Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

"Uber" taksi ili neminovnost razvoja tehnologije

[es] :: Ekonomija :: "Uber" taksi ili neminovnost razvoja tehnologije

Strane: << < .. 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 190149 | Odgovora: 698 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Tajmija

Član broj: 328773
Poruke: 79
*.dynamic.sbb.rs.+51 Profil

icon Re: "Uber" taksi ili neminovnost razvoja tehnologije24.06.2018. u 15:37 - pre 7 meseci
Citat:
Ivan Dimkovic:
Citat:
Tajmija
Njihov posao je posredovanje između lica kojem treba prevoz i lica koji nudi prevoz. Tu se njihova priča završava , jer da jesu oni bi morali da imaju svoje ljude zaposlene(vozače i vozni park), i da svakome isplaćuju platu(bar minimalac) sa svim nametima, to ne bi bio uber koncept već klasični: Prevoznik Uber D.O.O.


E pa to nece da moze, bar za one koji rade vecinu svog vremena za Uber, za njih je Uber de-facto poslodavac.

Razmisli, super ideja hajde da za*ebemo ceo socijalni sistem i prava radnika tako sto mi "samo posredujemo", pa nisu bas svi veverice.De-facto u smsilu da im je to glavni izvor prihoda, ali daleko od toga da je stalan posao kakav se nalazi kod 'obicnih' poslodavaca

Znaci uber vozac nema:

- Zdravstveno i penziono osiguranje kao ni doprinose za slučaj nezaposlenosti
- Plaćeni godišnji odmor
- Plaćeno bolovanje
- Topli obrok i prevoz
- Mogućnost podizanja kredita
- pravo na regres , minutli rad itd.
- Pravo na akcije firme kao pojedina Akcionarska društva kao ni dividende od istih.
- Pravo na plaćeno odsustvo zbog smrtnog slučaja, venčanja, rođena deteta...
- itd.

Što govori u prilog da je uber vozač ugrožena vrsta, a ne povlašćena vrsta.


ALI


Uber koncept uopšte i nije zamišljen da zapošljava stalne radnike, već kao neka dodatna zarada svih zaposlenih kojima je 'običan' poslodavac već omogućio sve gore navedeno.


Ali ako neko ne želi da radi full time, i neće da ima sve gore navedeno, on može raditi honorarne poslove bilo koje vrste kao što mnogi praktikuju. Ima mnogo seznoskih radnika koji rade cele godine, leti beru voće, zimi čiste sneg i to im je jedini izvor prihoda a nisu formalno zaposleni.


Evo jedne paralele: Koja je razlika između Freelance programera i Freelance vozača?

Freelance programeri kolko znam nisu zabranjeni od strane države, niti ih ista goni za nelegalno pružanje usluga trećim licima, a ni ne kontroliše ih da li su tom trećem licu poslali validan kod ili ne. Neplaćaju nikakvo osiguranje, nisu zaposleni, kolko se sećam bila je priča od pre par godina da će morati samo da plate poreskog upravi procenat na osnovu bankovnih transakcija i to ako su veliki iznosi.

Neka me ispravi neko ako se nešto veliko promenilo.


A Freelance programer radi komercijalni posao na svom privatnom računaru, u svojoj privatnoj kući, neregistrovani, bez ikakve škole ili licence za obavljanje tog posla.

edit: zaboravio sam da dodam da registrovane IT agencije, firme i ostali IT PR ne protestvuju kako bi ugasili upwork i ostale freelance sajtove, a to im je nelojalna konkurencija plus ocigledno nelegalna po trenutnim zakonima u Srbiji, ili mozda nije cim ti sajtovi normalno rade kod nas, saradjuju sa Srbijom, transakcije se sasvim normalno obavljaju itd.

[Ovu poruku je menjao Tajmija dana 24.06.2018. u 19:46 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Tajmija

Član broj: 328773
Poruke: 79
*.dynamic.sbb.rs.+51 Profil

icon Re: "Uber" taksi ili neminovnost razvoja tehnologije24.06.2018. u 16:45 - pre 7 meseci
Citat:
Bradzorf012:
Tajmija


Citat:

Postoje obe vrste, neko radi full time uber vožnje, svaki dan, neko upali aplikaciju i pokupi nekog usput dok se vraća, neko radi vikendom itd.


Citat:

Ti si ovde pokupi nekog usput... stavio kao suprotnost od punog radnog vremena, tj. kao nepuno radno vreme(part time). Moraću da te razočaram, grešiš, stvari tako ne stoje. Na primer, imam posao, radim kao hirurg na klinici. Pošto mi to nije dovoljno i pošto imam nešto znanja i alata, ja krenem da popravljam kola na parkingu komšijama, onako usput, kako ti kažeš. Kada me neko pozove, kada ja imam vremena itdisl. Ne može. Ne može. Još jednom: ne može. Jesam li već rekao? Ne može. Jedino što može je da otvorim radnju kao i svaki drugi automehaničar, ali da stavim radno vreme, na primer od 16.00 do 18.00. To podrazumeva da imam ista prava i obaveze kao i ostali mehaničari, samo što ne radim puno radno vreme, nego eto samo dva sata dnevno ili vikendom, pošto tada nisam na klinici.


Postoje tu i neka 'zanimanja' za koje ne postoji firma i obaveze za razliku od ovih koje si ti naveo. Da li ja mogu da radim formalno full time, a da posle posla kao part time delim flajere u gradu, radim promocije, selidbe, kopam kanale? sve legalno preko omladinske zadruge ? Ovde govorimo o taksistima koji nemaju firmu, koji nisu u obavezi da rade kao tvoj primer mehaničar od 16:00h do 18:00h već može da radi svaki treći dan u vreme koje njemu odgovara.

Citat:

Njihov posao je posredovanje između lica kojem treba prevoz i lica koji nudi prevoz. Tu se njihova priča završava , jer da jesu oni bi morali da imaju svoje ljude zaposlene(vozače i vozni park), i da svakome isplaćuju platu(bar minimalac) sa svim nametima, to ne bi bio uber koncept već klasični: Prevoznik Uber D.O.O.

Citat:

A trojke su Đuro šta? Dakle, lice koje nudi prevoz je taksista ili neko drugo lice koje ima pravo(dozvolu, licencu) da obavlja delatnost javnog prevoza i po tome se ne razlikuje od bilo kog drugog lica koje obavlja tu delatnost. Ne postoji prevoz i uber prevoz, postoji samo prevoz. Ako je tako, mogao bih da registrujem Bradzorf prevoz, platim pet hiljada dinara više kada registrujem auto i onda usput kada krenem na posao ili kod prijatelja i rođaka povezem nekog i naplatim. Ne može. Ne može. Još jednom: ne može. Jesam li već rekao? Ne može.


Takva je situacija TRENUTNO, ali da se ne ponavljam po 10x da ima volje da se to dovede u legalne tokove, sve to bi moglo da funkcioniše jako dobro.

Citat:

E sada Bradz jeste u pravu kada kaže da je u Srbiji CAR:Go(Uber koncept) nelegalan, iz razloga što fizičko lice obavlja delatnost, a da nije registrovan za to. Ali greši kada forsira da se to ugasi, jer je jelte nelegalno.

[/quote]

Citat:

Pročitaj još jedno hiljadu puta šta si napisao, pa se zapitaj, ima li ovo ikakvog smisla? Grešim što smatram da bi nešto što nije zakonski regulisano trebalo ugasiti ili staviti u okvire zakona? Ako je tako, baš mi je drago što grešim.I ima i nema nismo se razumeli, a nisam ni ja to lepo napisao, nego, nisam na to mislio već da ideš na to da za nešto što nema slovo u zakonu treba saseći u korenu kao najnelegalnija stvar na svetu, a ne gledaš širu sliku.


Da li je to zdrava priča gde će se tržište pokrenuti, smanjiti zagađenje, smanjiti gužve, država dobiti dodatni porez na osnovu zarade, registracije, pdv-a i akciza od goriva, a sa druge strane putnici će biti zadovoljni jer će imati jeftiniju i bolju uslugu, samim tim će imati više para i više koristiti usluge prevoza gde će opet država i društvo profitirati. Isto tako će se rasteretiti gradski prevoz, koji je u mnogim momentima zbog gužve nepodnošljiv. Ovako ostaje samo preskup klasični taksi za koji smo ustanovi da ga nema dovoljno u ključnim momentima (sneg, kiša, povratak sa žurke rano ujutru..) i da i pored svega toga ne postoji mogućnost povećanja broja taksista kada je evidentno da ih nema dovoljno, ili da neće u tim uslovima da rade što je isto tako verovatno. Ako ti nećeš pusti one koje hoće. Ali ne .. Onaj klip sa dnevnjaka jako dobro opisuje stanje sa taksijem trenutno.

Citat:

Sa druge strane, pctel je potpuno u pravu kada kaže da je taj neki digitalni napredak gotovo nemoguće zaustaviti, i na kraju kada to postane masovna pojava, države htele ne htele moraće da to stave u legalne tokove.

Citat:

Tzv. digitalni napredak(šio mi ga Đura) je u celoj ovoj priči potpuno nebitan i služi da skrene temu sa onoga što svi jako dobro vidimo: zaobilaženje zakona i bogaćenje na zakidanju javnih fondova. Svi građani su jednaki pred zakonom, ne može Pera da plaća porez, a Žika da ne plaća zbog "digitalnog napretka".


služiće ne za zaobilaženje zakona, već za unapređenje istih, sve se menja, zakoni moraju da prate digitalni napredak i napredak uopšte, a ne kako ti smatraš, ne postoji zakon za ovo, ruši, skidaj, ugasi... I što se poreza tiče, niko to ne pominje , po mom modelu dole, bi uber vozač plaćao realan porez , za iznos koji je zaradio a ne paušali kao taksita koji zaradi 200,000din za mesec a plati 17,000 poreza od kojih mu 10,000 indirektno ide u dzep opet(penziono PIO, nzs...)

Citat:

Ideja koja bi u Srbiji 'legalizovala' honorarne vozače može biti krajnje jednostavna.

Ko želi da vozi za uber ili car:go za razliku od običnog vozača privatnog vozila imaće:

-Dodatni trošak od lupam 5000din prilikom registracije vozila, i samim tim vozilo postaje legalno za obavljanje tog posla
- Pored redovne polise osigranja, platiće i osiguranje putnika prilikom registacije
- Ugovor sa car:go firmom koja će pratiti vozačeve prihode i rashode i na osnovu toga odediti dobit na koji će car:go vozač platiti određeni procenat poreza državi. (prihod od vožnji je lako ustanoviti - troškovi goriva, rezervnih delova itd koji su pokriveni fiskalnim računima ili fakturama, i na osnovu toga odrediti porez koji je vozač u obavezi da plati. i tu se moze odrediti min i max iznos, zbog mogućih malverzacija, a sve to uopšte nije teško uraditi.


Kada ima promet platiće, kada nema ili ne radi taj mesec neće i priča završena. Četiri strane bi bile zadovljne, i car:go i država i vozači, a i putnici, samo bi taksisti protestovali kako im neko uzima hleb iz usta pošto više ne bi mogli da idu na to da su nelegalni.Citat:

Baš mi je drago da si konačno shvatio neke stvari, ali kako da ti to kažem: Neće da može. Da li je potrebno da ponovim? Svi oni obavljaju istu delatnost, pa zato za sve moraju da važe ista pravila. Bože, ne mogu više da crtam. Nego, jesi li pročitao one izvode iz vesti koju sam linkovao u prethodnom javljanju? Sve mi se čini da nisi. Ponoviću ti za svaki slučaj.

Jandeks taksi aplikacija koja povezuje putnike sa taksi vozačima već registrovanih taksi udruženja dostupna je u Srbiji od početka juna.

Obrati pažnju, taksi vozači već registrovanih taksi udruženja.

Međutim, na Jandeksu možete naručuti samo registrovana taksi vozila, dok Kar:Go ima svoje vozače.

Obrati pažnju, samo registrovana taksi vozila, dok ovi koji bi da nas karaju u zdrav mozak imaju svoje vozače: privatna lica sa svojim privatnim vozilima.

Nakon kontroverzi koji potresaju američku kompaniju Uber zbog kritika načina poslovanja zbog neplaćanja poreza u nekim američkim državama i optužbama za seksualno zlostavljanje, Evropski sud pravde je nakon žalbi taksista Barselone krajem 2017. presudio da Uber mora da ima taksi licencu i igra po istim pravilima kao taksi kompanije.

Obrati pažnju na sve, pismen si pa pročitaj. Naročito pročitaj ovo poslednje, nekoliko hiljada puta, možda ti budu jasnije neke stvari. Za sve one sa jeftnijim ulaznicama, još jednom:
Evropski sud pravde je nakon žalbi taksista Barselone krajem 2017. presudio da Uber mora da ima taksi licencu i igra po istim pravilima kao taksi kompanije.

Već smo definisali da postoji razlika između taksi prevoza i limo servisa, i zbog table, taksimetra, radio veze i svega ostalog. Car:go nije TAKSI, oni obavljaju isti posao ali nije TAKSI. I autobus koji vozi radnike na posao obavlja isti posao kao javni prevoz, prevozi putnike od tačke A do Tačke B sa usputnim stanicama ali nije javni prevoz već organizovan. Isto tako možeš gledati na Uber koncept i taksi, Organizovan prevoz vs Javni prevoz. Već su rekli, Javni prevoz možeš da zaustaviš na ulici da uđeš na taksi stanicu u vozilo kao na stanicu gsp-a u autobus, sve to ne možeš sa limo servisom već se prevoz privatno organizuje.


Yandex taxi kako mu je ime, je nastao verovatno iz tog razloga, da modernizuje zastarelu tehniku koji koriste taksisti. Oni imaju taj poslovni model, i ne vidim šta je sporno? Uber i car:go imaju sasvim drugu ideju...


A ovo za Barselonu.. najjači je deo: posle žalbi taksista... Jasno je svima da niko ne trpi konkurenciju, i da će mafijaška društva kao taksisti da traže sve načine da uguše konkurenciju ne birajući sredstva. Kada bi se u Barseloni raspisao refendum:

Da li želite da uber funkcioniše u vašem gradu, šta misliš koji bi rezultat bio ? Svima odgovara veći izbor, veći izbor, niže cene, bolja usluga, sve je to već ovde prežvakano više puta, ali samo taksisti imaju tu moć da ograniče i zabrane ljudima da rade posao koji oni obavljaju, sve u svrhu ličnih intresa a ne i svrhu interesa građana i većine.
 
Odgovor na temu

Dexic
ASP

Član broj: 253999
Poruke: 3632+1326 Profil

icon Re: "Uber" taksi ili neminovnost razvoja tehnologije24.06.2018. u 18:24 - pre 7 meseci
Citat:
Ivan Dimkovic:
Citat:
Dexic
Ja nesto ne vidim da su u Americi svi bogati i blistaju od srece :)

Kao sto IUOP_1 kaze, slobodan si da objavis bolju alternativu ako je imas.

Ja nisam u obavezi da ponudim bolje resenje, da bi neko drugo prikazao kao lose.
Ili da bi delove tih prikazao kao lose.
 
Odgovor na temu

Bradzorf012
Computer programming specialist
Mile i ortaci LLC
Njujork

Član broj: 334105
Poruke: 276+755 Profil

icon Re: "Uber" taksi ili neminovnost razvoja tehnologije24.06.2018. u 18:41 - pre 7 meseci
Počeo sam da pišem opširan post, stigao do pola i obrisao. Ne znam, razgovaram li ovde sa decom ili ozbiljnim ljudima? O čemu se ovde radi? Još od kada sam se uključio u temu, pitao sam, ima li nekoga koje upoznat sa tim kako je stvar rešena u svetu? Niko se ne javlja. Postavio sam jasna i nedvosmislena pitanja u nekoliko prethodnih javljanja, postavio link ka tekstu koji sve vrlo lepo objašnjava, kao i izvode iz istog. Niko ni da bekne. Dakle, evropski sud pravde(organ EU) je presudio da uber i slične firme mogu da posluju samo po modelu koji važi i za sve ostale učesnike na tržištu. Isto važi i za Rusiju gde su se spojili lokalni Jandeks i Uber. Ne znam i ne zanima me, niti je bitno za temu da li je negde Uber registrovan kao kompanija koja pruža usluge prevoza ili samo ima aplikaciju. Ne znam i ne zanima me, niti je bitno za temu, da li Uber i slične firme imaju zaposlene vozače ili ne, niti je to bitno za temu. Ono što je bitno, u EU i Rusiji važi: posao taksi prevoza mogu da obavljaju samo i isključivo registrovana taksi udruženja i lica koja imaju licencu za navedenu delatnost. Da li pri tome koriste i neku aplikaciju, potpuno je nebitno za temu. Tačka. Ende. Kraj. Onaj kome ovo nije jasno bi trebalo da se dobro zapita za svoje mentalno zdravlje. Ozbiljno.

Nikada nisam voleo da generalizujem, nikada nisam voleo ono kada kažu "mi Srbi ovo... mi Srbi ono". Sada shvatam, ne bi bio to što jeste, taj prosečni srbov da nekoga ne zahebe, ne prevari, ne ušićari nešto sitno na nekoj prevari, na nekoj mutljavini. Nije to to. Nije slatko ako bar malo ne kradeš državu, pa makar imao sve uslove da pristojno i pošteno zaradiš. Ovo je strašno, neverovatno. Pitam se, zašto, čemu, dokle?

Zašto sam se ipak javio? Pročitaj pažljivo deset miliona milijardi puta ovo što si napisao.

Citat:

Da li želite da uber funkcioniše u vašem gradu, šta misliš koji bi rezultat bio ? Svima odgovara veći izbor, veći izbor, niže cene, bolja usluga, sve je to već ovde prežvakano više puta, ali samo taksisti imaju tu moć da ograniče i zabrane ljudima da rade posao koji oni obavljaju, sve u svrhu ličnih intresa a ne i svrhu interesa građana i većine.


DakleM, cela EU i Rusija nisu prepoznale da postoji nova delatnost, nego je taksi taksi i to je to. Možda je došlo do nekih promena u zakonu, ali se i dalje zna ko može i pod kojim uslovima da obavlja taksi prevoz. Gle čuda, ni Uber se ne buni, nego posluju i u EU i u Rusiji u saradnji sa Jandeksom i ni jednima ni drugima ni trećima(ni evropljanima ni rusima ni uberu ni jandeksu) ne pada na pamet da se žali, ali genijalni srbovski um je smislio kako da zakine lokalnu i državnu kasu, sve pod firmom novih tehnologija i digitalnog napretka, bolje usluge i tako dalje. Genijalno. Dobro je, čak odlično to što sam se javljao u ovoj besmislenoj temi, jer sam danas naučio nešto i shvatio zašto smo u čabru: ovaj tzv. narod ne zaslužuje bolje. Koliko god bile različite ili imale suprotne interese, Rusija sa jedne ili evropske zemlje sa druge strane, to su ozbiljne zemlje i narodi koji imaju kulturu. Ovo ovde mu dođe neka livada gde svaki čobanin misli da je popio svu pamet sveta.

Dakle, pokušaj da naučiš i da shvatiš. Pekarima su konkurencija pekari, mesarima mesari, a zubarima zubari.
Kada budemo vešali kapitaliste oni će nam prodati uže koje ćemo koristiti za vešanje.
Josif Staljin
 
Odgovor na temu

Tajmija

Član broj: 328773
Poruke: 79
*.dynamic.sbb.rs.+51 Profil

icon Re: "Uber" taksi ili neminovnost razvoja tehnologije24.06.2018. u 19:16 - pre 7 meseci
Citat:
Bradzorf012: Počeo sam da pišem opširan post, stigao do pola i obrisao. Ne znam, razgovaram li ovde sa decom ili ozbiljnim ljudima? O čemu se ovde radi? Još od kada sam se uključio u temu, pitao sam, ima li nekoga koje upoznat sa tim kako je stvar rešena u svetu? Niko se ne javlja. Postavio sam jasna i nedvosmislena pitanja u nekoliko prethodnih javljanja, postavio link ka tekstu koji sve vrlo lepo objašnjava, kao i izvode iz istog. Niko ni da bekne. Dakle, evropski sud pravde(organ EU) je presudio da uber i slične firme mogu da posluju samo po modelu koji važi i za sve ostale učesnike na tržištu. Isto važi i za Rusiju gde su se spojili lokalni Jandeks i Uber. Ne znam i ne zanima me, niti je bitno za temu da li je negde Uber registrovan kao kompanija koja pruža usluge prevoza ili samo ima aplikaciju. Ne znam i ne zanima me, niti je bitno za temu, da li Uber i slične firme imaju zaposlene vozače ili ne, niti je to bitno za temu. Ono što je bitno, u EU i Rusiji važi: posao taksi prevoza mogu da obavljaju samo i isključivo registrovana taksi udruženja i lica koja imaju licencu za navedenu delatnost. Da li pri tome koriste i neku aplikaciju, potpuno je nebitno za temu. Tačka. Ende. Kraj. Onaj kome ovo nije jasno bi trebalo da se dobro zapita za svoje mentalno zdravlje. Ozbiljno.A ja tebe milion milioniti put pitam: Znaš li koja je razlika između javnog i privatnog prevoza ? da je limo servis ili usluga iznajmljivanja vozila sa vozačem isto taxi usluga? Primer dugačke limuzine za svadbu? da li ta limuzina taxi??, da li taj vozač ima taksi licencu?? a on isto obavlja posao kao taksista, prevoz putnika u gradu ili van njega.

i glavno pitanje: da li je legalno da neko vozi mladence na svadbu bez taksi licence??? ili ces se sloziti da je ipak to neka druga delatnost...

da se ne uhvatiš za slamku, limuzina je registrovana na firmu za obavljanje te delatnosti, vozač zaposlen i sve je po zakonu.

I još jedno pitanje, da li je legalno da ja otvorim agenciju firmu ili običan rent-a-car i da nudim usluge iznajmljivanja vozila sa vozačem? Naravno vozač je prijavljen u mojoj firmi pod ugovorom o radu kompanije, vozila su registrovana na firmu i za obavljanje tog posla.


Citat:
Nikada nisam voleo da generalizujem, nikada nisam voleo ono kada kažu "mi Srbi ovo... mi Srbi ono". Sada shvatam, ne bi bio to što jeste, taj prosečni srbov da nekoga ne zahebe, ne prevari, ne ušićari nešto sitno na nekoj prevari, na nekoj mutljavini. Nije to to. Nije slatko ako bar malo ne kradeš državu, pa makar imao sve uslove da pristojno i pošteno zaradiš. Ovo je strašno, neverovatno. Pitam se, zašto, čemu, dokle?

Zašto sam se ipak javio? Pročitaj pažljivo deset miliona milijardi puta ovo što si napisao.


Ovde mi baš pokušavamo da dođemo da iskorenimo takve.

CAR:Go je 10x transparentiji od taksista sto se tice protoka novca, dok je taksi bransa najnerealnija sto se tice plaćanja poreza na svoju zaradu, i pored toga kao što si sam rekao, može da ti uzme za šlepovanje i 10e i 110e, tako i za paušalni porez gde on na prometu od 6,000,000 dinara plati paušalnog poreza 300,000 gde mu od tih 300,000 150,000 samodoprinosi. ko je ovde lud i ugrožen? da li limo servis kompanije koje plaćaju porez na osnovu prometa, ili taksisti koji plaćaju paušalno.


a o poštenju taksista nemoj da govoriš, to nije tema..Citat:
DakleM, cela EU i Rusija nisu prepoznale da postoji nova delatnost, nego je taksi taksi i to je to. Možda je došlo do nekih promena u zakonu, ali se i dalje zna ko može i pod kojim uslovima da obavlja taksi prevoz. Gle čuda, ni Uber se ne buni, nego posluju i u EU i u Rusiji u saradnji sa Jandeksom i ni jednima ni drugima ni trećima(ni evropljanima ni rusima ni uberu ni jandeksu) ne pada na pamet da se žali, ali genijalni srbovski um je smislio kako da zakine lokalnu i državnu kasu, sve pod firmom novih tehnologija i digitalnog napretka, bolje usluge i tako dalje. Genijalno. Dobro je, čak odlično to što sam se javljao u ovoj besmislenoj temi, jer sam danas naučio nešto i shvatio zašto smo u čabru: ovaj tzv. narod ne zaslužuje bolje. Koliko god bile različite ili imale suprotne interese, Rusija sa jedne ili evropske zemlje sa druge strane, to su ozbiljne zemlje i narodi koji imaju kulturu. Ovo ovde mu dođe neka livada gde svaki čobanin misli da je popio svu pamet sveta.

Dakle, pokušaj da naučiš i da shvatiš. Pekarima su konkurencija pekari, mesarima mesari, a zubarima zubari.
i stvarno ne zalužujemo bolje, kad očigledno radimo protiv sebe, nećemo jeftin i siguran prevoz, hoćemo skup i da ga koristimo samo kad je lepo vreme.


a konkurencija pekaru je i fast food, mesaru pekar , jer ako ne pojedem burek, poješću pljeskavicu, i uneo sam neophodne kalorije za taj dan. što znači da će pekar zbog mesara ostati bez posla, a to znači da mu je konkurencija.


isto tako je limo servis konkurent taksiju, taksi je konkurent javnom gradskom prevozu, zeleznica je konkurencija obema itd.
 
Odgovor na temu

Bradzorf012
Computer programming specialist
Mile i ortaci LLC
Njujork

Član broj: 334105
Poruke: 276+755 Profil

icon Re: "Uber" taksi ili neminovnost razvoja tehnologije24.06.2018. u 19:35 - pre 7 meseci
Šta god da je to o čemu pričaš i kako god da izgleda, navedi primer jedne zemlje u svetu u kojoj to važi.
Kada budemo vešali kapitaliste oni će nam prodati uže koje ćemo koristiti za vešanje.
Josif Staljin
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Član broj: 13030
Poruke: 9696
*.mbb.telenor.rs.+1164 Profil

icon Re: "Uber" taksi ili neminovnost razvoja tehnologije24.06.2018. u 21:32 - pre 7 meseci
Citat:
Bradzorf012:
Još od kada sam se uključio u temu, pitao sam, ima li nekoga koje upoznat sa tim kako je stvar rešena u svetu? Niko se ne javlja.

Pa valjda i sam kapiras sto se niko ne javlja - ti se ovde od strane 99% clanova foruma smatras za trola (cemu si doprineo kvalitetom sopstvenog pisanja), pa mozes da pises sta hoces, ljudi to jednostavno integrisu. Ja sam jedan od retkih izuzetaka koji hoce da raygovara sa tobom i smatra da imas potencijal da od tebe bude ozbiljan diskutant jednog dana.

Dakle, sto se tice tvog pitanja, polovina clanova foruma su frilanseri i kao takvi odlicno znaju kako je to reseno u svetu. Problem nastaje oko toga sto se vecina nas zalaze za jedinstvene trzisne principe (bez obzira na zanimanje) a ti si sklon misljenju da za svako zanimanje treba da postoji poseban zakon. Ocekuje se da ces ti odustati od tog stava, a ti slobodno probaj da nas ubedis u prednosti takvog pristupa. Nego, mene zanima da li si ti dosledan misljenju da ovaj trzisni mode sa taksistima treba primeniti i u slucaju drugih zanimanja? Pa, naprimer, neka partijska komisija utvrdi da srbija treba da ima 12 programerskih firmi i sad ja hocu da otvorim trinaestu programersku firmu ali ne moze (ponavljas ne moze, jos jednom ne moze i jos nekoliko puta ne moze)? Moram da sacekam da neko od postojecih bankrotira ili promeni delatnost, je li tako, a u medjuvredenu mogu da se bavim gajenjem tovnih pilica. Ali, cekaj, svih 33 licence za gajenje tovnih pilica je vec podeljeno, moram da sacekam dok neko od njih bankr.... i tako u krug dok ne nadjem neku slobodnu delatnost, ako takva u toj tvojoj utopiji u glavi uopste postoji. Znaci, to je osnovno pitanje, ako je takav trzisni model dobar, daj da ga primenimo na sve delatnosti, da ne budemo svi glupi samo taksisti pametni, a ako je obrnuto, onda daj da ga i tu ukinemo. Ja sam vise nego raspolozen za diskusiju na tu temu.

Citat:
Pekarima su konkurencija pekari, mesarima mesari, a zubarima zubari.

U ekonomskoj teoriji pored direktne postoji i indirektna konkurencija. Vec ti je objasnjeno gore, fast food je konkurencija pekari. A kiosk koji prodaje cigarete moze biti konkurencija i jednom i drugom, ako si toliki zavisnik od pusenja da ces da preskocis obrok. I tako dalje, prouci ti to malo pa se javi. Ovako ispadas smesan jer si kontradiktoran samom sebi - ako taksisti nemaju druge konkurencije osim sebe samih, zasto onda toliko brane ogranicavanje broja licenci, oni svi licence vec imaju, a oni koji nemaju licence se bave necim drugim, nisu taksisti, tako da opasnosti od liberalizacije broja licenci i nema?
Boze,
daj mi smirenost da prihvatim ono sto ne mogu da promenim,
hrabrosti da promenim ono sto mogu
i mudrosti da to dvoje razlikujem.
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 15776
*.adsl-surfen.hetnet.nl.+6378 Profil

icon Re: "Uber" taksi ili neminovnost razvoja tehnologije24.06.2018. u 21:35 - pre 7 meseci
Citat:
Dexic:
Citat:
Ivan Dimkovic:
Citat:
Dexic
Ja nesto ne vidim da su u Americi svi bogati i blistaju od srece :)

Kao sto IUOP_1 kaze, slobodan si da objavis bolju alternativu ako je imas.

Ja nisam u obavezi da ponudim bolje resenje, da bi neko drugo prikazao kao lose.
Ili da bi delove tih prikazao kao lose.


Niko i ne dovodi u pitanje da nisi u obavezi da ponudis bilo sta; bas kao sto isto tako niko nije ni tvdio da su u Americi svi bogati i blistaju od srece.

Deluje da ti diskutujes sa nekim ko ne postoji na ovom temi.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1
Demo Videos: http://www.digicortex.net/node/17
Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Član broj: 13030
Poruke: 9696
*.mbb.telenor.rs.+1164 Profil

icon Re: "Uber" taksi ili neminovnost razvoja tehnologije24.06.2018. u 22:45 - pre 7 meseci
Citat:
Bradzorf012:
Šta god da je to o čemu pričaš i kako god da izgleda, navedi primer jedne zemlje u svetu u kojoj to važi.

Na sta se konkretno ovo odnosi, primer zemlje gde vazi sta?

Dok ne stigne odgovor, ja cu da navedem nekoliko primera drzava gde ne postoji nikakva regulacija taksi prevoza, u smislu da ko god hoce moze da se registruje za taksi i da vozi, cena je stvar licnog izbora prevoznika, samo on sa istom putnika mora da upozna pre voznje i da se putnik sa njom saglasi i mozes da se registrujes u bilo kom selu ili gradu i taksiras u bilo kom drugom selu ili gradu u okviru drzave sto naravno podrazumeva mogucnost neogarnicene promene u zavisnosti od trenutnog raspolozenja. Primeri za to su neke od najuspesnijih drzava sveta - Svedska, Japan, Holandija, UK, USA, Australija, Novi Zeland...
Boze,
daj mi smirenost da prihvatim ono sto ne mogu da promenim,
hrabrosti da promenim ono sto mogu
i mudrosti da to dvoje razlikujem.
 
Odgovor na temu

Bradzorf012
Computer programming specialist
Mile i ortaci LLC
Njujork

Član broj: 334105
Poruke: 276+755 Profil

icon Re: "Uber" taksi ili neminovnost razvoja tehnologije25.06.2018. u 00:25 - pre 7 meseci
Tajmija, pctel

Gospodo, da sam na vašem mestu, razmislio bih o jednoj poseti psihiću. Nisam stručan, ali ako budete odlagali ovu posetu stanje će se samo pogoršavati, to je sigurno. Pošto ne znam sa kim se grudvate i koja su pravila vaše igre, molim vas da me izuzmete iz iste. Ako ste pismeni, u šta sumnjam, mogli ste do sada da se informišete na milion načina. U svakom slučaju, pružiću vam prvu pomoć dok se ne pojavi psihijator ili neko drugo stručno lice da vam postavi dijagnozu i predloži moguću hospitalizaciju. Do tada, kopiraću ovde naslove samo prve strane iz gugl pretrage "uber evropska unija".

1. Evropska unija presudila: Uber nije tehnološka kompanije – već taksi!
2. Za Uber ista pravila kao za taksi kompanije, presudio Evropski sud pravde, Uber ne pridaje značaj
3. Uber je transportna, a ne digitalna kompanija: Evropska unija donela konačnu presudu koja će promeniti sve
4. Pravobranilac suda EU: Uber je transportna kompanija
5. Sud EU: Članice mogu da zabrane Uber
6. EU odlučila da Uber posmatra kao taksi kompaniju
7. Grci zabranjuju Uber?
8. Uber to face stricter EU regulation after ECJ rules it is transport firm
9. EU’s top court rules that Uber is a transportation service
10. EU traži: Ne zabranjujte Uber i Airbnb

P.S. Nešto slično važi i u Rusiji.

P.S.2

pctel

Na tvoju žalost, stanje je mnogo gore nego što sam mislio. Ne samo da si nekulturan, nevaspitan, drzak i bezobrazan, ti si i patološki lažov.

http://balkans.aljazeera.net/v...acena-dozvola-za-rad-u-londonu

https://www.blic.rs/vesti/beog...da-bi-postali-taksisti/fc9ngw8

Uberu uskraćena dozvola za rad u Londonu

U Londonu dve godine uče da bi postali taksisti

[Ovu poruku je menjao Bradzorf012 dana 25.06.2018. u 02:17 GMT+1]
Kada budemo vešali kapitaliste oni će nam prodati uže koje ćemo koristiti za vešanje.
Josif Staljin
 
Odgovor na temu

pctel
Beograd

Član broj: 13030
Poruke: 9696
*.mbb.telenor.rs.+1164 Profil

icon Re: "Uber" taksi ili neminovnost razvoja tehnologije25.06.2018. u 07:02 - pre 7 meseci
Citat:
Tajmija, pctel

Gospodo, da sam na vašem mestu, razmislio bih o jednoj poseti psihiću.

Prvo, osecanja su obostrana i ti to dobro znas. Drugo, sto je najgore ti si potpuno u pravu - ko bi pametan razgovarao sa trolom kao sebi ravnom, nesto definitivno nije u redu sa nama dvojicom.

Citat:
Na tvoju žalost, stanje je mnogo gore nego što sam mislio. Ne samo da si nekulturan, nevaspitan, drzak i bezobrazan, ti si i patološki lažov.

http://balkans.aljazeera.net/v...acena-dozvola-za-rad-u-londonu

https://www.blic.rs/vesti/beog...da-bi-postali-taksisti/fc9ngw8

Uberu uskraćena dozvola za rad u Londonu

U Londonu dve godine uče da bi postali taksisti

I, gde pise da je u Londonu broj taksi dozvola limitiran? Nigde zato sto NIJE! Da li sam se ja igde zalagao da taksisti ne treba da uce i prodju neki test? Nisam. Iskljucivo sam protiv toga da neka partijska komisija odredi BROJ koliko taksista moze da vozi, a ostali mogu da kupe kameru pa snimaju po svadbama. Uslovi za taksiste treba da postoje, kao i za taksi vozila i ja smatram da uslovi treba da budu veoma strogi - vozila do par godina stara sa najnovijim standardima izduvnih gasova i dvogodisnje skolovanje za vozace bi bilo bas cool.
Boze,
daj mi smirenost da prihvatim ono sto ne mogu da promenim,
hrabrosti da promenim ono sto mogu
i mudrosti da to dvoje razlikujem.
 
Odgovor na temu

IUOP_1

Član broj: 142305
Poruke: 1492+1539 Profil

icon Re: "Uber" taksi ili neminovnost razvoja tehnologije25.06.2018. u 08:04 - pre 7 meseci
Citat:
Dexic: Ja nisam u obavezi da ponudim bolje resenje, da bi neko drugo prikazao kao lose.
Ili da bi delove tih prikazao kao lose.

Nisi, naravno. Ali ako tvrdis da ime nesto bolje, onda pojasni sta je to.

Sistem koji se zasniva na slobodnom trzistu je najbolji moguci, sto ne znaci da je idealan, tj. da nema velikih nedostataka. Naravno da ima. Problem je u tome sto teorija i praksa do sada nisu iznedrile efikasniji sistem.
 
Odgovor na temu

Bradzorf012
Computer programming specialist
Mile i ortaci LLC
Njujork

Član broj: 334105
Poruke: 276+755 Profil

icon Re: "Uber" taksi ili neminovnost razvoja tehnologije25.06.2018. u 14:17 - pre 7 meseci
pctel

Da si pažljivije čitao, shvatio bi da u mojim postovima nema nikakvih osećanja prema vama dvojici, već opis haosa u vašim glavama. Dakle, potvrdio si sve što sam rekao.

Ako već govoriš o osećanjima, moj omiljeni citat iz crtanog filma:

Dopadaju mi se ovi momci, mnogo su smešni.
Kada budemo vešali kapitaliste oni će nam prodati uže koje ćemo koristiti za vešanje.
Josif Staljin
 
Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 14478+2582 Profil

icon Re: "Uber" taksi ili neminovnost razvoja tehnologije25.06.2018. u 16:48 - pre 7 meseci
@Bradzorf012

Ti nikako da shvatis da uber servisi nisu taxi, (slicno jeste, isto nije) i nije dovoljno samo da nabacas neke naslove iz novina.
Zapravo ti bi da im nakalemis sve obaveze preduzetnicke radnje a pri tom da im ne dozvolis taxi beneficije (stanice, table i sl) jer oni logicno nikad nece biti f*** taxi, niti to pokusavaju.

PCtel i tajmija bar uvidjaju sustinu koncepta i sasvim im je jasno da se ovaj nacin poslovanja ne odnosi samo na taxi vec i na sve druge delatnosti...
I sasvim je razumljivo da ovo treba nekako da se uklopi u zakonske okvire, jer samo od sebe sigurno nece da nestane, a potiskivanjem u protivzakonske okvire samo ce da dovede do toga da evoluira u nesto drugo sto ce drzava jos teze moci da kontrolise, umesto da iskoristi i naplati porez.
I ovo je sasvim novo za nas poreski sistem, pa i za mnogo druge zemlje i zahteva nova resenja.

Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
Odgovor na temu

Bradzorf012
Computer programming specialist
Mile i ortaci LLC
Njujork

Član broj: 334105
Poruke: 276+755 Profil

icon Re: "Uber" taksi ili neminovnost razvoja tehnologije25.06.2018. u 17:51 - pre 7 meseci
Ovo postaje tragikomeNdija.

Ne postoji Uber taksi i taksi. Ne postoji. Postoji samo taksi. Ne postoji organizovan prevoz. Ne postoji privatno organizovan javni prevoz. Ne postoji drveno gvožđe. Ne postoji kockasta lopta. Da nabrajam dalje? Ne postoji prevoz od tačke A do tačke B. Hoćeš još? Ako ti nešto nije jasno, uzmi pročitaj odgovarajući zakon, možda ti bude jasnije. Shvatićeš nadam se, da ne postoje svi ti okrugli trouglovi i ostale karakondžule od izraza kojima nevešto ovde sakrivate sopstvenu golotinju.

Zakonodavci u EU i Rusiji su to i potvrdili. Ako vi smatrate da bi Srbija trebalo da izmišlja toplu vodu, onda ok, to je druga stvar. Ne samo to, nego se i najveće firme u biznisu ne bune. Hebote, šta je ovo?

Gde sam to ja bilo kome bilo šta kalemio? Jasno sam rekao, svi građani bi trebalo da budu jednaki pred zakonom, svi bez izuzetka. Ovde neki traže, da ne plate porez i ostale namete javnim fondovima samo zato što umeju da pritiskaju dugmiće na korpjuktoru. Malo li je? To što ima onih koji zakon krše, pa to nije razlog da se i formalno neki proglase ravnopravnijima. DakleM, ako se dešavaju krivična dela ili ako ih pravosuđe i policija ne rešavaju na pravi način, to ne znači da bi ubistva i silovanja trebalo dekriminalizovati, nego unaprediti sudstvo i policiju. Gde sam ja to bilo kome uskraćivao bilo kakve beneficije? Da ti nije sunce udarilo u glavu? Ovih dana malo slabije peče, ali ko zna, ništa nije nemoguće.

Da, kao što rekoh, suštinu su prepoznali i neki zakonodavci na svernoj hemisferi iza kojih je nešto malo manje od milijardu ljudi. Prepoznali i rekli stop, a i šta bi drugo.

Mislim, ok je to što vi zastupate iako se pravite naivni ko francuske sobarice. Hoću reći, sasvim je legitimno zastupati takav stav, ali izgleda da dobar deo čovečanstva nije toliko napredan kao vi.
Kada budemo vešali kapitaliste oni će nam prodati uže koje ćemo koristiti za vešanje.
Josif Staljin
 
Odgovor na temu

dejanet
Beograd

Član broj: 19240
Poruke: 859
*.dynamic.sbb.rs.+670 Profil

icon Re: "Uber" taksi ili neminovnost razvoja tehnologije25.06.2018. u 18:01 - pre 7 meseci
Citat:
bakara: Zapravo ti bi da im nakalemis sve obaveze preduzetnicke radnje a pri tom da im ne dozvolis taxi beneficije (stanice, table i sl) jer oni logicno nikad nece biti f*** taxi, niti to pokusavaju.

Jbt. kritikovali ste preduzetnicke radnje kao perionice para, a ovamo vam je ok da ljudi rade na crno i da multinacionalka izvlaci pare bez dinara poreza. Ja licno sam da se pdv smanji na 5-10% sa nula skrivenih troskova, pa nek se drzava j*be, ali sam protiv da 10 hiljada nasih ljudi placa porez, a da paralelno pustis neke hrvate i uber koji nece placati nista, pa ajd sad da se igramo liberalne ekonomije.

pctel moze(ako hoce) da objasni koja je razlika izmedju voznje na svadbu i voznje/usluge za pare.

Citat:
bakara: I ovo je sasvim novo za nas poreski sistem, pa i za mnogo druge zemlje i zahteva nova resenja.

Pazi, ovo je novo za poreske sisteme od Australije do USA, jedno dvadeset godina :)

 
Odgovor na temu

Tajmija

Član broj: 328773
Poruke: 79
*.dynamic.sbb.rs.+51 Profil

icon Re: "Uber" taksi ili neminovnost razvoja tehnologije25.06.2018. u 19:19 - pre 7 meseci
Citat:
Bradzorf012:
Ovo postaje tragikomeNdija.

Ne postoji Uber taksi i taksi. Ne postoji. Postoji samo taksi. Ne postoji organizovan prevoz. Ne postoji privatno organizovan javni prevoz. Ne postoji drveno gvožđe. Ne postoji kockasta lopta. Da nabrajam dalje? Ne postoji prevoz od tačke A do tačke B. Hoćeš još? Ako ti nešto nije jasno, uzmi pročitaj odgovarajući zakon, možda ti bude jasnije. Shvatićeš nadam se, da ne postoje svi ti okrugli trouglovi i ostale karakondžule od izraza kojima nevešto ovde sakrivate sopstvenu golotinju.Nisi mi odgovorio na ovo pitanje, pa cu citirati sebe:

Citat:
A ja tebe milion milioniti put pitam: Znaš li koja je razlika između javnog i privatnog prevoza ? da je limo servis ili usluga iznajmljivanja vozila sa vozačem isto taxi usluga? Primer dugačke limuzine za svadbu? da li ta limuzina taxi??, da li taj vozač ima taksi licencu?? a on isto obavlja posao kao taksista, prevoz putnika u gradu ili van njega.

i glavno pitanje: da li je legalno da neko vozi mladence na svadbu bez taksi licence??? ili ces se sloziti da je ipak to neka druga delatnost...

da se ne uhvatiš za slamku, limuzina je registrovana na firmu za obavljanje te delatnosti, vozač zaposlen i sve je po zakonu.

I još jedno pitanje, da li je legalno da ja otvorim agenciju firmu ili običan rent-a-car i da nudim usluge iznajmljivanja vozila sa vozačem? Naravno vozač je prijavljen u mojoj firmi pod ugovorom o radu kompanije, vozila su registrovana na firmu i za obavljanje tog posla.


Ako već tvrdiš to što tvrdiš, ispada sa sve rent-a-car koje nude iznajmljivanje automobila sa vozačem su nelegalne? i svi ostali limo servisi,pa i limuzine za svadbu. A ja kolko vidim oni posluju bez problema više godina, bez da se iko žali na njihov nelegalni rad.(pa ni taksisti ne protestvuju da se oni ugase)

a moraću da te razoračam, oni žargonski taksiraju... tačnije, na poziv prevoze putnike od tačke A do tačke B za pare.Citat:
Zakonodavci u EU i Rusiji su to i potvrdili. Ako vi smatrate da bi Srbija trebalo da izmišlja toplu vodu, onda ok, to je druga stvar. Ne samo to, nego se i najveće firme u biznisu ne bune. Hebote, šta je ovo?

Gde sam to ja bilo kome bilo šta kalemio? Jasno sam rekao, svi građani bi trebalo da budu jednaki pred zakonom, svi bez izuzetka. Ovde neki traže, da ne plate porez i ostale namete javnim fondovima samo zato što umeju da pritiskaju dugmiće na korpjuktoru. Malo li je? To što ima onih koji zakon krše, pa to nije razlog da se i formalno neki proglase ravnopravnijima. DakleM, ako se dešavaju krivična dela ili ako ih pravosuđe i policija ne rešavaju na pravi način, to ne znači da bi ubistva i silovanja trebalo dekriminalizovati, nego unaprediti sudstvo i policiju. Gde sam ja to bilo kome uskraćivao bilo kakve beneficije? Da ti nije sunce udarilo u glavu? Ovih dana malo slabije peče, ali ko zna, ništa nije nemoguće.

Da, kao što rekoh, suštinu su prepoznali i neki zakonodavci na svernoj hemisferi iza kojih je nešto malo manje od milijardu ljudi. Prepoznali i rekli stop, a i šta bi drugo.

Mislim, ok je to što vi zastupate iako se pravite naivni ko francuske sobarice. Hoću reći, sasvim je legitimno zastupati takav stav, ali izgleda da dobar deo čovečanstva nije toliko napredan kao vi.
Nije cela EU ni Evropa blokirala UBER, na njihovom sajtu možeš videti neke od najvećih gradova gde rade: Pariz, Milan, Oslo, Cirih, Marid, Prag, Budimpešta, Bukurešt.. i da ne nabrajam dalje. Što znači da ako su takstisti u Barseloni protestovali, i vlada im izašla u susret, ne znači da Parižani kao grad pun turista ne žele da iskoriste taj odličan vid prevoza, i da ga zabrane u svom gradu.ovo što upoređuješ legalizaciju ubica je stvarno neumesno.Već sam ti objasnio da Uber koncept donosi niz pogodnosti, i kao takav bi bio dobar za sve( Državu, društvo, vozače, putnike) osim za jednu grupu od par hiljada ljudi(taksisti) i ta grupa od par hiljada ljudi uskraćuje benefite grupi od par miliona ljudi.


Da smo odgovorno društvo kada su taksisti protestvovali, trebali smo da ustanemo i kažemo da želimo takav vid prevoza kod nas i da se stavi u legalne tokove. Koga to zanima...

Citat:
bakara: Zapravo ti bi da im nakalemis sve obaveze preduzetnicke radnje a pri tom da im ne dozvolis taxi beneficije (stanice, table i sl) jer oni logicno nikad nece biti f*** taxi, niti to pokusavaju.


Citat:
Jbt. kritikovali ste preduzetnicke radnje kao perionice para, a ovamo vam je ok da ljudi rade na crno i da multinacionalka izvlaci pare bez dinara poreza. Ja licno sam da se pdv smanji na 5-10% sa nula skrivenih troskova, pa nek se drzava j*be, ali sam protiv da 10 hiljada nasih ljudi placa porez, a da paralelno pustis neke hrvate i uber koji nece placati nista, pa ajd sad da se igramo liberalne ekonomije.
Uber nije zaživeo u Srbiji, a Car:go je domaća firma, pa ne vidim koje to multunacionalne kompanije rade na crno i izvlače pare bez dinara poreza? Takođe, gde god Uber posluje plaća porez, e sad da li vozači plaćaju neki porez na zaradu i kako su to rešili ne bih znao...


Car:go je registrovan, i u sistemu pdv-a i kao takav plaća veći porez nego samostalni taksista, objasnio sam već. Ono što je ovde sporno jeste to što privatno lice vrši komercijalnu uslugu prevoza, a to trenutno nije po zakonu, a i mi smo za to da se to dovede u legalne tokove kao freelance, honorarni posao(dodatni posao) i da se zaobiđu ogromne peripetije koje su verovatno trenutno da bi mogao da radiš legalno za car:go moraš da se registruješ kao prevoznik, a sve to da bi radio vikendom po par sati npr. Nema logike.. ni potrebe. To se treba unaprediti i omogućiti u zakonskim okvirima da legalno možeš obavljati taj dodatni posao i na na kraju meseca platiš 5, 10, 20% Poreza na zaradu i svima lepo.


i baš nam nije ok da rade na crno, već da im se omogući da rade legalno.
 
Odgovor na temu

bakara
nBGd

SuperModerator
Član broj: 40157
Poruke: 14478+2582 Profil

icon Re: "Uber" taksi ili neminovnost razvoja tehnologije25.06.2018. u 20:00 - pre 7 meseci
Car-go nije hrvatska vec srpska kompanija, a licencu su prodali hrvatima.

Druga stvar je ovo sto nabrajate gde je sve zabranjen uber, to ne znaci da su defacto zabranjeni i klonovi.
Srbija je najbolji primer, uber je odavde oteran a domaci car-go radi.

I trece, ne znam odakle vam to da se na to ne placa porez, to se uporno navodi kao neki argument.
A voleo bih da cujem na sta se tacno ne placa porez kada je ceo proces placanja bezgotovinski i transparentan.
u kom to delu je zakinuto a da poreznici nisu taj deo primetili?

Mislim da cak ni vozaci cargo nisu fizicka lica vec preduzetnici i to se promenilo.
Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
 
Odgovor na temu

Dexic
ASP

Član broj: 253999
Poruke: 3632+1326 Profil

icon Re: "Uber" taksi ili neminovnost razvoja tehnologije25.06.2018. u 21:14 - pre 7 meseci
Citat:
IUOP_1:
Citat:
Dexic: Ja nisam u obavezi da ponudim bolje resenje, da bi neko drugo prikazao kao lose.
Ili da bi delove tih prikazao kao lose.

Nisi, naravno. Ali ako tvrdis da ime nesto bolje, onda pojasni sta je to.

Sistem koji se zasniva na slobodnom trzistu je najbolji moguci, sto ne znaci da je idealan, tj. da nema velikih nedostataka. Naravno da ima. Problem je u tome sto teorija i praksa do sada nisu iznedrile efikasniji sistem.

Cela prica je posla od toga da si ti tvrdio da konkurencija vadi iz nemastva.
Amerika je dokaz da to nije slucaj. Dansku sam samo opekao usput, kao preskupu.

Ja nista nisam tvrdio u ovome, kako ti i Ivan mislite, ja trazim da ti pokazes tvoju tvrdnju, da konkurencija vadi iz siromastva.
Ti si tvrdio:
Citat:
Treba zabraniti konkurenciju?? To je tvoj predlog? Jedina stvar koja vadi iz siromastva i izaziva privredni rast, ti bi je zabranio? Ajoj, bre...

Cekamo dokaz... nemam ja potrebu da nadjem bolji sistem od americkog, nisam tvrdio da postoji. Ti jesi tvrdio da je jedina stvar koja vadi iz siromastva. Prvo trebas pokazati da stvarno vadi, sto u Americi ocigledno nije slucaj, a kazes da postoji konkurencija tamo.
Onda trebas pokazati da je JEDINA stvar, koja vadi iz siromastva.
 
Odgovor na temu

dejanet
Beograd

Član broj: 19240
Poruke: 859
*.dynamic.sbb.rs.+670 Profil

icon Re: "Uber" taksi ili neminovnost razvoja tehnologije25.06.2018. u 21:27 - pre 7 meseci
Citat:
bakara: Car-go nije hrvatska vec srpska kompanija, a licencu su prodali hrvatima.

Da, to je jos gore, znaci ili je neki naprednjak odradio tezgu(dozvola za pare) ili su ljudi krenuli da rade, pa im je dosla inspekcija na mesecno kampovanje. U tim i slicnim slucajevima(80%), firmu kupuju hrvati, koji su ovde svete krave.

Citat:
A voleo bih da cujem na sta se tacno ne placa porez kada je ceo proces placanja bezgotovinski i transparentan.

Voleo bi i ja. Onako laicki, verovatno placaju porez na proviziju prilikom transakcije, ali to ne menja situaciju da ljudi koji rade rade na crno. Ekvivalent bi bio lupam omladinska zadruga koja angazuje sljakere, na svoju proviziju plati porez 20% a na platu radnika sipak.

Nemam nista protiv, ali da jave u dnevniku da i mi sa jeftinijim ulaznicama mozemo isto tako.
 
Odgovor na temu

[es] :: Ekonomija :: "Uber" taksi ili neminovnost razvoja tehnologije

Strane: << < .. 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 190149 | Odgovora: 698 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.