Elem, u svakodnevnom radu pravim dosta belezaka kojima se kasnije sluzim.
Posto u njima ima dosta skica (uglavnom tehnicke prirode), dijagrama, formula i kojekakvih strelica i primjedbi po marginama - jasno je zasto to uglavnom radim olovkom na papiru.
Medjutim, kako se ti papiri polako gomilaju, tako zauzimaju fasciklu za fasciklom i polako ponestaje prostora, a i cesto mi je nezgodno da ih koristim na stolu jer je obicno pretrpan necim drugim.
Zbog toga sam poceo da se nosim mislju da umjesto papirnih pravim elektronske biljeske - lakse za skladistenje, a mogao bih i da ih uvijek imam sve sa sobom, npr. na usb stiku, pa sam bacio oko na neke od ovih grafickih tableta kao sto su npr. neki iz Wacon Bamboo serije.
Format biljeski na ekranu koji bi mi odgovarao je recimo 1200 x 800 tacaka (mada moze i manje, ali barem u toj razmjeri), kako bi manje-vise pasovalo na monitore koje ja koristim, pa bi bilo dobro da ta tabla moze da pokrije taj opseg bez previse (a sta je "previse" nemam zasad pojma) zumiranja, skrolovanja, pan-ovanja (ili kako god se na nasem kaze).
Probao sam da nadjem neki video na youtube u nekom ovakvom scenariju upotrebe, ali sve sto sam nasao se uglavnom odnosi na crtanje, slikanje i tako to.
Pa rekoh da pitam ovdje, da li neko mozda ima neku od ovih tabli i kako mu se cini da bi to odgovaralo ovoj svrsi, da li i koliko "rukopis na ekranu" odgovara onome na papiru, kakva je uopste osjetljivost (rezolucija) te table, da li je pisanje po toj tabli znatno sporije nego na papiru (zbog zumiranja, skrolovanja....) te neki drugi aspekti o kojima ja mozda i ne razmisljam, a o kojima bi nesto vise mogli znati oni koji sa time rade?
Posto se ne radi o umjetnickom crtanju, vec bi se sve sto bih ja koristio svelo na par "olovki" razlicite debljine linije i u nekoliko boja, pretpostavljam da je najpresudniji faktor sama velicina table (pretpostavljam da je bolje sto pribliznije pravoj velicini papira) i rezolucija (zbog tehnickih detalja), a kojekakve druge fensi performanse, dodaci i burgije mi nisu narocito interesantni.
Pa eto, ako neko moze da iznese svoja iskustva i razmisljanja...
Hvala!

Graficki tablet za pravljenje beleski - vredi li probati?
Re: Graficki tablet za pravljenje beleski - vredi li probati?