Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pomoć pri odabiru baze podataka za POS program.

[es] :: Baze podataka :: Pomoć pri odabiru baze podataka za POS program.

[ Pregleda: 1990 | Odgovora: 17 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Black One
Čepin

Član broj: 46302
Poruke: 102
*.adsl.net.t-com.hr.

Sajt: www.medija.org


Profil

icon Pomoć pri odabiru baze podataka za POS program.12.11.2011. u 13:48 - pre 1073 dana i 15h

Pozdrav svima već 2 godine razvijam svoj POS program na bazi mySQL i počeli su mi se stvarat problemi prilikom vađenja podataka npr prodanih artikala od dana do dana il promet od dana do dana jednostavno program blokira tj baza jer ima previše unosa. Pa sam odlučio program prebacit na neku drugu bazu podataka koja će moći to odraditi bez problema.

Šta mi Vi preporučate koju bazu podataka da koristim a da nije SQL server.
Trebao bi imat mogućnost znači spajanja više računala(programa) na tu jednu bazu npr ako ima više kasa u trgovini.

Hvala!
 
Odgovor na temu

biske86
Ivan Biševac
Zubin Potok

Član broj: 62435
Poruke: 979
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: biske.rs


Profil

icon Re: Pomoć pri odabiru baze podataka za POS program.12.11.2011. u 22:40 - pre 1073 dana i 6h
Najpre si rekao da svoj POS program razvijaš na bazi MySQL a zatim si pitao da ti preporučimo bazu podataka a da nije SQL Server.
Ovo su dve različite baze podataka, MySQL je Oraklova besplatna baza podataka a SQL Server je Majkrosoftova baza koja se plaća.

Ovaj kriteriju koji si naveo da ima mogućnost spajanja više računara ispunjava bilo koja veća baza kao što su Orakl, MS SQL, DB2, MySQL, Postgre,...
Pomenuo si još nešto a to je da baza blokira zato što imaš veliki broj unosa. Možeš li da kažeš koliki je to broj unosa. Sve ove baze rade sa velikim brojem unosa bez problema i čudno bi bilo da blokira zbog toga. Pre bih rekao da je zbog nekih drugih stvari.

U svakom slučaju daj malo više podataka o bazi i o ovim nedoumicama pa ćemo da vidimo šta dalje.
 
Odgovor na temu

Black One
Čepin

Član broj: 46302
Poruke: 102
*.adsl.net.t-com.hr.

Sajt: www.medija.org


Profil

icon Re: Pomoć pri odabiru baze podataka za POS program.13.11.2011. u 07:50 - pre 1072 dana i 21h
Laptopovi

Krivo sam se izrazio =).
Mislio sam da mi nepreporučite od microsofta SQL server.
Koristim vb.net 2010

Nastaje mi problem u programu kada npr vadim podatke van iz baze. Prilikom unosa sve radi oke al kad trebam vaditi e tu je sada problem.
Instalirao sam program u jednoj trgovini koja ima preko 1500 artikala i sada kad trgovac otvori šifarnik tj listu artikala svih 1500 program počne lagano blokirati tj uspori se treba mu dosta vremena da očita to sve i postavi u datagridview.....
To je kada koristim jednu tablicu i vadim podatke iz nje SELECT naziv, barkod, cijena, pdv FROM artikli

Još veći problem nastaje kada mi treba recimo u knjizi prometa izračunati od datuma do datuma: Zaradu, Otipis robe, unos robe i povrat robe s ovim kodom.

Code:

 SQL = "SELECT DATE(primke.datum) AS datum, CAST(CONCAT('Kalkulacija: ', primke.broj,' (', primke.dobavljac_naziv, ')') AS CHAR) AS broj, SUM((primke_art.kolicina * primke_art.cijena)) AS zaduzenje, 0 as razduzenje" & _
        " FROM primke JOIN primke_art ON primke_art.primke_id = primke.id" & _
        " WHERE (primke.datum between '" & dtpod1 & "' and '" & dtpdo2 & "')" & _
        " GROUP BY primke.id" & _
        " UNION" & _
        " SELECT DATE(povrat.datum) AS datum, CAST(CONCAT('POVRATNICA: ', povrat.broj) AS CHAR) AS broj, SUM(povrat_art.kolicina * povrat_art.cijena * -1) AS zaduzenje, 0 AS razduzenje" & _
        " FROM povrat JOIN povrat_art ON povrat_art.povrat_id = povrat.id" & _
        " WHERE (povrat.datum between '" & dtpod1 & "' and '" & dtpdo2 & "')" & _
        " GROUP BY povrat.id" & _
        " UNION" & _
        " SELECT DATE(otpis.datum) AS datum, CAST(CONCAT('OTPIS: ', otpis.broj) AS CHAR) AS broj, SUM(otpis_art.kolicina * otpis_art.cijena * -1) AS zaduzenje, 0 AS razduzenje" & _
        " FROM otpis JOIN otpis_art ON otpis_art.povrat_id = otpis.id" & _
        " WHERE (otpis.datum between '" & dtpod1 & "' and '" & dtpdo2 & "')" & _
        " GROUP BY otpis.id" & _
        " UNION" & _
        " SELECT DATE(racuni.datum) AS datum, CAST(CONCAT('UTRŽAK') AS CHAR) AS broj, 0  AS zaduzenje, SUM(racuni.cijena_ukupna) AS razduzenje" & _
        " FROM racuni" & _
        " WHERE (racuni.datum between '" & dtpod1 & "' and '" & dtpdo2 & "')" & _
        " GROUP BY DATE(racuni.datum) ORDER BY datum ASC"

        conn.ConnectionString = myConnString1 & ";Allow Zero Datetime=true"
Za dan računa još nekako ali za dva il više dana totalno blokira a da negovorim za cijeli mjesec.

Isto tako kad pokušavam izvadit statistike za cijeli mjesec promet il neke druge program jednostavno samo blokira i kaže databese timeout....
 
Odgovor na temu

misk0
.: Lugano :. _.: CH :.

SuperModerator
Član broj: 634
Poruke: 2823
*.adsl.ticino.com.

ICQ: 46802502


Profil

icon Re: Pomoć pri odabiru baze podataka za POS program.13.11.2011. u 10:33 - pre 1072 dana i 18h
1500 artikala ili 100.000 knjizenja je nista za bilo koju od gore navedenih baza. Nesto drugo je kod tebe problematicno:
- mreza
- veza sa bazom
- driver za bazu
- tvoja app
- eventualno indexi ali opet je to malo.

:: Nemoj se svadjati sa budalom, ljudi cesto nece primjetiti razliku ::
 
Odgovor na temu

Black One
Čepin

Član broj: 46302
Poruke: 102
*.adsl.net.t-com.hr.

Sajt: www.medija.org


Profil

icon Re: Pomoć pri odabiru baze podataka za POS program.13.11.2011. u 11:25 - pre 1072 dana i 17h
Npr instaliram program na server di je baza i isto sporo odrađuje posao tako da mrežu otipisujem.
Za vezu s bazom koristim Mysql .net connector najnoviju verziju.
Za indexe nevjerujem da prave probleme.
SAd može biti jedino moj app ali nevjerujem jer jednostavne kodove bi trebao moći ipak malo brže odraditi. kao vađenje artikala iz baze.
 
Odgovor na temu

captPicard
programer
na moru

Član broj: 216084
Poruke: 812
*.adsl.net.t-com.hr.



Profil

icon Re: Pomoć pri odabiru baze podataka za POS program.14.11.2011. u 07:54 - pre 1071 dana i 21h
MySQL je odlična baza podataka i 100% nije problem u njoj. Pokušaj te upite vrtiti na serveru u administration tool-u kojeg koristiš i pogledaj koliko vremena mu treba da izvrši pojedine upite. Ako je i tamo sporo onda je problem do dizajna baze i/ili konstrukcije upita.

Edit: Čemu ti točno služi onaj CAST i CONCAT u upitu i zašto mora biti u upitu?
F
 
Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075
Poruke: 1458



Profil

icon Re: Pomoć pri odabiru baze podataka za POS program.14.11.2011. u 08:03 - pre 1071 dana i 21h
^^^^ Upravo tako. Baza nije toliko velika da bi bila problem za MySQL, dizajn je problem. Iz priloženog upita se vidi koliko je loš dizajn. Da bi se dobio promet potrebno je 8 tabela (4 kverija povezana sa UNION, a u svakom po dve tabele, a da se iz master tabela ne traži ništa osim datuma).

Lepo ti napravi promet_art tabelu, izbaci sve ove druge _art, stavi datum_prometa, stavi polje tip_prometa (na primer Kalkulacija, Povratnica, itd.), stavi indeks po datumu, pa da vidiš kako će da radi...
 
Odgovor na temu

Black One
Čepin

Član broj: 46302
Poruke: 102
*.adsl.net.t-com.hr.

Sajt: www.medija.org


Profil

icon Re: Pomoć pri odabiru baze podataka za POS program.16.11.2011. u 20:00 - pre 1069 dana i 9h
Hvala vam na odgovorima!

Nisam bio u mogućnosti odmah da odgovorim.

CAST i CONCAT mi služe da direkt pri ispisu odmah doda tekst + tekst iz baze.

Pokušao sam isti kod prebacit u PHP skriptu i pokrenit ga i manje od sekunde mi je ispisao rezultate i to do 1.1.2011 do 1.1.2012
dok je tamo već na par dana blokirao.

Tako da je vjerojatno problem u vezi između baze i vb.net programa kao što ste i rekli. pokušat ću pronači kako povečat vrijeme za upite i kako da ga ubrzam malo.

Hvala na pomoći. Javim ako sam uspio sredit problem.
 
Odgovor na temu

biske86
Ivan Biševac
Zubin Potok

Član broj: 62435
Poruke: 979
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Sajt: biske.rs


Profil

icon Re: Pomoć pri odabiru baze podataka za POS program.17.11.2011. u 11:03 - pre 1068 dana i 18h
Kao što ti djoka_l reče proradi ipak malo na dizajnu baze..
 
Odgovor na temu

dragancesu
subotica

Član broj: 38340
Poruke: 1999
*.adsl.eunet.rs.

Sajt: www.buvljak.rs


Profil

icon Re: Pomoć pri odabiru baze podataka za POS program.18.11.2011. u 19:58 - pre 1067 dana i 9h
Mozda bi bilo dopbro da postavis strukture tabela, bar one koje korstis prilikom prodaje.

E sad, ti si iz inostranstva ali ako su i tamo fiskalne kase onda je princip isti kao ovde. Prodajes samo ono sto je umaticeno i ima cenu. 1500 artikala nije nista ali je nepotrebno prikazivati uvek. Najbolje bi bilo da su to bar kodovi pa ocitas i potrazis koji ti treba. Mislim da nema elegantnije resenje. Ako vec ides na sistem trazenja onda je teze i ne znam koliko si vest u programiranju, ali probaj da napravis kao trazenje u imeniku na mobilnom. Kako unosis tekst tako trazis i smanjujes broj stavki a ujedno imas i neku kontrolu.

Mozda bi mogao da probas sa bazom oracle 10g express edition koja je free. Imas free i MS SQL express. Ali ne verujem da ce ti biti mnogo brze ako struktura tabela ostane ista.

Pomozite Micro$oftu u borbi protiv piraterije, poklonite prijatelju Linux
 
Odgovor na temu

captPicard
programer
na moru

Član broj: 216084
Poruke: 812
*.adsl.net.t-com.hr.



Profil

icon Re: Pomoć pri odabiru baze podataka za POS program.18.11.2011. u 23:55 - pre 1067 dana i 5h
Ma nema to veze sa bazom. Kao prvo ne vidim smisla da se koristi onaj CONCAT i CAST. Treba pogledati kakva je struktura tablice, vrlo vjerojatno izmijeniti/ispraviti...
F
 
Odgovor na temu

Black One
Čepin

Član broj: 46302
Poruke: 102
*.adsl.net.t-com.hr.

Sajt: www.medija.org


Profil

icon Re: Pomoć pri odabiru baze podataka za POS program.19.11.2011. u 08:36 - pre 1066 dana i 20h
Hvala svima na odgovorima i pomoći.
Ostajem na mysql bazi podataka samo što ću napraviti redizajn baze kao što ste i rekli da napravim.

Znači trebam napravit novu tablicu tipa promet_art recimo.

U kojoj moram stavit sve stupce od ovih tablca (racun_art, povrat_art, otpis_art, primka_art)

znači biti će standardni stupci od svih tih tablica koje ću spojit u jednu + stupac datum i tip_prometa? po kojem ću onda vadit podatke?
Dali će mi možda to usporit bazu ako sve bude u jednoj tablici?

 
Odgovor na temu

farmaceut
Apoteka
Banja Luka

Član broj: 182739
Poruke: 46
188.124.197.*



Profil

icon Re: Pomoć pri odabiru baze podataka za POS program.19.11.2011. u 18:13 - pre 1066 dana i 11h
Kako ti je podesen Mysql? Default konfiguracija obicno daje dosta malo memorije za buffere i sl.

Ako koristis innodb tabele (a trebao bi), podesi "innodb_buffer_pool_size" na recimo 256 ili 512mb (zavisno kakva ti je masina).

Takodje, da li imas index na svim "datum" kolonama i svim "id" kolonama koje koristis u JON-ovima?

Dizajn baze jeste cudan, ali bi na tako malo podataka i ovi "unioni" trebali da lete...
 
Odgovor na temu

captPicard
programer
na moru

Član broj: 216084
Poruke: 812
*.adsl.net.t-com.hr.



Profil

icon Re: Pomoć pri odabiru baze podataka za POS program.20.11.2011. u 21:39 - pre 1065 dana i 7h
Zakači ovdje bazu i dobiti češ više odgovora. Očito je da nisi siguran u to kako bi model trebao izgledati i na šta treba paziti.
F
 
Odgovor na temu

Black One
Čepin

Član broj: 46302
Poruke: 102
*.mobile.carnet.hr.

Sajt: www.medija.org


Profil

icon Re: Pomoć pri odabiru baze podataka za POS program.06.12.2011. u 07:48 - pre 1049 dana i 21h
Evo zakačit ću bazu s podacima iz jedne pekare....

npr želim da mi od datuma do datuma izlista prodane artikle + trenutno stanje na lageru te koje je početno stanje bilo (prodano+lager)

I tu ako odaberem više od par dana jednostavno zablokira i program u viusal basicu što sam radio i isto tako preko php-a.

evo kod

Code:
SQL1 = "SELECT art.kod as kod, sum(art.kolicina) as kolicina, art.naziv, sum(art.kolicina) as kolicina, artikli.lager as lager" & _
                " FROM racun_artikli as art JOIN racuni ON art.racun_broj=racuni.racun_broj JOIN artikli ON art.kod=artikli.kod" & _
                " WHERE (racuni.datum between '" & dtpod1 & "' and '" & dtpdo2 & "')" & _
                " GROUP BY art.naziv  ORDER BY art.naziv ASC"


evo link za bazu

www.medija.org/blackone/pekarstvo_2011.sql.zip
 
Odgovor na temu

Zidar
Canada

Član broj: 15387
Poruke: 2994
*.100.46-69.q9.net.



Profil

icon Re: Pomoć pri odabiru baze podataka za POS program.06.12.2011. u 17:50 - pre 1049 dana i 11h
Ovo je tvoj kveri:

Code:

SELECT   
        art.kod           AS kod     ,
         SUM(art.kolicina) AS kolicina,
         art.naziv                    ,
         SUM(art.kolicina) AS kolicina,
         artikli.lager     AS lager
         
FROM     racun_artikli     AS art
JOIN racuni   ON art.racun_broj=racuni.racun_broj
JOIN artikli  ON art.kod=artikli.kod 
WHERE    (
                  racuni.datum BETWEEN ' & dtpod1 & ' AND      ' & dtpdo2 & '
         )
GROUP BY art.naziv
ORDER BY art.naziv ASC


Pretpostavimo da ce onaj deo racuni.datum BETWEEN ' & dtpod1 & ' AND ' & dtpdo2 & '
da radi OK.

Buni me sto inas GROUP BY art.naziv a u SELECT listi imas art.kod,art.naziv,artikli.lager. Po SQL pravilima sve tri kolone bi trebalo da budu u GROUP BY da bi kveri uospte radio. No, mozda MySQL ima neka svoja pravila.

SVi JOINovi su po kolonama koje nisu indeksirane. Neobicno je da ti Racun_broj nije primary key za tabelu Racuni i da ti kod ili barkod nisu PK za tabelu Artikli. Racun_broj i kod imas u tabeli Racun_Artiki, sto je dobro, ali bi to trebalo da budu u izvornim tabelama PK ili barem UNIQUE INDEX, a NON UNIQUE INDEX u tabeli Racun_Artikli. Oni silni ID koje si posejao po tabelama i proglasio da su PK ne sluze ti nicemu. Svrha PK u nekoj tabeli je da se ista kolona pojavi kao FK u nekoj drugoj, pa se onda tabele logicki mogu povezati preko PK-FK. I sve radi brze, jer su indeksirane kolone.

 
Odgovor na temu

MarkoBalkan

Član broj: 141124
Poruke: 1624
178.160.78.*



Profil

icon Re: Pomoć pri odabiru baze podataka za POS program.07.12.2011. u 20:22 - pre 1048 dana i 8h
za stvari tipa sumiranje ulaza i izlaza artikala, pa stanja i sl. -> ja bi to svako posebno stavio na funkcije.

broj slogova koji spominješ je ništa, ja sam vrtio na postgresql-u 10 M slogova na kućnom računalu.
i nakon toga kreiraj view-e.

netko se neće složiti samnom, ali funkcije, procedure, view-i i trigeri su odlične stvari.


sumiranje na 10 M slogova je trajalo cca. ispod 4 s na linuxu koji je bio u virtualcu.
na mysql-u traje možda za mrvicu duže.

 
Odgovor na temu

Black One
Čepin

Član broj: 46302
Poruke: 102
*.mobile.carnet.hr.

Sajt: www.medija.org


Profil

icon Re: Pomoć pri odabiru baze podataka za POS program.09.12.2011. u 11:24 - pre 1046 dana i 17h
Hvala zidar na pomoći sada radi sve kako treba ;)

Napravio sam kao što si i rekao sa indexima i bezproblema očitava sve.
Hvala!!!
 
Odgovor na temu

[es] :: Baze podataka :: Pomoć pri odabiru baze podataka za POS program.

[ Pregleda: 1990 | Odgovora: 17 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.