Citat:
zemun88: Većina vas što ovde glumite neke pametnjakoviće ima piratizovan softver i nemamo šta tu da se lažemo. Mogu da se kladim da oni koji ovde najviše pametuju imaju nelegalan softver.
Ja sam se nekako osetio prozvanim - hoćeš remote pristup na moj računar pa da vidiš imam li ili nemam?
Citat:
zemun88: Ja da imam veću platu ne bi mi bilo žao da kupim originalan softver i kraj priče.
Da se kladimo da ga ni tada ne bi kupio? Uvek bi se našao neki izgovor... Imao sam remote pristup na računare širom ove planete, što službene, što privatne, i kod ljudi koji za par sati zarade onoliko koliko ja skrpim za par meseci, i kod onih koji su negde u mom rangu, i nelegalan sadržaj nema veze sa visinom prihoda. Imaš ga i tamo gde ne bi nikad očekivao, a imaš i poštene sirotinje, što bi rekli. Pohlepa, bezobrazluk, obest, nazovi to kako hoćeš, ali ako imaš tu crtu u sebi, nije važno koliko zarađuješ, uvek ćeš biti sklon određenim potezima. Onome kome treba novac za softver, taj će se i snaći - postoje krediti, zalagaonice, lihvari, sezonski poslovi, i razni drugi beli, sivi i crni izvori prihoda... Onaj ko je navikao da do određenih stvari dolazi na određen način, teško će se svojih navika odreći.
Citat:
zemun88:
Mada se i ovde postavlja pitanje, tj. svrha ulaganja ako sad neko plati windows 7 a Majkrosoft izbaci Windows 8. Toliko su počeli brzo da se menjaju sistemi, da Majkrosoft bukvalno prisiljava korisnike da svake 4 godine menja softver, što je glupavo.
Baš si mi dao dobar uvod za vest koju sam pročitao pre par sati:
http://www.b92.net/tehnopolis/...11&mm=12&nav_id=564560
Obratitie pažnju na poslednje tri rečenice u tom tekstu:
Citat:
PC Magazine je ove nedelje, pre nego što je informacija o Windows Storeu zvanično objavljena, objavio tekst u kom kaže da Microsoft razmatra o zatvaranju sisteman na ovaj način iz jednog jedinog razloga: piraterije.
Prema njihovim navodima, Microsoft je ranije pokušavao sa sertifikacijom, primorao korisnike da se registruju i provere validnost sofvera, ali nijedna od mera nije mnogo učinila u sprečavanju piraterije.
U nekom trenutku, Microsoft bi voleo da svaku piratsku kopiju preokrene u legalnu kopiju. To zahteva budući OS koji je u potpunosti otporan na kvarove, sasvim zaključan i nesposoban da uradi išta ako pre toga ne prođe kroz komandnu centralu Microsofta, piše PC Magazine.
Neko je već spomenuo nešto na ovu temu, a vidim da MS ide u tom pravcu.
BTW, ne vidim zašto bi bilo glupo ići u korak sa napretkom? Za četiri godine promenim celokupan hardver, što ne bi bilo logično da sa njim promenim i OS, koji pordžava nove tehnologije koje su se u međuvremenu pojavile. Evo, nedavno sam na poslu nekoliko puta bio u situaciji da na serversku mašinu ne mogu da instaliram Ubtuntu 10.04 LTS jer ne podržava nekoliko komponenti, pa čak i kad na mišiće uspem da ga proguram, onda je noćna mora osposobiti ga za normalan rad. A verzija 11 prolazi bez problema. Da ne spominjem XP i njegove probleme sa SATA diskovima (pa još ako u sve uključiš RAID)... Ako misliš da je glupavo to što moraš opet da platiš, stari korisnici uvek imaju debeo popust, a ipak i razvoj tog novog košta, moraju se pokriti troškovi...
E da, što se same borbe protiv piraterije tiče, izračunajte koliko bi državu koštalo da pošalje inspektore kod mene kući, zatim da podignu optužnicu, pa da odrade sudski proces, i konačno da naplate kaznu, a ja ako nemam da platim morao bih da provedem izvesno vreme na boravku u jednoj finoj ustanovi, opet o trošku poreskih obveznika. I ako bi izvukli pare od mene, koliko bi uopšte mogli da izvuku po tarifi iz našeg KZ, i da li bi to pokrilo sve one troškove iz prethodne rečenice. Nije da neće ili ne mogu, nego je pitanje isplativosti i opravdanosti celog postupka.
Evo jednog sličnog primera: provalili Romi pre koji godinu u kuću mojih pokojnih babe i dede, niko nije živeo u njoj godinama, mi odlazili povremeno dok je tata nije prodao prošle godine. Elem, napravili su neku sitnu štetu prilikom obijanja, ukrali neke jastuke i dunje i izvadili iz njih perje da ga preprodaju dalje (na stranu to što je damastna posteljina u kojoj su bili vredela sigurno nekoliko puta više). Šteta u rangu par crvendaća, samo su se pojavili na sudu da bi odmah bili pušteni, jer nemaju od čega da plate, a dan u zatvoru je skuplji od toga. Eto jednog od razloga zašto vam SAJ-evci ne uleću kroz prozore i dimnjake iz helikoptera da bi vam pretresali kućne kompove - skupo bre...