pozz svima
palo mi je na pamet da napravim neki kit za biciklove koji ce da ugradnjom na bajs isti preobrati u bicikl na elektricni pogon..
e sad , posto su postojeci kitovi jako skupi i nepristupacni, pogotovo kod nas, zamislio sam nesto jeftinije, a to je da umesto nekog BLDC motora stavim obican cetkas-sinhroni , i to na 220V i nekih 400-500W posto su ovi na 12-24-36V jako skupi i opet nepristupacni..
takodje uz motor bi isao i pretvarac i dva akumulatora 10Ah 12V a pretvarac moze i sa 12 ili 24V na 220V , bolje po meni sa 24V da ide... za kontroler brzine bih napravio neki dimmer za induktivna opterecenja na 220V za tu snagu , ili bih kupio isti samo sto bih umesto potenciometra ubacio HAL-a i magnet u rucicu gasa ili 10 reed kontakata i opet magnet pa da se gas povecava stepenasto.... punjenje bih resio preko pretvaraca , svakako neki svicerski nikako obican
sve ovo bi izaslo cca maksimalnih 150e sa sve kablovima i konektorima...
znam da to nece biti ni blizu efikasno kao fabricki kitovi za bajseve ali opet nece biti ni tako lose...
sta mislite da li bi mozda previklavanje motora sa 220V na 24 ili 36V bilo isplativije i dali je to uopste izvodljivo na ovakvim sinhronim motorima na 220V ? mislim da bi tu morao da se menja i kolektor zbog struje koju bi namotaji cupali ali svakako izbegavanje pretvaraca i 220V na biciklu bi bilo bolje resenje... opet bi bio problem kontroler brzine, ali i ne toliko...

ideja o E-bicikl kit-u
Re: ideja o E-bicikl kit-u