Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

[Medicina]: Koksaki virus - Da li je koksaki virus prenosiv ... ako jeste kako se prenosi?

[es] :: Nauka :: [Medicina]: Koksaki virus - Da li je koksaki virus prenosiv ... ako jeste kako se prenosi?

[ Pregleda: 14405 | Odgovora: 15 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

NIKSICKO_PIVO

Član broj: 20194
*.niksic.cg.yu

icon [Medicina]: Koksaki virus - Da li je koksaki virus prenosiv ... ako jeste kako se prenosi?07.03.2004. u 18:27

interesuje me dali je koksaki virus prenosiv i ako jeste kako se prenosi
?????
ima jedan momak koji dolazi u teretanu a prica se da on ima koksaki virus?
ako ima koksaki virus kako sa tim smije da trenira/????
uvijek kad dodjem u teretanu i vidim njega strah me je da dodirnem tegove jer imam osjecaj da ce mi to prenijeti???majka moje drugarice isto ima koksaki virus i njoj su rekli doktori da ga je unijela u organizam preko prljavih ruka???
moze li mi neko pomoci sa nekim savjetom?
hvala

[Ovu poruku je menjao secret dana 30.11.2004. u 14:18 GMT+1]
aj daj jos po jednu...
07.03.2004. u 18:27 

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
*.mediaworks.co.yu

Sajt: www.akcenat.info

icon Re: koksaki virus?????08.03.2004. u 11:45
Koksaki se prenosi tako što fekalije stignu u usta, zato se naziva bolešću "prljavih ruku". Bolest se znači prenosi prljavim rukama, i zato treba koristiti sve preventivne mere, od redovnog pranja ruku do upotrebe alkoholnih maramica. "koksaki" virus nije respiratorni, zbog čega ne dovodi do epidemija velikih razmera.

"koksaki" virus, koji se manifestuje nižom temperaturom, bolovima u stomaku, mišićima, zglobovima i kostima, ponekad i aritmijom.

pripada rodu enterovirusa (crevni)

Najveći deo populacije tokom života biva u kontaktu sa bar jednim od 29 serotipova koksakija, ali infekcija obično ne znači i bolest. Preko 95 odsto slučajeva infekcije je asimptomatsko, dakle ne desi se ništa, ljudi prosto i ne znaju da imaju virus. U preostalih pet odsto spadaju oni kod kojih se pojavi blagi klinički opšti infekcijski sindrom, a u najmanjem broju slučajeva dođe do komplikacija. Pojava kliničke manifestacije zavisi od soja virusa i imuniteta organizma koji je napadnut.

Pre dve godine bila je epidemiju koksaki virusa u Grčkoj, inače ova vrsta virusa obično napada zimi i u sasvim rano proleće. Tip "koksakija", koji je izolovan u Grčkoj, izazivao je upalu srčanog mišića, i ishod samim tim može biti smrtonosan.

08.03.2004. u 11:45 

superbaka
Dejan Ljubisavljevic
Vet. stanica - Paracin
Paracin

Moderator
Član broj: 5290
194.106.186.*

Jabber: superbaka@elitesecurity.org
Sajt: www.vetportal.info

icon Re: koksaki virus?????08.03.2004. u 13:01

neki sojevi imaju tropizam ka srcanom misicu sto moze da dovede do iznenadnih srcki i kod prividno zdravih osoba... moj drug je bio svedok kada je njegov kolega za vreme vezbi na stomatoloskom fakultetu samo odjednom pao i vise nikad nije ni ustao... tek na obdukciji su otkrili da je imao koksaki...
zato se svima savetuje potpuno mirovanje a o odlasku u teretanu necu ni da komentarisem...
Veterinarski portal i forum
www.vetportal.info
08.03.2004. u 13:01 

fanfon
Apatin

Član broj: 15355
*.dialup.neobee.net.

icon Re: koksaki virus?????10.03.2004. u 16:33
...sto znaci da ako taj momak ide u teretanu i ako je zarazen virusom opet ne znaci da ces ga ti dobiti ako diras tegove posle njega. Decko mozda ima ciste ruke a virus je dobio na neki drugi nacin. Ako se brines pravilno o svojoj higijeni postoje sanse da dobijes neku bolest ali mnogo,mnogo manje nego ako se ne brines...
Use Your Mind. Or someone else will.
10.03.2004. u 16:33 

wajpi
bg

Član broj: 28113
*.vdial.verat.net

icon Re: koksaki virus?????09.06.2004. u 00:19
Da li se osobama zarazenim koksaki virusom preporucuje (ne)upraznjavanje seksualnih odnosa?
Koliko seks moze biti opasan za (zdravog) partnera?
09.06.2004. u 00:19 

Sneska
Snezana Bijelic
Pancevo

Član broj: 38318
*.bisinter.net.

icon Re: koksaki virus?????31.10.2004. u 08:57
Koliko ja znam, Coxsackie virus nije prisutan samo u fekalijama, vec ga ima i u pljuvacki, tako da je zaraza moguca i ako vam se neko iskaslje u facu, ako pijete iz iste case i sl.
A sto se sexa tice .... zdrav je samo ako virus nije napao srcani misic i ako ne opterecuje organizam previse i izaziva slabost, a da biste to znali, morate partnera da spakujete i odvedete na detaljniji pregled!
Pozdrav (malo kasnim, al' nema veze)
31.10.2004. u 08:57 

Zikka
Zika Jovic
Pomoravski Okrug
Jagodina

Član broj: 29076
*.vdial.verat.net.

Sajt: www.fotolog.net/zikka

icon Re: koksaki virus?????31.10.2004. u 15:52
Moj brat od strica je je uoci doceka nove 2003.g. dobio nesto sto je mnogo licilo na infarkt. u to su bili ubedjeni i nasi dicni lekari po Jagodini.
Negde oko 20tog januara je otisao u BG i preko svog bivseg kluba (F.C.Crvena Zvezda) izdejstvovao stvarno strucne preglede i odgovarajucu terapiju. Svi smo bili poprilicno iznenadjeni jer je on vodio apsolutno sportski zivot. Morao je da bude apsolutno miran zivot zatvoren u kucu non stop do kraja juna iste godine. Posle zadnjeg pregleda su mu rekli da moze da se u potpunosti vrati starom sportskom zivotu bez ikakvog straha da bi mogao da ima neke teskoce sa srcem. On uopste nije imao klasican infarkt vec mu je virus ostetio srcanu maramicu.
don't Worry Be happy!
31.10.2004. u 15:52 

Yeckara
Jelena Vujicic

Član broj: 127203
*.32.eunet.yu.

icon Re: [Medicina]: Koksaki virus - Da li je koksaki virus prenosiv ... ako jeste kako se prenosi?26.12.2006. u 17:15
Imam cerku od 3 godine koju ponekad cuva moja mama koja je dobila koksaki virus.
Da li je moja cerka bezbedna po pitanju prenosivosti virusa.
Da li da je dovodim u kontakt sa majkom ili ne?
Da li postoji vreme inkubacije virusa ili ne?
26.12.2006. u 17:15 

nikdim
Nikola Dimitrijevic
Niš/Beograd

Član broj: 4999
212.200.222.*

icon Re: [Medicina]: Koksaki virus - Da li je koksaki virus prenosiv ... ako jeste kako se prenosi?26.12.2006. u 19:11
Virus se teoretski ne prenosi kapljično, odnosno preko respiratornih puteva.

[Ovu poruku je menjao superbaka dana 26.12.2006. u 20:57 GMT+1]
26.12.2006. u 19:11 

hygyenicus

Član broj: 132172
*.180.eunet.yu.

icon Re: [Medicina]: Koksaki virus - Da li je koksaki virus prenosiv ... ako jeste kako se prenosi?31.01.2007. u 09:30
Da ne bude previše zabune, alkohol je u širokoj upotrebi ali na žalost i nije nekog super delovanja prema virusima jer tesko prodire do jezgra, a tu im je genetski materijal. Najvažnije je poštovati osnovno higijensko pravilo: prvo čišćenje, zatim pranje pa tek onda dezinfekcija! Sapuni sa dezinficijensima prema nekim naučnicima donose više štete nego koristi tj. stvaraju zabludu da je i dezinfekcija završena, a ona uvek mora da se sprovodi nakon pranja. S toga sam ja na jednom savetovanju tražio da se preparati kao npr Božen gel ili Yuco kozmetika skin antisept gel, Z a b r a n e !!! To nije nakd nigde ispitivano a unosi zabunu i puno je proizvoljnih tvrdnji o efikasnosti, što samo otvara vrata infekciji.
31.01.2007. u 09:30 

hygyenicus

Član broj: 132172
*.180.eunet.yu.

icon Re: [Medicina]: Koksaki virus - Da li je koksaki virus prenosiv ... ako jeste kako se prenosi?31.01.2007. u 09:39
Veoma dobri linkovi:
http://www.safewater.org/facts/printableversions/cox.pdf
Bolest ruku, usta i površina:
http://www.health.state.ny.us/...hand_foot_mouth/fact_sheet.htm

inkubacija (2 - 10 dana): http://www.kidshealth.org/pare...bacterial_viral/coxsackie.html

viru i miokarditis:
http://www.stanford.edu/group/virus/picorna/2000/virus3.html
31.01.2007. u 09:39 

Ne znam

Član broj: 83413
*.inffo.net.

icon Re: [Medicina]: Koksaki virus - Da li je koksaki virus prenosiv ... ako jeste kako se prenosi?15.03.2007. u 16:28
Ja sam cula da se od koksaki virusa dobija dijabetes, jer taj virus moze da napadne i osteti pankreas.
15.03.2007. u 16:28 

_djevojka_

Član broj: 51707
..1-tull-pth.comindico.com.au.

icon Re: [Medicina]: Koksaki virus - Da li je koksaki virus prenosiv ... ako jeste kako se prenosi?16.03.2007. u 10:16
@Ne znam,

Veoma moguce. Profesor na faksu je citav zivot zivio na N. Zelandu i negdje u devetnaestoj godini odluci da ode na put oko svijeta, i...provede malo duze vremena u jugoistocnoj Aziji; kad se vratio, dosao je skoro kolicima. Nekoliko mjeseci je isao na raznorazne testove/ispitivanja, i poslije dvije-tri godine se on oporavi koliko-toliko. Pred zavrsetak faksa (a studirao je med), otkriju mu dijabetes. Specijalizirao je endokrinologiju, i dan danas koristi sebe kao primjer kad trebaju neki rezultati na konferencijama. Znaci moguce je da virus bude pokretac, ili na neki nacin aktivira dij.; s'tim da zavisi od osobe do osobe kakav je progres bolesti.
16.03.2007. u 10:16 

Ne znam

Član broj: 83413
*.internet.krstarica.net.

icon Re: [Medicina]: Koksaki virus - Da li je koksaki virus prenosiv ... ako jeste kako se prenosi?17.03.2007. u 17:46
Ako se ovaj virus nalazi u pljuvacki, onda je opasno ljubiti se sa nekim ko ga ima, a to ne znate?

Znaci pored AIDS-a treba da se plasimo i ovakvih virusa.

Da li neko zna koliko kosta test krvi na ovaj virus?
Ja sam cula da je 20.000 din na Torlaku. Da li je to tacno?
17.03.2007. u 17:46 

_djevojka_

Član broj: 51707
..2-tull-pth.comindico.com.au.

icon Re: [Medicina]: Koksaki virus - Da li je koksaki virus prenosiv ... ako jeste kako se prenosi?19.03.2007. u 10:44
Obicno se takve informacije traze sa lica mjesta ---> Torlak.
19.03.2007. u 10:44 

Aleksacar
Jagodina

Član broj: 17554
*.medf.kg.ac.yu.

icon Re: [Medicina]: Koksaki virus - Da li je koksaki virus prenosiv ... ako jeste kako se prenosi?25.03.2007. u 19:48
Daces 20.000(ili koliko vec kosta) dinara i najverovatnije ce ti naci odredjen titar antitela na koksaki, sto obicno ne znaci nista. Najverovatnije si dosla u kontakt sa virusom kad si se kao mala igrala u pesku i u pitanju je bio neki nepatogeni soj (vecina ljudi ima antitela na koxaki). Potrebno je da se nakon mesec dana ponovo uradi test, pa ako se javi znacajniji porast ili pad titra antitela znaci da je u pitanju akutna infekcija. Sto se tice odredjivanja soja virusa stvarno ne znam da li se to radi kod nas.
25.03.2007. u 19:48 

[es] :: Nauka :: [Medicina]: Koksaki virus - Da li je koksaki virus prenosiv ... ako jeste kako se prenosi?

[ Pregleda: 14405 | Odgovora: 15 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.