Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Definisanje promenjivih unutar tajmera ili petlje /Naprednija tematika ali korisno i za pocetnike/

[es] :: Javascript i AJAX :: Definisanje promenjivih unutar tajmera ili petlje /Naprednija tematika ali korisno i za pocetnike/

[ Pregleda: 1699 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

ksrele
Informatičar - Analitičar poslovnih
procesa u prodaji
Jedini Pravi D.O.O.
Subotica

Član broj: 14253
Poruke: 1581
*.dynamic.isp.telekom.rs.

ICQ: 66444502


+44 Profil

icon Definisanje promenjivih unutar tajmera ili petlje /Naprednija tematika ali korisno i za pocetnike/13.08.2011. u 16:47 - pre 95 meseci
Koristim JQuery i pomocu njega sam napravio neki efekat na sajtu i to u timeru koji je vezan za document i unutra imam definisanje "lokalnih" promenjivih.
E sad, prvi i prvo sto primetim je da mi je opterecenje procesora naglo skocilo i da mi se kolicina memorije koju zauzima browser naglo povecava. Znaci ima neki memory leak.

Ja sada vas pitam, sta se desava sa tim promenjivima unutar tajmera, da li se one same u sledecem ciklusu brisu?

Code:

$(document).everyTime(20, function() {
     var promenjiva1;
     var promenjiva2;
     .
     .
     .

    neki kod za pomeranje nekog diva, ali radi samo kada je potrebno, tj kada su koordinate drugacije od trenutnij
});


Da li za JQuery, tj sam JavaScript postoji neka komanda za brisanje promenjivih? Kao recimo "promenjiva1.free;" ili "delete(promenjiva1);"...

[Ovu poruku je menjao ksrele dana 13.08.2011. u 18:15 GMT+1]
 
Odgovor na temu

plague
Software Developer
Auckland, NZ

Član broj: 46734
Poruke: 583
62.240.22.*



+362 Profil

icon Re: Definisanje promenjivih unutar tajmera ili petlje /Naprednija tematika ali korisno i za pocetnike/13.08.2011. u 17:58 - pre 95 meseci
Svakih 20 milisekundi pozivas funkciju koja pravi vizuelni efekat? Vrlo je moguce da ce ti zakucati procesor, ne znam za memoriju. Evo meni je obican loop slide show od 5 slika zauzeo 16% proceorskog vremena kada sam stavio da menja u intervalu od 20ms. Inace koristi oko 2%.

Mozda da postavis ceo kod ili das link ka sajtu na kome je realizovan?

Edit: inace ne zauzima nista, sada vidim da mi u pozadini radi LiveStreaming koji skida 2%.
 
Odgovor na temu

ksrele
Informatičar - Analitičar poslovnih
procesa u prodaji
Jedini Pravi D.O.O.
Subotica

Član broj: 14253
Poruke: 1581
93.87.158.*

ICQ: 66444502


+44 Profil

icon Re: Definisanje promenjivih unutar tajmera ili petlje /Naprednija tematika ali korisno i za pocetnike/13.08.2011. u 19:50 - pre 95 meseci
Vidi ovako, ne znam kako tebi radi slideshow, ali kod mene je tako da ja u moram menjati pozicije nekih slicica piksel po piksel. Kako bi izgledalo kada bi to radio svake sekunde? Bilo bi zesce lose.
Verovatno se kod tebe pokrece neka funkcija (recimo "slideTo") koju pozivas svake sekunde koja onda na neki (verovatno dobro optimizovan) nacin pomera slicice piksel po piksel dok ih ne ispomera gde treba da stoje.

Konkretan primer se vidi ovde:
http://www.wooptedu.com/video_scroller

Ja mogu da smanjim interval na neku vecu vrednost ali ce onda ruznije da izgleda. Ali ni onda mi se ne resava problem memory leak-a.
 
Odgovor na temu

Aleksandar Ružičić
Software Architect, Appricot d.o.o.
Beograd

Član broj: 26939
Poruke: 2881

Jabber: krckoorascic@gmail.com
Sajt: krcko.net


+44 Profil

icon Re: Definisanje promenjivih unutar tajmera ili petlje /Naprednija tematika ali korisno i za pocetnike/14.08.2011. u 11:55 - pre 95 meseci
Nisam nikada koristio taj Timer plugin (sta fali setTimeout-u?) pa ne znam kako bas radi, ali je verovatno jednostavan wrapper oko set/clear Timeout/Interval funkcija tako da ne verujem da zbog toga dobijas veliko zauzece procesora ali probaj da koristis "obican" setTimeout/Interval.

Inace ne vidim o kakvom memory leaku govoris, moguce da ga ima, ali se iz prilozenog koda ne vidi :)

Sto se lokalnih promenljivih tice one se unsetuju prilikom izlaska iz funkcije, ukoliko je ta promenljiva bila jedina referenca na neki objekat taj objekat ce biti izbrisan iz memorije (moguce ne odmah, zavisi od implementacije).
 
Odgovor na temu

plague
Software Developer
Auckland, NZ

Član broj: 46734
Poruke: 583
62.240.22.*



+362 Profil

icon Re: Definisanje promenjivih unutar tajmera ili petlje /Naprednija tematika ali korisno i za pocetnike/14.08.2011. u 12:40 - pre 95 meseci
Na prvi pogled ovo tvoje resenje deluje sasvim ok. Ako koristis mousemove imaces problema sa scroll-ovanjem cele scene, pored toga moze i vise da ti optereti procesor. Memory leak nemas, ali se skuplja djubre koje on s vremena na vreme cisti tako da (bar u FF-u) nakupi se 100mb koje izbrise, ponovo mnogo manje nego kada koristis mousemove.

Mozes poboljsati malo ako stavis da tek na mouseover aktivira timer, krene da belezi koordinate, itd, a ne cim se ucita strana.

Sada ponovo ide ono pitanje sta ti je bitnije: preformanse ili izgled.
Ako bi stavio neke lepe poluprovidne strelice na levoj i desnoj strani mogao bi da olaksas procesoru malo da ne kombinuje dva efekta, racuna brzinu scroll-ovanja, itd..

Postoji program Drip koji moze da ukaze na moguci ML, potrazi ga.

P.S. Prihvati ovo kao komentar nekog kome bi nesto ovako bilo najteze sto je radio.
 
Odgovor na temu

ksrele
Informatičar - Analitičar poslovnih
procesa u prodaji
Jedini Pravi D.O.O.
Subotica

Član broj: 14253
Poruke: 1581
*.dynamic.isp.telekom.rs.

ICQ: 66444502


+44 Profil

icon Re: Definisanje promenjivih unutar tajmera ili petlje /Naprednija tematika ali korisno i za pocetnike/14.08.2011. u 22:47 - pre 95 meseci
Hvala na komentarima, mnogo mi znace.

Na onom linku nije vise najaktuelnija verzija efekta tako da ne vredi vise da se gleda. Moze cak doci i do raznih gresaka. Ali ga necu jos brisati jer sam ovde postavio link pa neka bar neko vreme bude aktivan.

Nego, ajte sada malo drugacije pitanje u vezi ovoga.
Lik kome ovo pravim me ne placa po potrosenom vremenu vec po uradjenom poslu. Koliko je onda realno da ja trazim za ovaj zadatak? Na ovom sam sajtu jos uradio i izmenu izgleda jedne stranice (create article) gde sam neke elemente sakrio neke stavio na dinamicko sakrivanje i pojavljivanje (nista pre komplikovano). I za to me zanima neka okvirna cena.

Meni je uvek najteze naplatiti rad. Tj, znam da cete reci da je svakom pocetniku to najteze, ali sada mi je jos teze jer ne radim na satnicu, poslodavca bas briga koliko sam ja to vremena radio, ali decko zna koliko bi ja realno mogao da dobijem za koji zadatak, ali ce, predpostavljam, mene ipak da pita za misljenje. Ja nebi bas da budem mutav kada mi postavi pitanje, ali nebi ni da me on gleda popreko jer trazim previse.
 
Odgovor na temu

misk0
.: Lugano :. _.: CH :.

SuperModerator
Član broj: 634
Poruke: 2824
*.adsl.ticino.com.

ICQ: 46802502


+49 Profil

icon Re: Definisanje promenjivih unutar tajmera ili petlje /Naprednija tematika ali korisno i za pocetnike/15.08.2011. u 11:39 - pre 95 meseci
Ti treba da imas svoju cijenu koja je eventualno zbog nekih razloga (dalje saradnje, kasnjenja..) podlozna izmjenama tipa 10-20%. Ne trebas ti njemu fakturisati sate vec tvoj rad u satima tj ne moras naglasiti koliko ti je vremena trebalo vec ispostaviti iznos.
Ako si proveo neko vrijeme citajuci uputstva to mozes prepoloviti tj recimo 50% je tvoj trosak, 50% je njegov.

:: Nemoj se svadjati sa budalom, ljudi cesto nece primjetiti razliku ::
 
Odgovor na temu

ksrele
Informatičar - Analitičar poslovnih
procesa u prodaji
Jedini Pravi D.O.O.
Subotica

Član broj: 14253
Poruke: 1581
*.adsl.eunet.rs.

ICQ: 66444502


+44 Profil

icon Re: Definisanje promenjivih unutar tajmera ili petlje /Naprednija tematika ali korisno i za pocetnike/15.08.2011. u 11:54 - pre 95 meseci
Pa dobro, jel moze neka okvirna cena na koju mogu da pucam? Recimo da sam potrosio nekih 2-3 dana na ovo, efektivno nekih 15-tak sati rada. Recimo od toga nekih 30% provedeno istrazivajuci nove funkcije i citajuci uputstva.
Koliko bi to bilo novcova?

Moze neko kratko upustvo kako kasnije da formiram cenu novih zadataka?
 
Odgovor na temu

[es] :: Javascript i AJAX :: Definisanje promenjivih unutar tajmera ili petlje /Naprednija tematika ali korisno i za pocetnike/

[ Pregleda: 1699 | Odgovora: 7 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.