Citat:
mr. ako: To pricas samo za banku u kojoj radis ili si neki "Visa zvanicnik", pa to mozes da tvrdis da su uradile sve banke?
Inace, meni recimo nisu nista javili iz Inteze.
Ne mogu stvarno da diskutujem niti da gledam u pasulj sta se desilo u pojedinacnim slucajevima. To treba videti sa konkretnom bankom. Ne ocekujes da ti ja ovde dam odgovor na to pitanje a ne znam ni ko si, sta si, da li je tvoj broj u bazi banke, da li je ispravan da li je ovo, da li je ono....? :)
Citat:
Horvat: koliko ranije? ;)
pola dana? 2 sata? pola sata? dva dana?
Dva sata. Ili mislis da u bankama rade vidovnjaci pa su trebali ranije da znaju sta ce se desiti?
Citat:
da,da, mozes da pozoves call centar, koji je po pricama bio blokiran, da ne kazem,prebukiran od poziva (nije licno iskustvo,vec sa ovih stranica i drugih foruma "iskustva")
Upravo to. "Po pricama". Kada budes pozvao sam i uverio se u "price" onda dodji pa reci kakvo je ziasta stanje bilo.
Citat:
bas me zanima,kako se vrsi "verifikacija" da je osoba koja poziva da aktivira karticu - pravi vlasnik kartice?
Krajnje jednostavno. VISA centar nema sve licne podatke o korisniku kartice ali zato banka ima. To u prevodu znaci da ce kontakt centar pitati korisnika koji zove neke najosnovnije podatke tipa JMBG, datum rodjenja, koje je okvirno stanje na tekucem racunu, gde radi, broj telefona mobilni ili fiksni... i tako dalje. Uglavno pitace ga nesto sto neko ko je eventualno pokupio podatke iz baze podataka VISA ne moze da zna. I u takvim slucajevima klijent uglavnom zove sa svog mobilnog telefona tako da ako se i identifikacija poklopi eto jos jednog parametra za verifikaciju.
Kao dodatna sigurnost moze da kaze gde planira da trosi tako da operater moze u narednih par minuta da rucno "isprati" transakciju.
Citat:
sdurut: Pogodjene su samo one banke koje izdaju kartice VISA bez EMV cipa.
Ovo nije tacno. Na primer Inteza je blokirala svoje visa kartice a sve imaju cipove.
To ne znaci da cip nije bezbedan vec da je kompromitacija podataka obavljena unutar sistema a ne spolja svlacenjem podataka sa magneta. To bi neko ko se bavi payment poslom trebalo da je skapirao na pocetku price :)
Citat:
valjan: Ovaj, a šta ako je neko krenuo da koristi karticu na bankomatu, i ona ostala zarobljena unutra,
A sta ako bi ti procitao sve poruke koje sam napisao na ovoj temi pre nego postavis ovakvo pitanje? :)
Hint: nece biti zadrzana vec ce biti vracena uz obrazlozenje "transakcija odbijena".
=I