profil

icon Re: Razvojno okruzenje za PHP i dalje16.10.2018. u 16:32 - pre 28 dana i 15h
pa tako nekako ce i biti.

ipak ostajem na XAMPP-u. Jednostavno sve mi radi na njemu i lako sam ga instalirao i vec sam radio sa mrezama i Linuxom, pokusavao malo i CISCO, tako da imam pojma sa serverim, portovima, mrezi i sl. Sto se tice VM probacu i to da stavim evo vidim ima vec nekoliko na internetu.

za sada ostajem na notepadu najobicnijem, a u slobodno vreme gledacu da predjem na neki ozbiljniji IDE. Bolje da krenem da odmicem sa PHP nego sad da razbijam glavu oko IDE. Za sada imam manje vise sve sto mi treba.
Voyage, voyage Plus loin que la nuit et le jour (voyage, voyage) Voyage (voyage) Dans l'espace inouï de l'amour Voyage, voyage Sur l'eau sacrée d'un fleuve indien, (voyage, voyage) Voyage (voyage) Et jamais ne revient
 
Odgovor na temu

Whitewater


Član broj: 339178
Poruke: 50



Profil

icon Re: Razvojno okruzenje za PHP i dalje16.10.2018. u 16:49 - pre 28 dana i 15h
uzgred, desava mi se neverovatna stvar. Testiram kod u mozilli i jednostavno zakuca mi se borwser i nece da primi novi kod ?! Pokusao sam da ocistim samo cache u brwseru, da restartujem Apache -nista.

ne razumem sta se desava ?
Voyage, voyage Plus loin que la nuit et le jour (voyage, voyage) Voyage (voyage) Dans l'espace inouï de l'amour Voyage, voyage Sur l'eau sacrée d'un fleuve indien, (voyage, voyage) Voyage (voyage) Et jamais ne revient
 
Odgovor na temu

[es] :: Čekaonica :: Razvojno okruzenje za PHP i dalje

Strane: 1 2 3 4 5

[ Pregleda: 5173 | Odgovora: 98 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Zaključaj temu Topuj temu Premestanje poruka
Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.