Ocigledno da svima nama (ukljucujuci i mene) nije 100% jasan ovaj RF Class D pojacivac.
Ajd ovako prvo, sto se tice izlaznog filtera, filter mora da ima pa mora i to poseban za svaki opseg bez obzira koju vrstu pojacivaca imamo. Ako hocemo multyband pojacivac, mora da ima preklopnik izlaznih filtera (mehanicki preklopnik ili relejni). To je tako i tu nema mnogo neke dodatne diskusije ako ne zelimo da imamo problema sa komsijama ili vlastima zbog ne kontrolisanih out-of-band ili harmonickih signala.
E sad sto se tice spomenutog Class D pojacivaca, koliko sam ja razumeo, on moze da radi prakticno sa svim vrstama modulacije. To je autor i naveo kao projektni zadatak tj da podrzava "sve" + digitalne modove. Koliko je u tome uspeo to vec ne znam dok ne probam. Onaj drugi PDF gde se obajsnjava princip takve vrse pojacivaca, pisali su doktori/magistri elektrotehnickih nauka tako da ne sumljam bas u njihovo pisanje. Dodatno, nisam opet potpuno siguran, ali mislim da se upravo ovakve vrste pojacivaca koriste vec godinama u mobilnim telefonima.
Pitanje, da li ce da radi to sve kako je zamisljeno ako se stavi npr direktno transformator imendance na izlaze iz CBT3253 i dalje direkt na antenu? Iz prakticnih primera se to pokazalo sasvim ispravno. Dalje, da li ce da rade ako izmedju CBT i trafoa umetnemo jos 2 digitalna drivera (74AC04)? Sigurno da ce da radi. I na kraju, ako opet i tu umetnemo i nesto snaznije tranzistore koji opet rade u on/off rezimu? Verovatno da hoce!
Poenta je u tome sto su I/Q signali vec stigli specificno generisani iz racunara i to u mnogome olaksava posao kod daljeg pojacavanja. Ja ne kazem da je ovaj spomenuti Class D pojacivac savrsen, jednostavno mi je bio vrlo interesantan jer nisam nista slicno pre toga video za RF tehniku. Naravno svako neka pravi kako njemu odgovara, ali ja stvarno ne vidim nista prostije od ove sheme i to da se koriste obicni MOS-FET tranzistori.
Inace, ja nisam trenutno posebno zainteresovan za digitalne modove, ja sam pre za stare dobre SSB/LSB modulacije jer smatram da je tu i najveci izazov za konstruktora. Ako se napravi dobar SSB/LSB uredjaj, svi ostali modovi su manje-vise prostiji.
Ako neko zna vise ili je video drugu shemu Class D RF pojacivaca neka slobodno pise, makar teoretski. Ta tema me bas interesuje a trenutno ne znam bas puno o tome.
73 de YU3MA