Pogrešna upotreba pojma "DIMENZIJA" (treba koristiti pojmove, zavisno od konteksta i sadržaja: fizičke veličine, fizičke dimenzije, veličine, parametar, broj, podatak, ...) dovodi i do nerazumijevanja čitave oblasti. Makar se fizičar zvao i Stiven Hoking, ili Piter Higs, ako koristi takav izraz (dimenzije, četvrta, peta,..., dvanaesta) treba ga opomenuti i "prizvati pameti".
Već sam više puta rekao (na drugoj temi): PROSTOR se ne označava sa tri "dimenzije" već samo sa jednom - DUŽINA.
Ko pojam koordinata koristi kao pojam (sadržaj) za "dimenzija" ne zna o čemu priča! Čim pročitam sintagmu "tri prostorne i jedna vremenska..." , piscu takve (govorne ili pisane) izjave bi preporučio da se malo presabere.
Najkrupnije greške prave se u samom startu (polaznim postavkama). Takve greške se najteže uočavaju!
Ljudi se ne drže ni zakona, a kamo li dogovora, o kojem ni zapisnik nije sačinjen.
Ako imaš neku pribilješku o tome (datum, mjesto, spisak prisutnih, odsutnih).
Sa časova niti sam bježao niti otsustvovao zbog gripe! A Ti?!
Ljudi, ako su ljudi, lako se dogovore i usaglase. Može li novi dogovor (novo vrijeme, novi uslovi, nove okolnosti, novi ljudi, pa može i novi dogovor)?!
Peta dimenzija - šta je to (a ne kako izgleda, kako bi izgledala)?!
Iz tajnih arhiva procurio dokument sa novog dogovora:
Ljudi se dogovorili da umjesto tri prostorne i jedne vremenske koordinate (prostor-vrijeme)
koriste tri vremenske i jednu prostornu koordinatu (vrijeme-prostor).
Ma, neka ih! Neka se dogovaraju šta hoće (samo nek se dogovaraju i dogovore), ali im treba skrenuti pažnju ako mijenjaju ili pogrešno koriste pojmove: dimenzije, savijanje prostora, dilatacija vremena, kontrakcija dužina,....
Slobode (stepeni slobode) dogovora i dogovaranja ograničene su prirodnim zakonima i mogućnostima (a ne ljudskom voljom, slobodom i mogućim misaonim operacijama)!
Bravo liku, dobro si im rekao.Vidim da ovdje ima podosta duhovnih sirovina, te stoga nijesam ni htio da ulazim u ovu raspravu, a koja bi ustvari trebalo da se zove 4ta dimenzija.Mislim ko se još loži na Anstajna...Ni jedan naučnik koji drži do sebe.Pozdrav.