Pošto sam sigurno 40ak puta do sada naručivao razne stvari iz inostranstva u Srbiju, rekoh da napišem mali vodič o tome kurirskim službama, možda će nekom koristiti. Naručivao sam sve i svašta, od kolekcionarskih predmeta, preko odeće, do elektronike i sve ovo pišem na osnovu ličnog iskustva. Evo 4 najčešćih kurirskih službi, poređanih po nekom mom kriterijumu od najbolje do najgore:
1. USPS - United States Postal Service
Ili ti najobičnija američka pošta. Jeste da ne spada "svetske" kurirske službe, ali pošto sam uglavnom naručivao iz USA, morao sam da ih navedem ovde.
Sa njima sam imao ubedljivo najbolja iskustva i koristio sam njihove usluge jedno 20ak puta do sada minimum. Paketi su mi uvek stizali veoma brzo i sa najeftinijom opcijom. Ukoliko paket naručite za vikend, ili rano ujutru u ponedeljak, velike su šanse da ćete ga dobiti do kraja nedelje. Nema nikakvih skrivenih troškova, to što platite to je to. Nikada nisam naručivao neke preteške pakete, ali znam da mi za paket od 1kg-2kg bude oko 30-40$ shipping.
Takođe, nikad mi se nije desilo da paket zaluta ili da se izgubi, ili da nešto dugo čekam. Tako da ako postoji mogućnost da se šalje preko njih, uvek ih biram bez razmišljanja.
2. FedEx
Prilično su dobri i brzi, međutim čini mi se da su nešto skuplji nego USPS. Takođe jednom mi se desilo da je paket iz USA zalutao nekako u Crnu Goru, pa su ga iz Crne gore vraćali za Pariz, pa u Nemačku, pa ko zna gde sve ne, i na kraju je jedva stigao u Srbiju. Čekao sam nekih 15ak dana minimum. Ali pored toga, uglavnom pozitivna iskustva.
3. DHL
E sada već počinju oni malo lošiji. Moja preporuka da DHL uglavnom izbegavate. Glavni razlog je njihovo predstavništvo u Srbiji, često znaju da ubacuju neke glupe takse za špediciju i šta sve ne. Međutim ponekad sam prošao i bez problema kod njih, tako da je maltene lutrija.
4. UPS
UPS ne zaslužuje da bude ni na četvrtom mestu, nego bi trebalo da bude još 100 mesta prazno, pa onda UPS. Dno dna. Opet naravno zbog njihovog predstavništva u Srbiji. Svaki put kad god sam nešto naručivao preko njih (6-7 puta) morao sam da plaćam i neke špedicije i ko zna šta sve ne, tako da mi samo slanje paketa ispadne maltene koliko i vrednost samog paketa. Takođe veoma su bezobrazni, ponašaju se kao mafija, imao sam neprijatna iskustva kad god sam ih zvao telefonom. Sećam se da sam jednom za paket od 40ak eur i koji je bio manji od 0.5kg sigurno platio jedno 5000 dinara ovom našem UPS-u!!! I to pored shippinga koji je bio nekih 30ak dolara koji sam platio na sajtu sa kog sam naručivao. Ali stave te u takvu nezgodnu poziciju, da ako im ne platiš vraćaju paket i praktično nemaš izbora. Tako da ako neki sajt nudi samo slanje UPS-om, nikako ne naručujem, već tražim tu robu na drugom sajtu.

Mali vodič o svetskim kurirskim službama i plaćanju