Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Bitkoin diskusija 2017-2018

[es] :: Cryptocoins :: Bitkoin diskusija 2017-2018
(TOP topic, by Nebojsa Milanovic)
Strane: << < .. 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95

[ Pregleda: 186660 | Odgovora: 1884 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Whitewater

Član broj: 339178
Poruke: 156+79 Profil

icon Re: Bitkoin diskusija 2017-201829.04.2019. u 19:42 - pre 27 dana i 16h
Citat:
pctel:
Eto, takav sam, meni je bas cool kad neko misli da nemam pojma, tako da upravo to hocu ovom prilikom. A sada kad smo sa time zavrsili, ima li ili nema problema sa tom sitnom tehnikalijom?!


ja ne znam o cemu ti imas i nemas pojma ali pricati o povratku na zlatni standard je kao i zagovarati povratak na tramvaj sa konjskom zapregom !

- Vi tvrdite da je Zemlja ravna ploca ?
- Da.
- I dobro, sta sad kad bi neko dosao do ivice i probao da ide dalje ?
- To se ne moze.
- A zasto ?
- Zato sto je tamo vojska !
 
Odgovor na temu

alimamnekolikokuća
Tražim stan po forumima

Član broj: 338957
Poruke: 203+94 Profil

icon Re: Bitkoin diskusija 2017-201829.04.2019. u 22:15 - pre 27 dana i 14h
Citat:
megapyxeltoda

^^"nestalo"ajd prvo da apsolviramo NISTA ne nestaje vec samo menja oblik.

Nisam napisao "nestalo" nego
Citat:
sa BTC tržišta je nestalo

Da nešto može nestati "sa BTC tržišta" nije sporno ma koliko se ti trudio da to osporiš.
Gde će se pojaviti to je drugo pitanje.

Citat:
megapyxeltoda

Znaci lupas gluposti, kao i obicno..

Pošto vidim da si ljubopitljiv
i lepo vaspitan
izaći ću ti u susret.

Pogledajmo 24h market cap za sve kripte (na BitInfoCharts prate nekih 1000 kripta).
Naime, 27-04-2019 u 14h obim prometa u toku 24h za kripto je iznosio 5.16 milijardi USD.
A 29-04-2019 u 14h je iznosio 5.24 milijardi USD.
Naizgled, porast od 80 miliona dolara.
No to je samo na izgled jer moramo uzimati u obzir prilive i odlive.

Kad se uzmu u račun prilivi i odlivi tokom dana
tada dobijemo da je u datom periodu (48h)
iz kripto tržišta nestalo 680 miliona USD.

Ko bi rekao da taj dolar tako lako "nestaje".


 
Odgovor na temu

zzzz
milan kecman
bluka

Član broj: 11810
Poruke: 2007
..able.dyn.broadband.blic.net.+175 Profil

icon Re: Bitkoin diskusija 2017-201829.04.2019. u 23:40 - pre 27 dana i 12h
Države će raznim zakonskim intervencijama otežavati promet BTC zbog:
1-upadom kriptovaluta u promet roba i usluga umanjuje se poreski priliv u budžet država.
2-Nije zakonita niti međudevizna razmjena tog novca.(Nekontrolisan odliv deviza.Roba izvezena,a otud nema uplate.Otišlo to u kripto novčanik.)
3-Stečena dobit pri transakcijama kriptovalutama će se oporezivati.

Ali i zbog upada hakera i drugih krađa kriptovalute će ući u sve teže poslovanje.Neizbježno će padati popularnost i cijena.

Peti razlog:(zašto BTC treba odmah prodati)

Sad se može prodati,ali...Teško će to biti izvodivo u dogledno vrijeme kada većina krene na tu opciju.Nekakav prigušeni stampedo ili tako nešto.

Do ovog sumornog kraja neće doći:
-Ako u softver unutar kripto mreže budu ugrađeni automatski oporezivači,programi koji će ostvarivati zakonito poslovanje.
-Ili ako moćne države znatno smanje ili ukinu poreze,a time i budžet.Naprimjer ukinu vojsku ,razne službenike,poreske inspektore i druge nepotrebne uhljebe.
-Ako ukinu svoj novac i emituju vlastitu kripto verziju,ali da pri tom prizna BTC i sa poštovanjem mu prepusti prioritet.


________________________________

Najbolja kritika formule za Sagnac effect:(I humbly request you to submit the manuscript at editorial office at njm@nessapublishers.com.OK evo prave formule
P=2wft^2 [period]
http://www.omicsonline.com/ope...090-0902-1000189.php?aid=78500
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Član broj: 13030
Poruke: 9858+1182 Profil

icon Re: Bitkoin diskusija 2017-201830.04.2019. u 01:34 - pre 27 dana i 10h
Citat:
Whitewater:
pricati o povratku na zlatni standard je kao i zagovarati povratak na tramvaj sa konjskom zapregom !

Ti reagujes otprilike kao da je povratak na zlatni standard moja ideja? A ja naravno u svemu tome nisam nista drugo osim najobicnijeg posmatraca, a prednostima i nedostacima te ideje se bave oni kojima je to u opisu radnog mesta. Naprimer, Američki kongresmen Alexander Mooney iz Zapadne Virginije zahteva da se američka valuta opet veže za zlato. Prema Alexanderu Mooneyu, svaka generacija Amerikanaca svedoči činjenici da američki dolar gubi polovinu svoje kupovne moći. On smatra da bi američka valuta ponovo trebala imati “zlatni standard”. Da bi se to učinilo, predstavio je i relevantni zakon. Poslednjih godina predstavnici Republikanske stranke su u više navrata predstavili različite inicijative za ponovno vezivanje dolara za zlato. Rusija i Kina gomilaju rezerve zlata, a oslobadjaju se dolarskih deviznih rezervi, ja samo mogu da naslutim zasto, uz mogucnost da nisam u pravu.
Boze,
daj mi smirenost da prihvatim ono sto ne mogu da promenim,
hrabrosti da promenim ono sto mogu
i mudrosti da to dvoje razlikujem.
 
Odgovor na temu

Whitewater

Član broj: 339178
Poruke: 156+79 Profil

icon Re: Bitkoin diskusija 2017-201830.04.2019. u 05:40 - pre 27 dana i 6h
da ti si samo negde cuo i to ti se bas svidelo.


- Vi tvrdite da je Zemlja ravna ploca ?
- Da.
- I dobro, sta sad kad bi neko dosao do ivice i probao da ide dalje ?
- To se ne moze.
- A zasto ?
- Zato sto je tamo vojska !
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Član broj: 13030
Poruke: 9858+1182 Profil

icon Re: Bitkoin diskusija 2017-201830.04.2019. u 08:45 - pre 27 dana i 3h
Stav prema zlatnom standardu je u obrnutoj vezi za stavom o stampanju novca. Ukoliko si simpatizer mogucnosti drzave da nastampa novca kad hoce i koliko hoce, samim tim si protivnik zlatnog standarda i obrnuto. Trenutno svet najvecim delom ne pati od inflacije, pa i popularnost zlatnog standarda nije narocito visoka. Medjutim, dugorocno gledano zlatni standard bi mogao biti bolji izbor od trenutne direktne ili indirektne zavisnosti svih svetskih valuta od stabilnosti americkog dolara. Ovo su sve prednosti i nedostaci zlatnog standarda:

PREDNOSTI ZLATNOG STANDARDA

1. Kroz istotoriju, zlato je prepoznato kao sredstvo za očuvanje vrednosti imovine. Današnji papirni novac može se emitovati bez ograničenja i potpune kontrole, što ga čini rizičnim. A poverenje u njega direktno zavisi od stepena poverenja u državu koja ga emituje.

2. Zlatni standard limitira samovolju države uvodeći joj ograničenje na nekontrolisano doštampavanje novca, a samim tim smanjuje moć centralnih banaka da manipulišu količinom i vrednošću emitovanog novca.

3. Povratak zlatnom standardu bi dugoročno smanjio opasnost od neželjene inflacije i velikog rasta cena proizvoda široke potrošnje. Istorijski posmatrano, SAD su imale najnižu stopu inflacije tokom primenjivanja zlatnog standarda u monetarnoj politici. Od 1880 do 1913, u vreme kada je dolar imao zlatnu podlogu, prosečna inflacija bila je svega 1.6% na godišnjem nivou.

A 1971, kada je predsednik Nikson ukinuo zlatni standard, inflacija je bila 3.3%, a već 1979 porasla je na ogormnih 13,3% godišnje.

U istraživanju izvršenom na uzorku od 15 zemalja za period 1820-1994, ekonomisti su izračunali prosečnu godišnju inflaciju u vreme važenja standarda od 1,75%, a nakon njegovog ukidanja inflacija je bila 9,17%.

Takođe, od 1971 do 2003. Američki dolar je izgubio 80% svoje vrednost usled inflacije.

4. Današnji sistem emitovanja novca bez realnog pokrića, daje mogućnost vladama da tako finansiraju spoljnotrgovinske i budžetske deficite skoro pa u nedogled. Vraćanjem sistema emisije novca sa zlatnom podlogom onemogućilo bi ili bi bar znatno ograničilo tu praksu.

5. Sistem zlatne podloge smanjio bi unutrašnji dug odnosno zaduživanje na nacionalnom nivou.

6. Novac iza kojeg stoji zlato kao obračunska vrednost, dugoročno bi sprečio veće amplitude u kretanju cenu nafte i gasa, svodeći ih na nivo promene cene zlata na tržištu.

7. Rizici izbijanja ekonomskih kriza, kako globalnih tako i nacionalnih, bili bi u znatnoj meri smanjeni.

8. Zlato ima moć samoregulisanja sopstvene vrednosti. Naime, u slučaju povećenja potrebe za zlatom radi emitovanja novca, zlatnu će porasti vrednost i biće veća isplativost njegove eksploatacije iz nepristupačnih rudnika i sa velikih dubina. Što će na kraju rezultirati i većom emisijom novca na ime novo proizvedenog zlata.

Međutim, ako sveže emitovan novac nije potreban, zlatu će vrednost stagnirati ili čak padati, sa samim tim će i proizvodnja odnosno ponuda biti smanjena sve do nove veće potraženje za plemenitim metalom. Tim mehanizmom, zlato samo reguliše svoju, ali i vrednost novca.

9. Čak i dobronamera politika emitovanja odnosno štampanja novca radi podsticanja privrednog rasta ili potrošnje, može na duži ili kraći rok značajno destabilizovati ekonomiju zemlje i dovesti do mnoštva kontraefekata. Sa zlatnim standardom, takav scenario nije moguć.

10. Veliki broj političara, ekonomista i organizacija zagovara povratak na zlatni standard, ukazujući na njegove prednosti u odnosu na trenutni model koji se primenjuje u svetu.

NEDOSTACI ZLATNOG STANDARDA:

1. Vrednost zlata nije fiksna već oscilira odnosno u modernom svetu berzanske trgovine menja se u svakom trenutku. Zato je nemoguće očekivati stabilnost cena koja je neophodna za stabilnost ekonomije uopšte.

2. Zakonit i kontrolisan fiat monetarni sistem, zapravo je bolji način da se održi inflacija na željenom nivou od zlatnog standarda, ako se sprovodi u skladu sa potrebama određenog tržišta i ekonomije. Debata o odnosu zlatnog standarda i inflacije je priča bez kraja, sa mnogo teorija o uzročno posledičnim vezama između njih.

3. Zlatni standard karakteriše deflatornost, koja može da destabilizuje ekonomiju. Naime, često količina novca u opticaju ne može ispratiti ekonomski rast usled uslovljavanja emitovanja novca, prethodnim posedovanjem te količine zlata. Tokom važenja zlatne podloge u USA, nekoliko puta se desilo da ekonomija bude pogođena deflacijom.

4. Zlatni standard prouzrokovao je veliki broj finansijskih kriza, krahova banaka i tržišta, pa je manjim delom uticao i na nastanak same velike depresije. Između 1879 i 1933, USA je imala nekoliko finansijskih kriza: 1884, 1890, 1893, 1907, 1930, 1931, 1932, and 1933. Samo tokom 1933, oko 4.000 banka je obustavilo rad. Mnoge od ovih kriza prouzrokovala je nemogućnost adekvatnog i pravovremenog emitovanja novca na tržište, a sve zbog ograničenja usled zlatnog standarda.

5. Zlatni standard bi značajno smanjio polje delovanja i broj instrumenata centralne banke koji se koriste radi sprečavanja tržišnih potresa i makroekonomske nestabilnosti.

6. Povratak na zlatni standard bi pogodio svet u ekološkom ali i kulturnom smislu. Naime, aktivirali bi se novi rudnici zlata, postojeći proširivali, a radilo bi se na pronalaženju novih tehnologija za iskopavanje ovog metala na danas nedostupnim lokacijama. Rudnici zlata imaju štetne uticaje na okolinu, a naročito na vodene tokove.

7. Povratkom na zlatni standard, čovečanstvo bi izgubilo dosta vremena, novca i resursa zbog iskopavanja nove količine rude koje je jako skupo i dugotrajno.

8. Zlatni standard zapravo ne isključuje pojavu inflacije u potpunosti. Naime, u slučaju povećanog obima snabdevanja i eventualnih novih nalazišta inflatorni scenario nije nemoguć. U suprotnom, mnogo veće šanse su da se usled povećane potrebe za zlaton tj novcem desi – deflacija.

9. Pitanje je da li će stopa povećanja snabdevanja novom količinom zlata moći da isprati stupu rasta međunarodne trgovine i razmene novca, koja se godišnje ovećava za nekoliko procenata.

10. Sam čin povratka na zlatni standard bio bi jako komplikovan. Emitovana količina novca, a naročito US dolara, nekoliko desetina puta prevazilazi količinu zlata koje USA ima u Fort Knox-u. Po nekim računicama, ukoliko su zlatne rezerve USA 260.000.000 unci, a količina dolara u opticaju 2.6 triliona, cena unce bi morala da bude skuplja od 10.000 dolara, da bi pokrila vrednost emitovanih dolara. Upravo cena od 10.000 USD po unci se pominje kao realna, od strane zagovornika povratka zlata na tron umesto dolara.

11. Vezivanje valuta za zlato ili za neku koju drugu valutu, predstavlja ništa drugo do pokušaj upravljanja tržištem i ograničavanja istog, što je svakako pogrešno i neodrživo. Postoji dosta primera u istoriji koji nam govore da su svi slični pokušaji neslavno završavali, od Latinske monetarne unije pa do doskorašnjeg vezivanja švajcarskog franka za evro.

Izvor: foresighter.rs

Kad su u pitanju Rusija i Kina, zlatni standard bi mogao imati i dodatnu prednost - osim sto njihove ekonomije odnosno valute ne bi bile pogodjene svim buducim padovima vrednosti USD, ukoliko bi jedna ili obe ove drzave uvele zlatni standard, to bi veoma uticalo na geopoliticki prestiz, ucinilo bi njihove valute vrednijim, stabilnijim i popularnijim od USD, sto je sustina mog odgovora na tvoju konstataciju da je Rusima (i Kinezima?) potrebni dolari, iz razloga jer im rublje (i juani? ) nisu u svetu toliko popularni koliko su popularni dolari. Iz tog razloga ove dve drzave vec godinama intenzivno sprovode dedolarizaciju i povecanje rezervi zlata, sto je praceno uzasavanjem i represivnim merama od strane USA. A jedino to je u skladu sa temom - ukoliko promet u bitkoinima ili kriptu sveukupno ikada predje red velicine 1% prometa u USD, ocekivano je da USA svim silama krene ka unistenju kripta. Nasuprot tome, ako kripto valute nastave da imaju neznatan udeo u trgovini i rezervama, one se nece naci na udaru USA i mogu da postoje i funkcionisu zauvek.
Boze,
daj mi smirenost da prihvatim ono sto ne mogu da promenim,
hrabrosti da promenim ono sto mogu
i mudrosti da to dvoje razlikujem.
 
Odgovor na temu

Whitewater

Član broj: 339178
Poruke: 156+79 Profil

icon Re: Bitkoin diskusija 2017-201830.04.2019. u 09:48 - pre 27 dana i 2h
u modernoj ekonomiji debata o zlatnom standardu je uglavnom zavrsena.

Cak i kad bi teorijski to bilo opravdano, prakticno ne bi moglo uvesti zaltni standard jer prosto nema dovoljno zlata. Po sadasnjoj ceni zlata ukupno je iskopano oko 7 triliona dolara zlata, a to je trecina svetskog GDP dakle samo za godinu dana svet proizvede trostruku vrednost lata u vidu roba i usluga. A gde je tek kapital gomilan godinama, decenijama, vekovima... pored toga imas neku bogatu i razvijenu zemlju koja nema mnogo zlata itd itd...

Drzava stampa novac, ali drzava i povlaci novac iz opticaja. To se zove moderna monetarna ekonomija. Prosto ekonomija mora da dise jer prolazi kroz razne cikluse.

U tom smislu podrska kriptovalutama je korak dalje od zlatnog standarda. Cuj, samoproklamovana valuta koja se kao kopa u virtuelnim rudnicima. Vrhunac ludila.

A moc dolara vise podupiru stranci nego sami Amerikanci. Mozda bi Rusi i Kinezi mogli da se zapitaju zasto oni sami bez ikakvog pritiska Amerike upravo najvise investiraju u samu Ameriku ili pak kupuju americke obeznice.


- Vi tvrdite da je Zemlja ravna ploca ?
- Da.
- I dobro, sta sad kad bi neko dosao do ivice i probao da ide dalje ?
- To se ne moze.
- A zasto ?
- Zato sto je tamo vojska !
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Član broj: 13030
Poruke: 9858+1182 Profil

icon Re: Bitkoin diskusija 2017-201830.04.2019. u 10:28 - pre 27 dana i 1h
Citat:
Cak i kad bi teorijski to bilo opravdano, prakticno ne bi moglo uvesti zaltni standard jer prosto nema dovoljno zlata. Po sadasnjoj ceni zlata ukupno je iskopano oko 7 triliona dolara zlata, a to je trecina svetskog GDP dakle samo za godinu dana svet proizvede trostruku vrednost lata u vidu roba i usluga. A gde je tek kapital gomilan godinama, decenijama, vekovima... pored toga imas neku bogatu i razvijenu zemlju koja nema mnogo zlata itd itd...

Sve je to tacno, ali zaboravljas da cena zlata nije fiksna, tako da ako bismo se zaista namerili da uvedemo zlatni standard, potraznja za zlatom bi porasla, cena zlata bi se upravo uskladila sa tom da zlata bude dovoljno, tj. da ne postoji niko ko zeli da kupi gram/kilogram/tonu zlata a da naidje na odgovor "izvini komsija, nema, jutros smo poslednje rasprodali". To znaju svi debatuju o vracanju zlatnog standarda, tako da te debate nikako nisu stvar samo proslosti, vec i sadasnjosti a i buducnosti.
Citat:

A moc dolara vise podupiru stranci nego sami Amerikanci. Mozda bi Rusi i Kinezi mogli da se zapitaju zasto oni sami bez ikakvog pritiska Amerike upravo najvise investiraju u samu Ameriku ili pak kupuju americke obeznice.
ako sam dobro primetio, Rusi i Kinezi se polako oslobadjaju americkih obveznica, a i investicije polako povlace. Imas vise o tome na onom linku o hronologiji dedolarizacije.
Boze,
daj mi smirenost da prihvatim ono sto ne mogu da promenim,
hrabrosti da promenim ono sto mogu
i mudrosti da to dvoje razlikujem.
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 15860
...kabel-badenwuerttemberg.de.+6395 Profil

icon Re: Bitkoin diskusija 2017-201830.04.2019. u 10:31 - pre 27 dana i 1h
Citat:
pctel
Kad su u pitanju Rusija i Kina, zlatni standard bi mogao imati i dodatnu prednost - osim sto njihove ekonomije odnosno valute ne bi bile pogodjene svim buducim padovima vrednosti USD, ukoliko bi jedna ili obe ove drzave uvele zlatni standard, to bi veoma uticalo na geopoliticki prestiz, ucinilo bi njihove valute vrednijim


Ovo nema nikakve logike. Sve i da zanemarimo sve ostale mane zlatne podloge (koje su i te kako problematicne za bilo koju modernu ekonomiju), bas kao sto drzava moze da "uvede" zlatnu podlogu, moze sutra i da odluci da valuta vise nije garantovana zlatom.

To se, naravno, vec desilo i niko lud ne bi verovao danas drzavama na "majke mi", a "garancije" koje potpise jedna vlast su vredne upravo kao i "majke mi". Sledeca vlast moze da kaze "od danas, nema vise zlatne podloge" i mozes tacno da im pljunes pod prozor.

Ono sto cini neku valutu primamljivom nije nekakvo pokrice obecanjima vlasti koja mogu biti promenjena sutra, vec kljucnim parametrima kao sto je predvidljivost stope inflacije / volatilitet, lakoca konverzije u druge valute, velicina trzista gde se je ta valuta legalno sredstvo placanja itd.

Inflacija kao takva nije problem ako je dovoljno predvidljiva i ne oscilira previse tako da mozes da radis poslovno planiranje, onda tu inflaciju uracunas u svoj model i koristis taj novac za sta ti vec treba u skladu sa tim.

Inflacija je problem onima koji novac zele da koriste kao sredstvo za cuvanje svog bogatstva. To nisu firme (ciji je cilj da prave profit a ne da cuvaju pare u banci) vec pojedinci i u pitanju je samo losa procena adekvatnog sredstva za konkretnu namenu.

Citat:
pctel
cena zlata bi se upravo uskladila sa tom da zlata bude dovoljno, tj. da ne postoji niko ko zeli da kupi gram/kilogram/tonu zlata a da naidje na odgovor "izvini komsija, nem


Drzave koje imaju pristup vecim kolicinama zlata (rudnici) bi bile u ociglednoj ekonomskoj prednosti u odnosu na drzave koje mozda imaju jacu ekonomiju ali nemaju takav pristup zlatu.

Zasto bi finansijska moc bila u korelaciji sa mogucnostima kopanja nekog metala a ne sa jacinom privrede?

Mislim ima zlato konkretne primene u privredi ali su one zanemarljive u odnosu na to sta bi zlato znacilo u nekom svetu gde valute imaju zlatnu podlogu.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1
Demo Videos: http://www.digicortex.net/node/17
Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
 
Odgovor na temu

Whitewater

Član broj: 339178
Poruke: 156+79 Profil

icon Re: Bitkoin diskusija 2017-201830.04.2019. u 11:50 - pre 27 dana
pctel,

Amerika je fakticki i pre Nixona odustala od zlatnog pokrica dolara. Iako se dolar mogao menjati za zlato, da su svi Amerikanci dosli da zamene to ne bi bilo moguce. O tome se naravno cutalo iz politickih razloga, Nixon je samo stisnuo petlju i objavio Amerikancima kako stvari stoje. Kao sto vidimo Amerika je nastavila da prosperira i posle ukidanja zlatne podloge.

Zlatna podloga zapravo nikad nije ni funkcionisala 100% vec pod pretpostavkom da nece svi traziti zlato. A u onim periodima kada je zlato u vidu novcica funkcionisalo i bukvalno kao novac konstantno ga je falilo pa se narod okretao opet barteru ili je koristio strani novac ako bi ga bilo.

Protivnici danasnjeg novca tvrde da on nema vrednost jer nema pokrice u zlatu. To nije tacno. Ako imate $1,000 mozete kupiti zlato po njegovoj trzisnoj ceni kao i bilo koju drugu robu.

Nazalost po ljubitelje Rusije i Kine mislim da ce oni tesko moci nauditi dolaru. Najpre Rusija nema sta da trazi u svetskim monetarnim tokovima jer je to ipak mala ekonomija reda Spanije ili Italije, a to nisu zemlje koje mogu monetarno da drmnu USA. Rusija bi bila puno zainteresovanija da moze da utice na svetsku cenu nafte i gasa, ali ona to ne moze. Mogla bi samo da obori cenu izbacujuci na trziste ogromne kolicine sto bi Amerikancima opet odgovaralo.

Kina je vec velika ekonomija, ali avaj, veoma zavisna od USA. Videli smo kako placu na samo povecanje carina i malog gubitka americkog trzista. Iz tog straha oni vec decenijama zapravo potcenjuju svoju sopstvenu valutu prema dolaru. Cudan nacin da oboris dolar, zar ne ? I sta bi radili sa amerikim dugom ako bi oborili dolar. Ne ide to tako.- Vi tvrdite da je Zemlja ravna ploca ?
- Da.
- I dobro, sta sad kad bi neko dosao do ivice i probao da ide dalje ?
- To se ne moze.
- A zasto ?
- Zato sto je tamo vojska !
 
Odgovor na temu

djexns
Programer

Član broj: 339797
Poruke: 49+17 Profil

icon Re: Bitkoin diskusija 2017-201830.04.2019. u 12:48 - pre 26 dana i 23h
Samo kratko:

Doba Zlatnog standarda je doba najveceg prosperiteta i napretka u ljudskoj istoriji.
Oduvek je bilo dovoljno novca za sve u doba zlatnog standarda (to je mit da nije bilo dovoljno).

Inflacija i fiat valute kontrolisane od strane vlade, koja moze da stampa koliko god hoce novca, je ekstremno lose po ekonomiju i licno bogatstvo ljudi.

----------------------------

Whitewater, jel ima smisla da pisem o tome?
Meni se cini da nema, i sta god ja ili neko drugi napisao, neces promeniti misljenje... a ni neki drugi ovde.

Tako da cu samo ostati pri ovoj izjavi i ne trositi svoje ograniceno vreme.
Koga zanima, preporucujem mu knjigu "The Bitcoin Standard" od doktora ekonomije Saifedeana Ammousa.
Knjiga inace skoro da nema veze sa Bitcoinom, vec je prvih 90% istorija ekonomije, cvrstog novca, inflaciona vs. deflaciona politika. Keynes-ova ekonomija, Bretton Woods, MMF, itd.
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 15860
...kabel-badenwuerttemberg.de.+6395 Profil

icon Re: Bitkoin diskusija 2017-201830.04.2019. u 13:07 - pre 26 dana i 23h
Citat:
djexns
Inflacija i fiat valute kontrolisane od strane vlade, koja moze da stampa koliko god hoce novca, je ekstremno lose po ekonomiju i licno bogatstvo ljudi.


Kontrolisana inflacija je izuzetno dobra po ekonomiju zato sto investitore motivise da svoj novac ulazu u nesto profitabilnije umesto da sede na njemu i skupljaju ga kao baja patak.

Takodje, mogucnost stampanja novca je i te kako dobra stvar u doba finansijskih kriza, zato sto omogucava drzavi da prebrodi kratkorocne probleme banaka koje imaju problem sa dolazenjem do novca kratkorocno a imaju dugorocne rezerve u drugim investicijama.

Naravno, neodgovorne vlasti to mogu da zloupotrebe ali ni "zlatni standard" ih ne bi sprecio u tome posto bi ga pogazile prvom prilikom.


DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1
Demo Videos: http://www.digicortex.net/node/17
Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Član broj: 13030
Poruke: 9858+1182 Profil

icon Re: Bitkoin diskusija 2017-201830.04.2019. u 13:49 - pre 26 dana i 22h
Citat:
Ivan Dimkovic:
Ovo nema nikakve logike. Sve i da zanemarimo sve ostale mane zlatne podloge (koje su i te kako problematicne za bilo koju modernu ekonomiju), bas kao sto drzava moze da "uvede" zlatnu podlogu, moze sutra i da odluci da valuta vise nije garantovana zlatom.

To se, naravno, vec desilo i niko lud ne bi verovao danas drzavama na "majke mi", a "garancije" koje potpise jedna vlast su vredne upravo kao i "majke mi". Sledeca vlast moze da kaze "od danas, nema vise zlatne podloge" i mozes tacno da im pljunes pod prozor.

Ti verovatno spadas u malobrojnu grupu ljudi koja rezonuje da je smena a potom i fizicka likvidacija bila organizovana zbog nekakvih ljudskih prava i slicnih razloga
Meni je prilicno ocigledno da amerikancima veoma smeta ideja da neka drzava uvede zlatni standard, a da to nisu oni sami. Pitam se zasto, ako je to potpuno nebitno i ako toj drzavi svakako niko ne bi verovao?

Citat:
Ono sto cini neku valutu primamljivom nije nekakvo pokrice obecanjima vlasti koja mogu biti promenjena sutra, vec kljucnim parametrima kao sto je predvidljivost stope inflacije / volatilitet, lakoca konverzije u druge valute, velicina trzista gde se je ta valuta legalno sredstvo placanja itd.
pa eto, inflacija kineskog juana je vec deceniju niska i prilivno predvidiva, konverzija u druge valute je moguca, trziste je ogromno i teritorijom i brojem ljudi, ali opet juan nije ni uporedivo toliko popularan kao dolar. Znaci, ima tu dosta uticaja i psihologije, a i potrebe da se amerikanci ne naljute sto sa njihove valute prelazis na kinesku.

Citat:
pctel
Zasto bi finansijska moc bila u korelaciji sa mogucnostima kopanja nekog metala a ne sa jacinom privrede?

Zanimljivo pitanje, a narocito ako malo preformulisemo - zasto je tokom 99,9% istorije civilizacije finansijska moc u korelaciji sa mogucnostima kopanja nekog metala, a ne sa jacinom privrede

Boze,
daj mi smirenost da prihvatim ono sto ne mogu da promenim,
hrabrosti da promenim ono sto mogu
i mudrosti da to dvoje razlikujem.
 
Odgovor na temu

djexns
Programer

Član broj: 339797
Poruke: 49+17 Profil

icon Re: Bitkoin diskusija 2017-201830.04.2019. u 14:12 - pre 26 dana i 22h
@Ivan Dimkovic:
E, upravo sve suprotno od tvoje tvrdnje.

Citat:
Ivan Dimkovic: Kontrolisana inflacija je izuzetno dobra po ekonomiju zato sto investitore motivise da svoj novac ulazu u nesto profitabilnije umesto da sede na njemu i skupljaju ga kao baja patak.


Netacno.
Tj. umesto sto "skupljaju kao baja patak", inflacija tera ljude da investiraju u bilo sta. Pa i rizicnije stvari. Jer se tako "pokrece ekonomija", vrti se novac. Velika zabluda...
To bilo kakvo investiranje je definitivno bolje od alternative - da novac gubi vrednost inflacijom i stajanjem.
Takodje to povecava mogucnost da ljudi izgube svoj novac.
Hajde, da imas 50-100k eura, pa da investiras, kupis stan npr... pa ga izdajes, dobijas malo novca i nazad. To je ok.
Ali vecina nema te pare... i onda oni upadaju u nesto sto se zove konzumerizam hranjen dugom, i to je ustvari sustina Keynes-ove filozofije - da nijedan covek nema stek novca, vec da samo trosi i konzumira.
99% ljudi je dakle onda vezano za kredite, dugove i posao koji im donosi elektronsku fiat valutu... koju onda trosis i samo konzumiras materijalne stvari, ucestvujuci u povecanju mehura...
Cisto ropstvo za vecinu ljudi na svetu.

To sve je u sustoj suprotnosti od izvornog kapitalizma, koji je po definiciji akumulacija kapitala i njegovo krajnje investiranje u nesto sto ce ti pomoci da jos vise akumuliras kapitala i preneses/ostavis svom potomstvu i kroz generacije.
Znaci, nesto sto cuvas duze vreme, akumuliras... to nesto odrzi vrednost, i onda investiras u nesto sigurno, svrsishodno (zemlju, nekretnine, umetnine, zlato, ili dobar proizvod koji mozes da plasiras na trziste). A ne rizicno, za razliku od ovog gore-opisanog.


Citat:
Ivan Dimkovic
Takodje, mogucnost stampanja novca je i te kako dobra stvar u doba finansijskih kriza, zato sto omogucava drzavi da prebrodi kratkorocne probleme banaka koje imaju problem sa dolazenjem do novca kratkorocno a imaju dugorocne rezerve u drugim investicijama.

Naravno, neodgovorne vlasti to mogu da zloupotrebe ali ni "zlatni standard" ih ne bi sprecio u tome posto bi ga pogazile prvom prilikom.


Opet netacno...
Stampanjem novca se efektivno uvecava masa novca u opticaju. Cime se obezvredjuje sav novac, pa i tvoj.
Kako mozes da tvrdis da je obezvredjivanje novca, za koji si ti licno krvavo radio, dobra stvar, nije mi jasno.

Sto se tice banaka... heh. Banke se bave fraktalnim bankarstvom, daju kredite ni iz cega, i kada ih daju previse... pa onda budu nenaplativi... drzava radije izvlaci banke...
Mislim, da li stvarno moram da objasnjavam da ovo nije dobro, i sta je fraktalno bankarstvo?

Sto se tice odgovorne i neodgovorne vlasti... Da li je iko cuo za odgovornu vlast?
Sve vlasti su u osnovi neodgovorne, i kada bilo koji covek ima mogucnost stampanja novca, da "uveca" drzavno bogatstvo na racun osiromasenja obicnih gradjana, uradice to...
Jer svi politicari gledaju kratkorocno.. "bice nam bolje za dve godine" - rece veliki vodja. Kratkorocno i populisticki je ono sto nas sve ubija, i tako se problemi odlazu buducim generacijama, a dugovi samo rastu...
 
Odgovor na temu

djexns
Programer

Član broj: 339797
Poruke: 49+17 Profil

icon Re: Bitkoin diskusija 2017-201830.04.2019. u 14:15 - pre 26 dana i 22h
Citat:
pctel:
Citat:
Ivan Dimkovic:
Ovo nema nikakve logike. Sve i da zanemarimo sve ostale mane zlatne podloge (koje su i te kako problematicne za bilo koju modernu ekonomiju), bas kao sto drzava moze da "uvede" zlatnu podlogu, moze sutra i da odluci da valuta vise nije garantovana zlatom.

To se, naravno, vec desilo i niko lud ne bi verovao danas drzavama na "majke mi", a "garancije" koje potpise jedna vlast su vredne upravo kao i "majke mi". Sledeca vlast moze da kaze "od danas, nema vise zlatne podloge" i mozes tacno da im pljunes pod prozor.

Ti verovatno spadas u malobrojnu grupu ljudi koja rezonuje da je smena a potom i fizicka likvidacija bila organizovana zbog nekakvih ljudskih prava i slicnih razloga :D
Meni je prilicno ocigledno da amerikancima veoma smeta ideja da neka drzava uvede zlatni standard, a da to nisu oni sami. Pitam se zasto, ako je to potpuno nebitno i ako toj drzavi svakako niko ne bi verovao?


Tacno tako, smeta im zato sto bi onda svi ostali videli da to nije toliko strasno, i onda bi dolar pukao, logicno...
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 15860
...kabel-badenwuerttemberg.de.+6395 Profil

icon Re: Bitkoin diskusija 2017-201830.04.2019. u 14:23 - pre 26 dana i 21h
Citat:
pctel
Ti verovatno spadas u malobrojnu grupu ljudi koja rezonuje da je smena a potom i fizicka likvidacija bila organizovana zbog nekakvih ljudskih prava i slicnih razloga
Meni je prilicno ocigledno da amerikancima veoma smeta ideja da neka drzava uvede zlatni standard, a da to nisu oni sami. Pitam se zasto, ako je to potpuno nebitno i ako toj drzavi svakako niko ne bi verovao?


Ne, nemam pojma zbog cega je smena organizovana ali je jasno da su drzave bez problema smenu sprovele. To je ono sto je bitno.

To celu pricu cini danas besmislenom, postoji presedan, ljudi nisu dobili svoje "zlato" koje je bilo "garantovano" i sigurno nece verovati nekoj Rusiji ili Kini (ili bilo kome drugom) na njihovo eventualno novo "majke mi, menjamo za zlato".

Ne bi verovali ni Amerikancima da polude i sutra ponovo ponude "zlatnu podlogu", to je odavno zavrsena prica. Jasno je da ta "garancija" vredi taman koliko i WC papir.

Znas kako se kaze "fool me once...".

@djexns,

Izvini ali mislim da jednostavno ne razumes ulogu novca u modernoj ekonomiji.

Novac nije nacin da cuvas svoje bogastvo, vec instrument za trgovinu gde je daleko korisnije za drustvo imanje mehanizma uticanja na privredu (pospesivanje investicija jeftinim novcem ili kontrola inflacije povlacenjem novca) nego korist da mozes da ga koristis da "cuvas bogastvo" ispod kreveta.

Jednostavno, moras izabrati nesto drugo ako zelis da cuvas svoje bogatstvo.

'Fala bogu pa imas ohoho izbora, od vrednih metala preko nekretnina, akcija, obveznica, umetnina, stagod...

Citat:

Cisto ropstvo za vecinu ljudi na svetu.


Jos gore bi bila fiksna kolicina novca u svetu gde raste broj ljudi i to sve bazirano na nekom metalu iskopanom iz zemlje koji se sjaji.

Citat:

Sto se tice banaka... heh. Banke se bave fraktalnim bankarstvom, daju kredite ni iz cega, i kada ih daju previse... pa onda budu nenaplativi... drzava radije izvlaci banke...
Mislim, da li stvarno moram da objasnjavam da ovo nije dobro, i sta je fraktalno bankarstvo?


Ovaj, banke ne daju kredite "ni iz cega". Ako tako mislis, ocigledno ne razumes kako bankarstvo funkcionise, tako da bolje nemoj da pokusavas da objasnjavas sta je "fraktalno" (?!) bankarstvo.

Banka ne moze da "stvori" novac, moze samo da pozajmi novac od centralne banke a centralna banka ce im pozajmiti novac samo ako banka duznik ima dovoljno pokrica u dugorocnim zaduzenjima. Taj novac, naravno, na kraju moraju da vrate centralnoj banci.

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1
Demo Videos: http://www.digicortex.net/node/17
Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
 
Odgovor na temu

djexns
Programer

Član broj: 339797
Poruke: 49+17 Profil

icon Re: Bitkoin diskusija 2017-201830.04.2019. u 14:33 - pre 26 dana i 21h
"Metal koji se sjaji" wtf ahahah sjajno.

A stock to flow odnos, neunistivost, scarcity, to nista?! :D
Ok, onda je do mene, ja onda ne razumem.

Samo sto sadasnji fiat sistem ima istoriju od jedno 75 godina (od Bretton Woods konferencije 1944.godine), dok zlato ima istoriju od nekoliko milenijuma.

Ali bitno da ne razumem. :D
 
Odgovor na temu

djexns
Programer

Član broj: 339797
Poruke: 49+17 Profil

icon Re: Bitkoin diskusija 2017-201830.04.2019. u 14:35 - pre 26 dana i 21h
Druze moj, banka bi trebala da daje kredit na osnovu novca koji ima kod sebe (a koji je dobila od ljudi koji zele da cuvaju novac kod njih).
Ali ne daje.
Daje otprilike 9x vise kredita nego sto ima pokrice u novcu, i to tako sto stvori novac u sistemu ukucavanjem tipki na racunaru i stiskom na Enter. To se zove fraktalno bankarstvo.
Edit: Frakciono bankarstvo, moj typo...

Nebitno, ocigledno ne razumem. :D
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 15860
...kabel-badenwuerttemberg.de.+6395 Profil

icon Re: Bitkoin diskusija 2017-201830.04.2019. u 15:47 - pre 26 dana i 20h
Ti krediti nemaju 100% pokrice u novcu (gotovini) ali imaju pokrice u drugim instrumentima.

Svako zaduzenje banka mora biti u stanju da pokrije a uloga centralne banke je da komercijalnoj banci pozajmi novac u situacijama kriza kada je kratkorocno banci potrebna likvidnost. To, naravno, banka mora da vrati, ne dobija na poklon.

Ako mislis da banka moze da izmisli novac, izvoli otvori banku pa izmisljaj, mislim da ces vrlo brzo ukapirati da svet ne funkcionise tako.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1
Demo Videos: http://www.digicortex.net/node/17
Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Član broj: 13030
Poruke: 9858+1182 Profil

icon Re: Bitkoin diskusija 2017-201830.04.2019. u 17:07 - pre 26 dana i 19h
Citat:
Ivan Dimkovic:
Ne, nemam pojma zbog cega je smena organizovan

Mislio sam na smenu i fizic!ku likvidaciju Gadafija, nakon sto je bio cvrsto resio da uvede zlatni standard u Libiju, a potom i ostale africke zemlje. Potom se USA dosetili da on ustvari krsi neka ljudska prava, koja i drugi krse pa to amerima uopste ne smeta.

Citat:
Ne bi verovali ni Amerikancima da polude i sutra ponovo ponude "zlatnu podlogu"

Ne bi verovali u potpunosti, ali bi verovali mnogo vise nego danas. Cinjenica da iko ukazuje poverenje papirnom dolaru je u suprotnosti sa ovim sto si napisao, a gle cuda, veruje mu dobar deo planete. Mozda je tebi to sasvim svejedno, ali ja bih rublji sa zlatnim standardom verovao barem malo vise nego obicnoj rublji. A isto vazi i za juan i za dolar i za bilo koju valutu. I opet - ako je to sve kako kazes, onda su amerikanci mogli pustiti gadafija da se izglupira sa svojim zlatnim dinarom - svejedno mu niko ne bi verovao? Ipak, iz nekog razloga, njima je jako stalo da onemoguce da to ikada iko realizuje i toliko su reseni u tom onemogucavanju da ne prezaju ni od oruzanog sukoba. Ja dozvoljavam mogucnost da Libija i Afrika uopste ne bi dobro prosli sa zlatnim standardom, ali - zasto ih ne pustise da probaju, pa sam pao, sam se ubio?
Boze,
daj mi smirenost da prihvatim ono sto ne mogu da promenim,
hrabrosti da promenim ono sto mogu
i mudrosti da to dvoje razlikujem.
 
Odgovor na temu

[es] :: Cryptocoins :: Bitkoin diskusija 2017-2018
(TOP topic, by Nebojsa Milanovic)
Strane: << < .. 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95

[ Pregleda: 186660 | Odgovora: 1884 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.