Imam par pitanja..
Akumulator iz mog auta je sljedecih karakteristika: 12V 66AH. Procitao sam ovdje negdje na forumu da struja punjenja nesmije biti veca od 1/10 kapaciteta akumulatora sto je u mom slucaju 6,6A odnosno da nesmije biti manja od 1/20 kapaciteta istoga sto dodje oko 3,3A i da je uveliko bolje za akumulator da se puni slabijom strujom znaci sa 1/20 odnosom nego sa 1/10. Sta vi mislite o tome !?
Negdje procitah da je najbolje kombinovano punjenje.. Postupak punjenja je slijedeci. Prvo se zapocinje punjenje konstantnom strujom i to 1/5 kapaciteta i tako puni dok napon po celiji ne dostigne 2,4V ( 2,4 pomnozeno sa 6 celija je 14,4V) , a onda se prelazi na punjenje konstantnim naponom do kraja. Punjenje je gotovo kada pri naponu od 2,4V po celiji struja padne na 1/100 dio kapaciteta. PITANJE: Zar se moze puniti konstantnim naponom !? Zar struja tece ako je napon na akumulatoru isti kao i napon punjaca !? A sto se struje tice zar nije puno da se pocne punjenje sa 1/5 struje u odnosu na kapacitet akumulatora, to je malo vise od 13A za moj akumulator.. !?!? Zar to nije previse??
Isto negdje nadjoh kako akumulator ne bi trebalo dalje puniti kad napon prilikom punjenja dosegne 13,8V jer tad pocinje kljucanje u akumulatoru i sve poslije toga je nepotrebno punjenje.. jer se dotad vecina akumulatora napunila i veca je korist tad prestati sa punjenjem nego nastavit bas zbog tog kljucanja !? Valjda se javlja tad velika kolicina praskavog gasa u celijama i moze doci do eksplozije.. Jel to u potpunosti tacno ili ne !? Jel punjenje treba zaustaviti na 13,8V ??
Takodje mi jos tu nesto nije jasno..
Negdje nasao gdje pise da je obavezno otvaranje celija bas zbog tog praskavog gasa koji se stvara prilikom punjenja, ali ako se on javlja samo na 13,8V jer tad pocinje kljucanje a sve do tad je ta kolicina gasa navodno minimalna, dal to znaci da se celije "nemoraju" otvarati ako nam je punjac podesen da se ugasi na 13,8V kad je ta kriticna tacka napona i kad krene to kljucanje.. jer mi nije jasno kako nesmeta sto su celije citavo vrijeme zatvorene kad je akumulator u automobilu u upotrebi a napon ide i do 14V ako nije sve popaljeno od potrosaca vec ono osnovno u toku voznje napon je onda uvije oko 14V !! Kako to da netrebamo i tad da otvaramo celije da se taj praskavi gas oslobodi.. sta ako idemo negdje na put daleko i dugo sati cemo da se vozimo kako se za to vrije ne desi eksplozija akumulatora zbog tog gasa usljed zatvorenih celija ??
Gledao sam malo i primjetih da akumulatori ustvari i imaju neki odusak za te gasove , svi poklopci od celija imaju rupu na navoju i kad se zavrnu obrazuju prozracnu cjevcicu koja na jednoj strani akumulatora ima odvod , dal je to za te gasove ili za tecnost ako bi neko nasuo suvise destilovane vode pa da ima gdje oteci..!?
Puno stvari mi je tu nejasno ali malo nadjoh odgovora na ta pitanja pa ako nekome nije tesko nek mi razjasni ovih gore par pitanja koje postavih bit cu veoma zahvalan!

Punjac za akumulator iz auta
i slazem se sa tobom , uglavnom je to to mada ima dosta verzija i nacina kako se to moze odraditi i svako ima neku svoju teoriju ,a dosta ljudi ne zna da se akumulator kod punjenja ponasa kao jedan veliki kondenzator i napon mu raste i puni se cak i ako prikljucis napon od 11V . Postoje razni nacini punjenja , punjenje konstantnom strujom ,konstantnim naponom , pulsno punjenje itd. uglavnom je tacno da je potrebno i preporucljivo puniti akumulator sa 1\10 strujom od njegoovg kapaciteta kao sto je autor vec i napomenuo pa cak i 1/20 odnos struja kapacitet . Radio sam na odrzavanju i izradi nekih uredjaja(ja sam konstruktor) u akumulatorskim stanicama gde se pre svega mogu puniti zasebne celije komad po komad(u pitanju su veliki akumulatori za razna postrojenja , telekomunikacije , osvetljenja u slucaju nestanka struje itd) ili u rednoj vezi do 110V recimo za lokomotive. Smatrano je za napunjen akumulator kada je napon celije oko 2.5 -2.65V(tada se u celijama javlja vrenje i oslobadja takozvani gas praskavac sto moze biti izuzetno opasno ) kada je na punjacu i puni se strujom od 1/10 njegovog kapaciteta ili manje i ako je akumulator u redu treba zadrzati napon kada se skine sa punjaca na nekih 2.2V-2.3V(inace lagano opada do 2.1V i ne silazi ispod toga ako je akumulator ispravan 100%) po celiji , e sada ako je naka celija losa dolazi do praznjenja ostalih i samim tim i celog akumulatora pa se to mora izmeriti na vreme i uzeti u obzir za dalji rad . Inace pre svakog punjenja je potrebno proveriti gustinu elektrolita i njegov nivo u akumulatoru gde mora biti minimalno 10mm iznad celija . Radio sam i razne punjace(impulsne) za elektricne viljuskare gde su u pitanju titani od akumulatora tezi od 1T recimo i punili se strujom od 50+ ampera zavisi od viljuskara i imali su kompletnu regulaciju maksimalne struje i napona punjenja . Mozda ima neko nesto da doda uz ovo jer sam ja ovo skupio iz prakse sta sam radio proteklih godina pa sam izneo ovde ako neko nesto ima da doda , dopuni ispravi neka to i uradi .Pozdrav

Re: Punjac za akumulator iz auta