Vlado moram da ti odgovorim, bice off topic ali bih zamolio moderatora da ne brise. Ja sam ziveo u Italiji, ali sada zivim ovde, u Italiji sam ziveo dovoljno dugo da bih shvatio da zapad nije onakav kakvim ga dozivljavaju nasi ljudi koji se zapada secaju uglavnom iz shoppinga u Trstu, i koji zapad gledaju na TV-u, ili su eventualno putovali na zapad turisticki na 7 dana.
Na zapadu je sve skuplje nego li kod nas. Troskovi za hranu su mi bili preko 1000 maraka mesecno 1999 godine. Slazem se da je tehnika jeftinija u USA, ali 50% ne sigurno, posto bi po tom rezonu Canon EOS350d sa KIT-om kostao tamo 350 eur. Ne znam da li si ikada bio u EU, ja idem cesto, posto sam do skoro imao Italijanski sogiorno pa mi nije trebala viza za EU. U EU konkretno polovne stvari su bagatla, ali su nove cena kao kod nas. U EU su jeftinije stvari one koje su kod nas jos uvek ekskluziva pa nasi trgovci uzimaju neverovatno visoke marze. Recimo plasma tv. Navescu ti primer, LG 42PC1RV u EU kosta oko 1200 eur dok u Beogradu kosta 1700 eur, a troskovi i nabavna cena od LG fabrike su isti. Ali ja u tome vidim korist i mogucnost za dobru zaradu, dok se cene ne ujednace (kao kod CRT televozira), cak bi mozda sa ortakom i krenuo da valjam plasme. Ista stvar i za mobilne telefone, u prvih mesec dana po pocetku prodaje nasi prodavci stave sumanute marze, recimo Nokia N80 kad se pojavio kod nas je kostao 800 eur a u EU 450 eur. Navodim ti primere kada se isplati kupiti u EU. U svim drugim slucajevima ja bih pre kupio kod nas na
pouzdanom mestu.
Pricao bih ja jos sa tobom o zivotu u Srbiji, ali ce mi onda sigurno obrisati post. Samo cu ti reci koliko se trudis i kako radis tako zivis. Tako je svugde, nema nigde da pare padaju sa neba, a to je ono o cemu sanjaju nasi iseljenici (pogotovu oni stariji koji su kod nas radili u propalim drzavnim firmama-parazitima gde se i za nerad dobijala fiksna plata), ali toga nema nigde. Ja bih samo u jednom slucaju scenarija buduceg razvoja dogadjaja u Srbiji otisao u inostranstvo cak bi se i tada lomio, ali o tome necu ovde posto bi usli u politiku. Ako hoces da pricamo o tome, otvori temu u "Vodic za emigraciju" ili u "Mad Zone" pa da nastavimo tamo.
Kraj offtopica.
Sta ce biti za 5 meseci vise niko ne sme ni da predvidi,ali ako dozivimo 6-ti mesec vi cete biti nas nezamenjiv covek