Bill Gates je kolekcionar, to je nešto drugo. Ima li 200 Porschea 959? Ne, ima samo jedan. A Steve Jobs nije kupovao svakih 6 meseci novi, nego je imao deal sa lizing kompanijom da mu svakih 6 meseci isporuče novi pri čemu je on vraćao stari, kako ne bi morao da registruje kola, da se ne bi znalo da je njegov (jer prema zakonima Kalifornije moraš regitrovati nova kola za najviše šest meseci). Kada uzmeš kola na lizing, ona nisu tvoja dok ne otplatiš sve rate, i tada ti lizing kompanija ponudi posebne uslove za kupovinu. Tehnički, Steve Jobs je vozio iznajmljen auto. Toliko o stizanju od tačke A do tačke B.
Jer ako jesi, ja cu samo ponovi reci - to je bezobrazluk. I u ovom slucaju iz dva razloga.. prvo, sto teras ljude koji su ionako mrcvareni u ovoj zemlji da se dalje mrcvare.
A drugo, zato sto to nije neophodno sredstvo a mi, poreski obveznici, ga placamo nekome kome nije neophodan! A Fond, zna se, kako funkcionise... sve samo ne korektno.
Čekaj, po tebi mi smo đubrad što smo uopšte napravili taj softver, i što nemamo dovoljno drugih prihoda pa ne možemo da izigravamo humanitarnu organizaciju? Po kom kriterijumu treba da ocenimo da je neko siromašan i ne može da plati? Da nam donese tri poslednja "rezanca" od plate, ili tri čeka od penzije? Ja znam gomilu ljudi kojima je gazda lažirao potvrdu o zaradi kako bi dobili povoljan kredit u banci, što neko onda ne bi mogao da donese potvrdu na kojoj piše da dobija neku mizeriju?
Jeste da ovde na forumu imamo jako mnogo samoproglašene sirotinje ("nemam para za softver, zato koristim pirata"), a mogu da se kladim da bih vrlo brzo među njima našao bar nekog ko ima veća primanja od mene, a koristi piratski softver. Kada neko nađe pouzdan metod za poređenje koliko ko zarađuje, onda ćemo pričati drugačije o tome da li neko ne može da plati softver ili neće. Isto tako, kada bude postojao pouzdan metod da saznaš koliko neko zarađuje, onda se može početi sa poklanjanjem softvera ugroženim kategorijama.
Po tebi su izgleda đubrad i ovi što prave naočare, slušne aparate, štake, ortopedske uloške itd? Njima kanda materijal, sirovine i delovi raste na drveću ili ga beru po livadama, pa nemaju nikakvih troškova i treba sve da dele za dž. Bez svega toga se može, ali umnogome olakašava život onome ko ga koristi, i oni koji su ionako mrcvareni moraju da se dalje mrcvare po komisijama da bi im refundirali troškove za nabavku tih pomagala. Propis je takav, mi radimo u okviru zakona, i tebi ako se ne sviđa lobiraj, ili još bolje uđi u Skupštinu pa direktno doprinesi da se propisi promene.

Re: Kradljivcima softvera niko se ne bavi u Srbiji