@chief_kg
Nema raloga za ovaj poslednji komentar. Nisam siguran da li radiš ili si radio u školi ali evo samo ukratko par problema zbog kojih nema mnogo promena...
1. Domare mrzi da uzmu bušilicu u ruke ili nisu u školi
2. Para nema. Umesto od dva kompjutera da praviš jedan, ovde je slučaj da od jednog praviš dva...
3. Škole su dobile donaciju u vidu 15 Acer stanica i jednog dell servera. Potencijale trebam da iskoristim.
Grupe su do sada bile u opticaju i pokazale su se nedovoljno dobrim. Do kojih tančina sam to radio neću ni da komentarišem. Zabrane pristupa c disku, preusmeravanje čuvanja dokumenata, read only pristup C disku,..., nadzor, shareovanje foldera servera... Ali kad na tuđem času đak namerno deset puta za redom restartuje sistem dok konačno ne padne teško je trčati i servisirati sve pojedinačno. Nemogu da ti opišem koliko tona opreme imam u đubretu zbog nesavesnih profesora koji ulaze u te kabinete. Na Dell-u sam postavio i kreirao image fajlove, skinuo i podesio shareovanje drajvera za brzu i laku reinstalaciju sistema preko mreže sve preko WDS. Centralizovano upravljanje se pokazalo veoma uspešnim na 20etak računara na kojima je domen pa se nadam da će barem upola tako biti i na ostalim. Moj posao je da predajem a ne da budem serviser koji će da otključava flasheve na kompovima, skida kablove sa CD, DVD uređaja jer đaci lepe žvake unutar njih. nema cd-a nema flash samo mreža a oni šifre ne umeju da nađu tako da...
4. Gledam što je moguće manje da menjam a da napravim funkcionalnu mrežu. Gledam da računovodstvo odvojim od kabineta u sasvim drugu mrežu, baš kao i medijateku. Ne želim da od direktora dobijem pitanje "Jel si ti to namestio nešto pa mi učenici diraju shareovane foldere, itd" Svi đački kabineti su stvar za sebe.
5. Znam da je ovo komplikovano ali hoću da budem profesor a ne potrčko sa torbom, šrafcigerima. nekako živim u zabludi da će mi posao biti lakši. Nisam profesor koji skrsti ruke i čeka da mu prođe čas. Hvala Bogu ima nas takvih, ali onih drugih ima više.
6. Učenja se ne plašim. Sve to mi je poprilično interesantno samo što sam verovatno pre AD, DC i slinih stvari trebao malo više da obratim pažnju na hardver. Kada sam došao u školu mreža nije postojala. Sve ono što vidiš napravljeno je u prethodne 4 godine. Bila su dva kabineta u kojima je u svakom kompu bio modem ali ne i mrežna kartica. Dobar deo je imao i TV kartice...
E sad HVALA ti za objašnjenje, sve gledam, sve čitam i sve ću uzeti u obzir!!! Naročito sliku i zamerku u vezi grešaka!!!!

Re: Školska mreža...