Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Koliko je teško napraviti CMS?

[es] :: PHP :: Koliko je teško napraviti CMS?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 42483 | Odgovora: 34 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Tpojka
Ratio, Logic

Član broj: 60114
Poruke: 177

ICQ: 491318095


+27 Profil

icon Re: Koliko je teško napraviti CMS?21.08.2017. u 12:39 - pre 21 meseci
To se traži. Samo udri. ;)
-A Tpojke su Đuro - šta?
-Osnovne jedinice diverzantskih grupa!
 
Odgovor na temu

Massko

Član broj: 336727
Poruke: 75
77.243.27.*



+25 Profil

icon Re: Koliko je teško napraviti CMS?21.08.2017. u 16:33 - pre 21 meseci
Kreirane tabele :)

IDEMOOO... dobio sam jednog kontributora, još da ga uključim u project :)
 
Odgovor na temu

VladaSu

Član broj: 31634
Poruke: 989
*.tippnet.co.rs.



+180 Profil

icon Re: Koliko je teško napraviti CMS?22.08.2017. u 12:57 - pre 21 meseci
Git il svn je vrlo lepa stvar za koriscenje cak iako sam radis na projektu. Uvek mozes da se vratis par koraka unazad ako si krenuo pogresnim putem. I ne, ne pises kod online nego radis uobicajno kao i do sada ali kada uradis neku promenu koja je jedna logicka celina onda mozes uz dve naredba za 15 sekundi da postavis promene na git. Znaci ne oduzima ti ni 1% vremena a moze da te spase muka.
Ako rade vise osoba na projektu onda je to skoro pa obavezno (sem ako jedan ne radi html i css a drugi php ili ako ne kucate po jednu liniju dnevno).
Uopste nije lose koristiti tudje komponente jer to moze da ustedi nedelje i mesece rada a te komponente su mnogo sigurnije nego tvoj kod jer te komponente koristi jos brdo programera i prijavljuje greske i trazi nove feature.
"Vlasnik" komponente je i odrzava, ako npr dodje nova verzija php-a on je prilagodi.
Komponente, widgeti i druge gotove stvari te ne cini losim programerom niti cini da projekat bude los. Treba samo izabrati pravu komponentu. Treba znati kako menjati i to ne direktno menjanje vec nasledjivanje.
Composer je takodje vrlo dobra alatka i pomaze da imas uvid koje sve komponente koristis i da po potrebi imas nove verzije komponenti bez da razsmisljas o tome.

Pocetnici najcesce grese sto uzmu delove tudjeg koda i onda ga ubacuju u svoj kod. Uzmu 100 linija a realno im treba 10 linija. Taj kod je najcesce od nekog tutorijala ili amatera.


Ne znam kakav CMS pravis ali kazes da se tabele kreiraju preko backenda. Ako je tako onda je vrlo verovatno da nisi dobro zapoceo projekat i nisu ti dobre ideje kako da resis neke probleme.
Vrlo su retki i specificni slucajevi kada ima potrebe se runtime kreiraju tabele. Ne kazem da ne valja to sto radis ali je vrlo verovatno da ne valja.
[Ovu poruku je menjao VladaSu dana 14.06.2003. u 11:22 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Massko

Član broj: 336727
Poruke: 75
*.dynamic.vipmobile.rs.



+25 Profil

icon Re: Koliko je teško napraviti CMS?22.08.2017. u 19:43 - pre 21 meseci
@VladaSu

Neke osnovne tabele treba da postoje na primer users, articles itd.. Nije skroz objektno i proširivo. Meni jeste, ali treba vremena da se ukapira. Instalacija je kao i kod wordpressa i tamo se kreiraju tabele. Moras da imas bazu i korisnika i onda instalacijom kreiras tabele u bazi. Na te tabele sam mislio.

Inace sad cu projekat da bacim na github, jer sam odradio instalaciju, ali ostali deo sajta je teška alfa verzija. No, nema veze, bacam ga na github. Očekujte poruku uskoro.

---------------------------------------

Verzija 1.1 je gotova, treba sajt da se sredi, instalacija radi. Ali verovatno je podložna namernim greškama i probojima.

https://github.com/mastertango82/skupracms

[Ovu poruku je menjao Massko dana 22.08.2017. u 21:09 GMT+1]
 
Odgovor na temu

VladaSu

Član broj: 31634
Poruke: 989
*.tippnet.co.rs.



+180 Profil

icon Re: Koliko je teško napraviti CMS?22.08.2017. u 21:53 - pre 21 meseci
Rekao si "Mogu da kreiram tabele u bazi na friend level nivou" pa sam pomislio da korisnik bira neke opcije i podesavanja i na osnovu toga se kreiraju tipovi kolona i raznorazne tabele.
To znaci da prakticno ni jedan korisnik nece imati iste tabele. U wordpressu u osnovi svi imaju iste tabele. Nisam dobro razumeo sta to znaci 'friend level nivo' i sta je je ako nesto nije frined level nivo.
[Ovu poruku je menjao VladaSu dana 14.06.2003. u 11:22 GMT+1]
 
Odgovor na temu

VladaSu

Član broj: 31634
Poruke: 989
*.tippnet.co.rs.



+180 Profil

icon Re: Koliko je teško napraviti CMS?22.08.2017. u 22:16 - pre 21 meseci
Za pocetak najveca zamerka je sto nemas template. U istom fajlu ti je u obrada podataka preko php i grenerisanje html-a.
Onda nemas proveru da li ima post key , npr . $username = $_POST['username']; Napravi neku klasu za request koja ce raditi sve te provere.
Sve trpas u Engine. Ako je vezano za usera (singin, forgot pass, logout itd onda to ide u user klasu, ako je vezano za private message onda to ide u tu klasu.
Engine je tu da kooridnise izmedju klasa, requesta , outputa itd.
Onda imas LangSessionSR i LangSessionEN. To ne ide bas tako. Ako dodas novi jezik onda moras i nove sesije i nove metode? Malo fleksibilnije treba.
Ne mozes funkcijama da se vezes za neki jezik vec jezik treba da je parametar.

Vidim ovde puno rada, lepo napisano, funkcije dosta jasne na prvi pogled ali sve logicki dosta lose povezano i logicki lose organizovano.
To je prvi utisak.
Vidi se neko solidno osnovno znanje iz programiranja.
Pravljenjem svog fw neces nista novo nauciti vec ces samo ponoviti-utvrditi dosadasnje znanje ali kao sto sam rekao to je osnovno. Neces se pomaci sa mrtve tacke sem sto ces izfizikalisati brdo koda.
Moja preporuka je da predjes na neki fw i tu ces nauciti puno novih stvari.
Popravices logiku i organizaciju.
FW ce da ti omoguci da programiras i resavas probleme a ne da fizikalises nebitne stvari koje se ponavljaju i rutinski resavaju.
Dobices na kvalitetu projekata i to mnoooogo.
Napravices brze, bolji i lepsi projakt i laksi za odrzavanje i prosirivanje.
Sa ovim tvojim kodom ide lepo za pocetak ali ces kad-tad zaglaviti a da ne kazem ako se jos neko prikljuci on ce zaglaviti prvi dan.



[Ovu poruku je menjao VladaSu dana 14.06.2003. u 11:22 GMT+1]
 
Odgovor na temu

VladaSu

Član broj: 31634
Poruke: 989
*.tippnet.co.rs.



+180 Profil

icon Re: Koliko je teško napraviti CMS?22.08.2017. u 22:19 - pre 21 meseci
Npr zasto ovaj red
<a href='".$home.$lang.'/'.'my-profile'."'>$c[my_profile]</a>
nije ovako nesto
<a href='" Url::to(.'my-profile')"'>$c[my_profile]</a>

a u toj metodi obradis home url i lang parametar i raznorazne parametre.
To ti se ponavlja na milion mesta
[Ovu poruku je menjao VladaSu dana 14.06.2003. u 11:22 GMT+1]
 
Odgovor na temu

dakipro
Dalibor Jovic
Web Developer
Bergen, Norway

Moderator
Član broj: 31848
Poruke: 1772
*.dd.nextgentel.com.

Sajt: norway.dakipro.com


+184 Profil

icon Re: Koliko je teško napraviti CMS?23.08.2017. u 08:05 - pre 21 meseci
Apsolutno se slazem za gotove frameworke. Licno sam pravio bar 4 frameworka i 3 cms-a na njima, i svaki je bio bolji od prethodnog, i posle svakog sam zakljucio zasto mi treba apstrakcija ovoga, dependenci injector onoga, zasto handler za sesije, zasto za request.. i na kraju sam odustao od svojih sistema, iako super rade tacno kako ja zelim ali sam skontao da kad 5-10-50 programera pregledaju i naprave jednu stvar, veoma je tesko konkurisati. A tu je i onaj momenat kad pozove klijent nakon par godina za neku izmenu, a ja se ubijem da provalim kako to radi, i zasto sam ga tako organizovao, jer sam pisao kod a nikad dokumentaciju.
 
Odgovor na temu

agvozden
Aleksandar Gvozden
founder
Info-G
Beograd

Član broj: 37813
Poruke: 1099
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: www.gvozden.info


+65 Profil

icon Re: Koliko je teško napraviti CMS?23.08.2017. u 08:28 - pre 21 meseci
Nasuprot tome, ja imam CMS koji razvijam vec 12 godina, vise od 500 implementacija.
Glavne odlike - brz, siguran, modularan,
Nedostaci - nije implementiran namespace, apstrakcije, interfejsi (sve to tada nije ni postojalo)

Par puta sam mislio da odustanem, sta ce mi sve to. Ali, kada su se nedavno pojavili problemi sa 3rd party klasama na WP, video sam da to ima i svojih prednosti.

Bilo je ideja i da se sve to presalta na neki framework, ali se nesto ne bih usrecio da sam to uradio sa Yii.

To je bas robovski i rovovski posao, zahteva dosta truda i vremena. Donosi veliko zadovoljstvo, ali ne znam koliko je to sve vredno.

 
Odgovor na temu

Shadowed
Vojvodina

Član broj: 649
Poruke: 12517



+4494 Profil

icon Re: Koliko je teško napraviti CMS?23.08.2017. u 08:35 - pre 21 meseci
Zavisi o cemu se radi. U svrhu ucenja mislim da je skroz ok raditi na nekom svom framework-u/cms-u/whatever.
Dakipro@, i sam si napisao da si u tom procesu naucio kako i pre svega zasto ti nesto treba ili treba na taj nacin. IMHO, to se bolje nauci kad krenes sa razvojem svog resenja nego koriscenjem postojeceg (pogotovo kada su ti sami ti koncepti novi).


Ako pricamo o projektu za klijenta, koristis ono sto ti najbolje obavlja posao za taj projekat.
 
Odgovor na temu

dakipro
Dalibor Jovic
Web Developer
Bergen, Norway

Moderator
Član broj: 31848
Poruke: 1772
*.dd.nextgentel.com.

Sajt: norway.dakipro.com


+184 Profil

icon Re: Koliko je teško napraviti CMS?23.08.2017. u 08:50 - pre 21 meseci
tu si u pravu, ne bi voleo da sam ucio drugacije. Dok sam pravio svoja resenja disektovao sam sve redom od codeIgnitera preko fuelPhp itd. Kada sam uvideo da sam vec uveliko poceo da kopiram kod iz njihovih klasa, onda sam skontao da je bolje da odustanem od resavstva (resavizma, kako se kaze vec).
Ali je to kljucna stvar, gledao sam postojeca resenja i skupljao fore i fazone, stalno unapredjivao to sto pravim (novim konceptima)

Stvar sa frameworcima po meni nije sam kod koliko organizacija i struktura projekta (i misli). Standard po kome se radi, gde se odredjeni sabloni/patterni koriste i zasto i kako. A to je veoma tesko provaliti ako samo pises kod, ne mozes da predvidis sve zahteve koji ce taj kod da radi.
 
Odgovor na temu

gost12
Developer

Član broj: 333123
Poruke: 33
213.147.114.*



+27 Profil

icon Re: Koliko je teško napraviti CMS?23.08.2017. u 10:28 - pre 21 meseci
Ako ćemo iskreno većina PHP frameworka je isto dosta loše arhitekturirana. Više od pola ih nema ni DIC, a o upotrebi statica gdje mu stvarno nije mjesto da ne govorim pa onda imaš problema sa mockanjem. Da ne bih netko krivo mislio u današnje vrijeme neki framework moraš koristiti isto kao i composer, nećeš valjda toplu vodu izmišljati...
Ovaj projekt što radi je za svaku pohvalu, uči se čovjek, vidi se da je na samom početku i da je jako entuzijastičan. Neće to ispasti dobar cms niti će itko to koristiti, ali će puno naučiti pa će se kroz par godina smijati kako je uopće nešto takvo mogao napisati :)

Makar s druge strane tako nekako i wp izgleda, pa eto koristi ga pola interneta
 
Odgovor na temu

dusans
Stojanov Dušan
Pančevo

Član broj: 9551
Poruke: 1313
*.dynamic.sbb.rs.



+304 Profil

icon Re: Koliko je teško napraviti CMS?23.08.2017. u 11:42 - pre 21 meseci
Kod izgleda lepo i uredno.

Međutim, čemu ona silna ugnježđivanja npr. u Engine.class?
https://github.com/mastertango...ngine/classes/Engine.class.php
A i u mnogim primerima na internetu viđam slične "greške",
jel to neki fetiš ili je to sada in?

https://en.wikibooks.org/wiki/.../Coding_Style/Minimize_nesting
http://wiki.c2.com/?ArrowAntiPattern

[Ovu poruku je menjao dusans dana 23.08.2017. u 12:57 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Massko

Član broj: 336727
Poruke: 75
*.dynamic.vipmobile.rs.



+25 Profil

icon Re: Koliko je teško napraviti CMS?26.08.2017. u 19:59 - pre 21 meseci
Hvala na komentarima.

Ja svakako neću odustati. a to da li ću u međuvremenu raditi nešto konkretno za novac, to je pitanje. Malo mi je frka. Odradio sam nekoliko sajtova, da se ne lažemo za sve ove godine. A imam ih 35. :) To je jako slabo. Ali iz te prakse sam zaključio da klijentima radim nešto na brzinu i jednostavno. Tipa wordpress, joomla, static page..itd.

Ali ova cela priča oko strukture, bazičnog stanja i toka misli mi se jako svidja, zato i radim sve ovo. Verujem ja da su ostali popularni frejmvorkovi dobri, da su loši, da trebaju zakrpe. Ali ipak završavaju posao.

Prvo sam mislio da se uključim u neki linux projekat ali video sam da od toga nema ništa, jer sam zaglavio sa asemblerom. Nisam mogao da dozvolim sebi da se nadovezujem na nečiji rad. Da napravim neki program u c# ili čak c. Nego sam išao duboko i duboko. I onda sam puko, reko nije ovo za mene, ima da završim kao neki diletant koji će svoj rad ostaviti iza sebe, a sam otići pod crnu zemlju.

Zato sam se bacio na php. Mislim i dalje sam vezan za linux, ali samo kao advaced user. A što se tiče samog projekta. Nisam pravio svestran globalni project, već malo i namenski. Krenuo sam da pravim sebi sajt i onda dodaj ovo, oduzmi ovo. Ovo je rad od otprilike godinu dana. I savršeno znam kako funkcioniše. Ali ipak tu ću negde i da stanem. Bar što se tiče ovog principa. novi projekat će biti nastavak u idejnom smislu, ali moram mnogo da promenim strukturu organizovanja. Ja ni jednom nisam do pre par dana uzeo svesku na primer pa da napišem šta hoću, neki sistem, organizaciju podataka. a onda sam uzeo i video da je mnogo mogućnosti koje nisam pokrio.

Hteo sam i sad želim da korisniku dam veliki odabir mogućnosti. Da ne mora da kuca kod, a da dobije to što želi. a ovaj sistem to nedozvoljava. Usput sam naučio klase, ali sad moram da stanem.

I uključio sam neke ljude u projekat, davao silne novce. Nisu to neke pare, za nekog, ali pošto je sve ovo neprofitabilno za mene jesu. Ali ne želim da se predam. Moram da naučim composer i da malo koristim pakete koji su već drugi naravili. Ali nema stajanja, io dalje imam sistem koji znam kako funkcioniše, tako da ako zatreba lako se oblikuje (bar meni) i sredjuju stvari.

Kod klijenata mene buni to što su neodređeni. Ustvari da se ne lazemo i nema ih. Tako da ne znam kako sve ovo da zaokružim. Učenja nikad dosta, to znam. Ali praksa je nešto drugo, a gde je praksa tu je i novac. a tu jako škripim.

Mogu da napravim bilo kakav sajt i jak sam radnik, ali opet nema interesenata. A plašim se malo da jače ulažem u to. Neke reklame banere ili neki tv nastup.
 
Odgovor na temu

Nemanja Avramović
Senior backend developer
Cloud Horizon
Beograd, Srbija

Moderator
Član broj: 32202
Poruke: 4368
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: avramovic.info


+43 Profil

icon Re: Koliko je teško napraviti CMS?27.08.2017. u 08:39 - pre 21 meseci
Ja sam ti na Fejsbuku već sve rekao pa neću da se ponavljam. Samo ću da dodam da se baciš na composer i kreneš da povezuješ postojeće komponente u svojim projektima. Znači routing, db migracije, templating, auth, IOC, session management, itd... Kad sve to uvežeš imaćeš praktično svoj framework sastavljen od tuđih komponenti, što je skroz okej, evo npr. Laravel koji ja primarno koristim (i na poslu i privatno) se sastoji od gomile Symfony komponenti. A onda ćeš sve to da odbaciš i da pređeš na neki framework koji koristi gomila ljudi iz razloga koje sam ti naveo na FB-u (da bi svako mogao da uskoči na tvoj projekat bez gubljenja vremena da skonta kako to sve funkcioniše ispod haube; kao i što ćeš ti moći bez problema da uskočiš na druge projekte). Ali ćeš zato znati kako sve to funkcioniše u pozadini (bar otprilike). Znaš kako se kaže: Ako si danas ponosan na kod koji si napisao juče, znači da ništa nisi naučio u međuvremenu
Laravel Srbija.

[NE PRUŽAM PODRŠKU ZA PHP PREKO PRIVATNIH PORUKA!]
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: Koliko je teško napraviti CMS?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 42483 | Odgovora: 34 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.