Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

prelazak sa .mdb na mqsql neka pojasnjenja...

[es] :: MySQL :: prelazak sa .mdb na mqsql neka pojasnjenja...

Strane: 1 2

[ Pregleda: 3980 | Odgovora: 27 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

miki987

Član broj: 208123
Poruke: 511
*.bitinfo.rs.



+5 Profil

icon prelazak sa .mdb na mqsql neka pojasnjenja...27.02.2012. u 15:10 - pre 88 meseci
Zdravo svima na forumu, do sada nisam posecivao ovaj podforum obzirom da sam svo svoje znanje iz programiranja usmeravao na offline bazu kroz access. Medjutim kako me sve ovo vise zanima a mali programcic postao malo veci zeleo bih da se prebacim na mysql. Imam svega malo znanja sto se tice mysql-a i baratanja sa bazama na serveru.Imam nekoliko kratkih pitanja pa se nadam da ce mi neko pomoci i uputiti me na najbolje (srpske) tutorijale kako Vas ne bih davio za svakakva pitanja:

1.MYSQL je npr baza koja se podigne na nekom racunaru (XAMPP, Appache ...) ?
2.Do sada sam za konektovanje na .mdb bazu koristio sledeci SQL upit

Code:

Public conn As New ADODB.Connection
Public rs As ADODB.Recordset


Public Sub openconn()
   conn.Provider = "Microsoft Jet 4.0 OLE DB Provider;Data Source=" & App.Path & "\baza_program.mdb" & ";Jet " & "OLEDB:Database Password=pass"
   conn.Open
   End Sub

...

SQL = "SELECT * FROM tablica WHERE polje='" & Text1.Text & "' ORDER BY redni_broj DESC;"



kako sad npr. sve ovo treba da glasi u MYSQL-u

3.Da li postoji neko resenje da se Access baza sa podacima prebaci na server?
4.Da li se programiranje za .mdb i mqsql razlikuje samo u upitiima ili jos u necemu?
5.I jos jedno pitanje, nisam bas siguran da je po default-u instalacija mysql-a sa ovim podacima ovde, da li je moguce da sam skinuo neku instalaciju koja u sebi ima vec neku bazu, otvorene portove...obratite paznju na strelicu?
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15056
*.31.24.217.adsl2.beograd.com.

Sajt: mysql.rs


+2294 Profil

icon Re: prelazak sa .mdb na mqsql neka pojasnjenja...27.02.2012. u 16:51 - pre 88 meseci
1. da
2. pretpostavljam da je ta gadna sintaksa visual basic, pogledaj: http://www.youtube.com/watch?v=sVaY6T0WA48
3. da
4. da
5. ti si skinuo neki wamp ili tako nesto i tu si dobio mysql, bolje skini mysql direktno sa http://dev.mysql.com/downloads/
strelica ti pokazuje na performance_schema, to je interna mysql baza iz koje mogu da se izvade neke korisne informacije, isto kao i information_schema. Uz mysql klasicno dolazi mysql sema u kojoj su useri, stored procedure, trigeri i slicno i test sema koja je prazna, ti imas jos i phpmyadmin semu koju je instaliraoi taj paket koji si instalirao koja sluzi da bi phpmyadmin radio kako treba


koristi google, to ti je prijatelj, mysql je najrasprostranjenija baza na svetu, ne postoji problem na koji neces naci odgovor prostim pitanjem na google-u
 
Odgovor na temu

miki987

Član broj: 208123
Poruke: 511
*.bitinfo.rs.



+5 Profil

icon Re: prelazak sa .mdb na mqsql neka pojasnjenja...27.02.2012. u 18:51 - pre 88 meseci
4. odgovor da, da li se razlikuje ili ne?
pitam najvise zbog prelaska na MYSQL

sledece, sto se tice strelice mislio sam na sve stavke sa leve strane ali ok sad kontam da je to u sklopu insalacije

takodje, dao si mi link za vb.net, ja radim u vb6

moze li konkretnije, da mi ispises nacin na koji da se prosto povezem na bazu i izvrsim neki upit, ili ako ti je lakse daj mi neki link za primer jer ja pretrazih sve zivo i nista da nadjem, a ako i nadjem onda prosto ne radi...ne kapiram uopste kako sve funkcionise...
 
Odgovor na temu

vbbojan
Atanasijevic Bojan
Digit Consulting d.o.o.
Beograd

Član broj: 31580
Poruke: 221
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.digitconsulting.rs


+8 Profil

icon Re: prelazak sa .mdb na mqsql neka pojasnjenja...27.02.2012. u 20:29 - pre 88 meseci
Ili nisi tražio, ili ne razmeš engleski ...
Internet je preplavljen materijalima na temu koja te zanima.

http://lmgtfy.com/?q=vb6+mysql

Imaš tutoriala, videa, šta hoćeš...
Glupo je da ti ovde izmišljamo toplu i prepisujemo po milioniti put jedno te isto.

Pogledaj malo...

A onda se vrati ovamo sa konkretnim primerima koda koji ti ne radi.
Tu već možemo pomoći.

Pored toga, dali si instalirao ODBC Connector za MySQL?
Ako nisi: http://dev.mysql.com/downloads/connector/odbc/

Pozdrav

 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15056
*.31.24.217.adsl2.beograd.com.

Sajt: mysql.rs


+2294 Profil

icon Re: prelazak sa .mdb na mqsql neka pojasnjenja...27.02.2012. u 20:44 - pre 88 meseci
4. da razlikuje se u mnogo cemu

NE, NEMOJ DA KORISTIS ODBC, koristi nativni .net konektor za mysql: http://dev.mysql.com/downloads/connector/net/

odbc koristi samo u krajnjoj nuzdi
 
Odgovor na temu

miki987

Član broj: 208123
Poruke: 511
*.bitinfo.rs.



+5 Profil

icon Re: prelazak sa .mdb na mqsql neka pojasnjenja...27.02.2012. u 21:41 - pre 88 meseci
sad ste sve objasnili. dajte mi neki tutorijal ovako sam se samo pogubio, u vb6 sa access-om stvarno znam dosta toga ovako bas nista, ne mogu ni jedno obicno punjeje u bazu da napravim a vi me spopali sa konektorima...:D
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15056
*.31.24.217.adsl2.beograd.com.

Sajt: mysql.rs


+2294 Profil

icon Re: prelazak sa .mdb na mqsql neka pojasnjenja...28.02.2012. u 08:09 - pre 87 meseci
da li si kliknuo na bilo koji od linkova koji su ti postavljeni?!
 
Odgovor na temu

vbbojan
Atanasijevic Bojan
Digit Consulting d.o.o.
Beograd

Član broj: 31580
Poruke: 221
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.digitconsulting.rs


+8 Profil

icon Re: prelazak sa .mdb na mqsql neka pojasnjenja...28.02.2012. u 08:57 - pre 87 meseci
@Bogdan
Moram da te ispravim.
Miki987 želi da pristupi MySQL iz Visual Basic 6 koji je dinosaurus i uslovno rečeno je preteča .NET
ODBC konektor je u ovom slučaju jedino rešenje (ako izuzmemo C API aka libmysql).

@Miki987
Niko te nije spopao sa konektorima, bez njih ne može.
Evo i jednog tutoriala: http://www.planet-source-code....p?txtCodeId=66754&lngWId=1

@moderator
Ovo je više tema za VB 6, razmotrite da se prebaci tamo.

Pozdrav





 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15056
*.31.24.217.adsl2.beograd.com.

Sajt: mysql.rs


+2294 Profil

icon Re: prelazak sa .mdb na mqsql neka pojasnjenja...28.02.2012. u 10:44 - pre 87 meseci
aiiiiiiii vb koji nije .not ... to sam zaboravio i da postoji, ako vec mora da koristi taj kvazi jezik onda bolje da koristi novu verziju, iliti .not verziju ..


 
Odgovor na temu

miki987

Član broj: 208123
Poruke: 511
*.bitinfo.rs.



+5 Profil

icon Re: prelazak sa .mdb na mqsql neka pojasnjenja...28.02.2012. u 14:05 - pre 87 meseci
jesam kliknuo na link, sat vremena sam jurio zip code za floridu da bi skinuo konektor...eto toliko, sad jos ispadoh degen i da na internet pristupam preko digitrona...
ljudi morate da shvatite da sam totalni pocetnik, ne znam sta je konektor, cemu sluzi, kako se pokrece, zasto se pokrece, kojim redosledom, pazi sad ovo
Citat:
ODBC konektor je u ovom slučaju jedino rešenje (ako izuzmemo C API aka libmysql).


dal je ovo "aka" neki jezik, slovna greska :D nista ne znam

"aiiiiiiii vb koji nije .not" jedna greska i ja opet ucim sta mi govorite

o tome se radi, tu je moj problem, ja kad pomazem na forumu totalnim pocetnicima krenem od samog pocetka i razjasnim sve u detalje i okacim sample u svojoj reziji, stvarno Vam Hvala ali imajte u vidu da ne razumem mysql

:D kako ja da razumem sta ste hteli reci, zato sam mislio da krenem od najobicnijeg tutorijala, za vb6 i access sam ucio kroz tutorijale i tako ga naucio, ali terminima ne baratam i ne znam osnove, moze li neko od vas prosto i najprostije da objasni sledece i necu vas daviti:

1. Kako se povezati na bazu localhost (nije na serveru)
2. Kako da napravim jednu tablicu kao u access-u koja ima polja ID,TEKST
3. Kako da u obicno Text1.Text polje na Form1 napunim tekstom iz baze - polja TEKST
4. Kako da iz Text1.Text nesto dodam,izmenim,brisem iz baze - polja TEKST

Nista vise, meni je to sasvim dovoljno da dalje sam ucim

i jos jedno pitanje, kada skidam ovaj mysql-connector-odbc posto imam win7 64 jel skidam mysql-connector-odbc64bit ili 32, kao i ima li veze koju grzavu (zastavu) biram za skidanje, koja je najbezbednija?

[Ovu poruku je menjao miki987 dana 28.02.2012. u 15:25 GMT+1]
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 2572



+1069 Profil

icon Re: prelazak sa .mdb na mqsql neka pojasnjenja...28.02.2012. u 14:23 - pre 87 meseci
Kao prvo, aka je akronim (tj. skraćenica) od izraza na engleskom "also known as" i koristi se kao "ili", ili "takođe i pod nazivom".

1. Odgovor na ovo pitanje zavisi od jezika u kojem pišeš softver. Na tvom prastarom VB6 moraš da koristiš ODBC. Na drugim jezicima instaliraš konektor koji ti daje skup funkcioanalnosti kojim pristupaš bazi.
2. Napraviš tako što iskoristiš komandu (kad već jednom pristupiš bazi) SQL komandom CREATE TABLE. Za sintaksu, pogledaj uputstvo za bazu...
3. Isto kao kad je u pitanju access, a ODBC konekcija.
4. Vidi pod 3.
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15056
*.31.24.217.adsl2.beograd.com.

Sajt: mysql.rs


+2294 Profil

icon Re: prelazak sa .mdb na mqsql neka pojasnjenja...28.02.2012. u 14:34 - pre 87 meseci
VB6 je star ko biblija, batali ga
u prvom odgovoru od mene imas FILM kako da sve to sto hoces uradis sa VB.NET

imas dzaba VB.NET da skines sa microsoft sajta ( http://www.microsoft.com/visua...-editions/visual-basic-express )

ispratis film i imas sve to sto si hteo ... zato sam te pitao "da li si klikno na link"



 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15056
*.31.24.217.adsl2.beograd.com.

Sajt: mysql.rs


+2294 Profil

icon Re: prelazak sa .mdb na mqsql neka pojasnjenja...28.02.2012. u 14:35 - pre 87 meseci
btw, ako ucis da programiras, uci C# ili C++ ili Java ili neki drugi normalan programski jezik, od VB-a se nes leba najest, ako VB vec znas onda je druga prica ... samo predji na noviji ... sestica je ipak bas bas bajata
 
Odgovor na temu

miki987

Član broj: 208123
Poruke: 511
*.bitinfo.rs.



+5 Profil

icon Re: prelazak sa .mdb na mqsql neka pojasnjenja...28.02.2012. u 15:01 - pre 87 meseci
a sta sa programom koji sam napravio :D, hteo sam najpre od vb6 da krenem i naucim osnove kao sto jesam, zatim MYSQL a da onda polako predjem na vb.net. Meni se cini da vi vise gotivite VB.NET zbog vizuelizacije, meni to ne smeta, dosta stvari vezem i za swf sa vb-om, pa tako imam mogucnosti da napravim cudo, npr. imam jedan programcic koji meri temperaturu i zapreminu silosa, hardver je napravio komsija elektronicar a ja vb povezao sa tim, a to se prikazuje u swf kroz analogni satic ... tako da meni vb sasvim odgovara, nego sam bazu sa ovim mojim programom hteo da napravim u mysql-u, da naprvim log i da znam ko se sve konektuje - za pocetak, a kasnije da kompletnu bazu prebacim na server, taj program koriste svega 2 firme, u pitanju je fakturant sa bazom magacina gotovih proizvoda, ali sad vidim da to nije tako jednostavno, koliko vidim ja cu morati i da sav svoj kod, sintakse kao i upite menjam a to je posao...
 
Odgovor na temu

vbbojan
Atanasijevic Bojan
Digit Consulting d.o.o.
Beograd

Član broj: 31580
Poruke: 221
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: www.digitconsulting.rs


+8 Profil

icon Re: prelazak sa .mdb na mqsql neka pojasnjenja...28.02.2012. u 15:09 - pre 87 meseci
Uf!

Ne znam koji će ti đavo zip code za Floridu i slično.
Za download ne treba nikakva registracija, samo da si pažljivo čitao šta piše na stranicama ...

"aka" je skraćenica od "also known as" ili ti "takođe poznat kao" da si samo malo manje lenj čas posla bi to našao: http://en.wikipedia.org/wiki/Aka

.not = .NET - Bogdan .NET zove "dotnot", jer ga ne vole uopšte. Ko prati lik i delo druga Bogdana i ovaj fourum zna o čemu je reč :)

1.
Sve jedno je gde je baza, samo da znaš gde je, pogledaj primer iz linka koji sam ti ostavio u prethodnom postu.
Kreiranje konekcije ka bazi (iz tutoriala koji sam ti linkovao):

Code:

serverip = "localhost"
port = "3306"
datebasename = "test"
user = "root"
password = "password"

'Creating a new connection, and defineing the variables

Set CNN = New Connection
CNN.ConnectionString = "DRIVER={MySQL ODBC 3.51 Driver};" _
                      & "SERVER=" & serverip & ";" _
                      & " DATABASE=" & datebasename & ";" _
                      & " PORT=" & port & ";" _
                      & "UID=" & user & ";PWD=" & password & "; OPTION=3"

CNN.Open       'Opening the database


2.
Kako se kreira tabela u MySql vidi na http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/create-table.html ili skini neki od GUI alata, na primer http://dev.mysql.com/downloads/workbench/5.2.html ili http://www.sqlmanager.net/products/mysql/manager/ koji ti onda daju Access feeling...
Iz programsko koda rudimentarno bi to bilo ovako:
Code:

sqlcommand = "CREATE TABLE `mytest` (`id` int(10) unsigned NOT NULL, `text` CHAR(20) NOT NULL DEFAULT '', PRIMARY KEY (`id`)) ENGINE=InnoDB"
CNN.execute sqlcommand


3.
Ako si znao iz Accessa onda bi trebalo da zanaš i odavde. ADO upravo tome služi da ti unificira rad sa (uslovno rečeno) bazama podataka.

Code:

Set rs = New Recordset 
sqlcommand = "SELECT * FROM mytest"
rs.Open sqlcommand, CNN

Ovo ti daje recordset napunjen podacima iz datog upita. Ako si savladao pristup Accessu, dalje sa recordsetom bi trebalo da znaš ...

4.
Tu već imamo začkoljicu.
Naime ja sam svojevremeno radio sa ODBC 3.5.1 i on nije dobro sarađivao sa ADO tako da sam sve CRUD operacije izvršavao sklepavanjem
SQL izraza u string i onda ga direk slao serveru na izvršavanje.
(ovo btw nije pametno sa stanovništa bezbednosti - zašto vidi na http://en.wikipedia.org/wiki/SQL_injection)
Ne znam kako je sa ODBC serijom 5 no u svakom slučaju to bi bio nešto ovako:
Code:

sqlcommand = "INSERT INTO mytest (`id`, `text`) VALUES ( " & cint(val(text1.text))  & ", " &  text2.text & )"
sqlcommand = "UPDATE mytest SET `text` = " & text2.text & " WHERE `id`=" & cint(val(text1.text))
sqlcommand = "DELETE FROM mytest WHERE `id`=" & cint(val(text1.text))

'A onda posaljes komandu serveru:
CNN.Execute sqlcommand

Ružne li sintakse ... možda i nije skroz tačna, sve bijem iz glave, a davno sam se mlatio sa ovim.

Pozdrav,
 
Odgovor na temu

bogdan.kecman
Bogdan Kecman
"specialist"
Oracle
srbistan

Član broj: 201406
Poruke: 15056
*.31.24.217.adsl2.beograd.com.

Sajt: mysql.rs


+2294 Profil

icon Re: prelazak sa .mdb na mqsql neka pojasnjenja...28.02.2012. u 15:12 - pre 87 meseci
niko ne gotivi vb.net, to je kvazi programerski jezik, kao sto rekoh leba se od toga tesko ko najeo ..

vb.net bi trebalo da moze da importuje vb6 projekat

ako ucis da programiras, vb6 je mnogo pogresno mesto od koga pocinjes, .net je isto daleko od mnogo dobrog mesta za pocetak al tu ces bar mozda sutra zaraditi neki dinar, ali uci neki programski jezik, c# ma koliko je .net, jeste programski jezik (za razliku od vb-a koji ne znam kako bih nazvao a da me forum ne cenzurise)

no, ako oces da koristis sesticu, slobodno, moraces samo kako ti kolega rece da ides kroz odbc .. i za to imas milion primera ..

http://bit.ly/yWMJ37


 
Odgovor na temu

miki987

Član broj: 208123
Poruke: 511
*.bitinfo.rs.



+5 Profil

icon Re: prelazak sa .mdb na mqsql neka pojasnjenja...28.02.2012. u 15:28 - pre 87 meseci
e ovo je vec jasnije, sa accessom perfektno znam sve, koristim ado konekciju tako da nece biti problema, mada ako se javim sa neki prostim pitanjem za...ciju ostavite za drugi put :D

za mene je C jezik spansko selo, lakse mi je da radim sa programima gde ima forme pa ono sto napravis mozes u svakom trenutku i da vidis, cini mi se ili je mozda sve sto znam o Cjeziku crni ekran, tastatura i pisanje koda tako da je ovo dovoljno sto znam, pored Flash-a, Html-a malo Java sript-a, sasvim dovoljno da uzivam u ovome, o novcu i zaradi ne razmisljam...a jos kad se uzme u obzir da engleski ne znam niti sam ga ucio ovo je dovolno, otud i ono "aka"

jos samo jedno pitanje,

kada preuzmem ovaj konektor sa linka koji si mi dao 3.5.1 i zapocnem instalaciju na Install u ODBC32 u CP na ADD nema konektora, a kad preuzmem konektor 5.1.1 njega ima, koja je razlika i da li se u tom slucaju (novijeg konektora) menja samo

Code:
"DRIVER={MySQL ODBC 3.51 Driver};" 

u
Code:
"DRIVER={MySQL ODBC 5.1 Driver};" 


i u da li je prevelika razlika u Visual Basic 2010 Express i VB6
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

anon115774

Član broj: 115774
Poruke: 1656



+920 Profil

icon Re: prelazak sa .mdb na mqsql neka pojasnjenja...01.03.2012. u 13:10 - pre 87 meseci
Ovo mi zvuci kao da neko pokusava da se bavi medicinom ali ne zna latinski i nikad ga nije ucio.
 
Odgovor na temu

miki987

Član broj: 208123
Poruke: 511
*.bitinfo.rs.



+5 Profil

icon Re: prelazak sa .mdb na mqsql neka pojasnjenja...01.03.2012. u 23:32 - pre 87 meseci
u redu bitno da ti sve znas, ja sam do pre 2god imao pentium III i sasvim slucajno cd vb6, nisam znao ni cemu sluzi, engleski nisam ucio nikada, i eto vidis nista ne znam, pa se trudim da nacuim, od skole imam samo srednju zanatsku za cnc masine za koje pisem programe i odrzavam ih i opet nista ne znam, tebi svaka cast ako su tvoji mogli da ti priuste tecajeve latinskog i engleskog i skolovanje na fakultetima ja sam moj skroman zanat ispeko zahvaljujuci ovakvim ljudima, i sve dok je takvih ovaj forum ima da traje
 
Odgovor na temu

anon115774

Član broj: 115774
Poruke: 1656



+920 Profil

icon Re: prelazak sa .mdb na mqsql neka pojasnjenja...02.03.2012. u 10:54 - pre 87 meseci
Pentium? Sta je to? Kada sam ja pocinjao naziv "Pentium" nije ni postojao :)

Ako ti je ono "987" u nick-u godina rodjenja onda izguglaj malo sta je sve od hardvera i softvera postojalo kada si ti imao 2-3 godine. Mogli smo samo da sanjamo o nekim stvarima koje postoje danas, racunari su kostali kao malo manji automobil, engleski smo ucili u skoli kao i svi ostali (ne, nije bilo google translate), informacije smo dobijali jedino iz knjiga koje smo razmenjivali medjusobno (ne, nije bilo foruma gde bi se nesto moglo pitati niti torrenta gde bi se mogle naci knjige u elektronskom obliku i to jos besplatno), nije bilo programskih jezika koji su imali IDE gde se samo kliktalo misem...

Vidim da se mnogo vredjas cim ti neko nesto kaze pa sam zato reagovao. Spusti se malo na zemlju i umesto da na svako pitanje/predlog reagujes izjavama kako ti nisi debil ili sta vec malo se uozbilji i zagrej stolicu. Niko ovde nije dosao da te vredja nego da ti pomogne tako da nema potrebe da na svaku poruku reagujes kao da te neko bode u oko.
 
Odgovor na temu

[es] :: MySQL :: prelazak sa .mdb na mqsql neka pojasnjenja...

Strane: 1 2

[ Pregleda: 3980 | Odgovora: 27 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.