Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Sumiranje kolone C po kategorijama iz kolone B

[es] :: Office :: Excel :: Sumiranje kolone C po kategorijama iz kolone B

[ Pregleda: 2871 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

erngab
ernest gabric
Palić

Član broj: 41005
Poruke: 215
*.adsl-a-1.sezampro.rs.



+1 Profil

icon Sumiranje kolone C po kategorijama iz kolone B07.04.2011. u 12:40 - pre 98 meseci

Moje znanje iz excela za ovo nije dovoljno - kako da iz kolone B i C dobijem kolonu E i F



Pozdrav
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

FOX028
Visoka tehnicka skola strukovnih studija
Kosovska Mitrovica

Član broj: 258986
Poruke: 846

Sajt: https://www.facebook.com/..


+47 Profil

icon Re: Sumiranje kolone C po kategorijama iz kolone B07.04.2011. u 13:01 - pre 98 meseci
U celiji F2 upisi =SUMIF(B2:B12;E2;C2:C12)
U celiji F3 upisi =SUMIF(B2:B12;E3;C2:C12)
U celiji F4 upisi =SUMIF(B2:B12;E4;C2:C12)
=FOX028=zile028@gmail.com=
 
Odgovor na temu

erngab
ernest gabric
Palić

Član broj: 41005
Poruke: 215
*.adsl-a-1.sezampro.rs.



+1 Profil

icon Re: Sumiranje kolone C po kategorijama iz kolone B07.04.2011. u 13:56 - pre 98 meseci
Sa =SUMIF(B2:B12;E2;C2:C12) u F2 dobijem



cak i kada u E2 upisem HLEB

Meni je i E kolona nepoznata i nju treba nekako da dobijem - poznate su samo kolone B i C.

 
Odgovor na temu

pera68
Bačka Palanka

Član broj: 98559
Poruke: 109
109.121.55.*



+8 Profil

icon Re: Sumiranje kolone C po kategorijama iz kolone B07.04.2011. u 19:29 - pre 98 meseci
Predlažem Ti da koristiš pivot tabelu.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

erngab
ernest gabric
Palić

Član broj: 41005
Poruke: 215
*.adsl-a-1.sezampro.rs.



+1 Profil

icon Re: Sumiranje kolone C po kategorijama iz kolone B08.04.2011. u 00:05 - pre 98 meseci
Hvala ti pera68.
Nisam još nikada radio sa pivot tabelom.
Deluje zanimljivo - izgleda da je to što mi treba (upravo sada pokušavam).
Hvala još jednom!
 
Odgovor na temu

FOX028
Visoka tehnicka skola strukovnih studija
Kosovska Mitrovica

Član broj: 258986
Poruke: 846

Sajt: https://www.facebook.com/..


+47 Profil

icon Re: Sumiranje kolone C po kategorijama iz kolone B08.04.2011. u 07:43 - pre 98 meseci
Ja ipak mislim da je jednostavnije sa funkcijom SUMIF nego sa Pivot tabelom, a kod tebe javlja gresku verovatno zato sto kod tebe treba da se koristi zarez (,) umesto tacka- zarez (;).
=FOX028=zile028@gmail.com=
 
Odgovor na temu

erngab
ernest gabric
Palić

Član broj: 41005
Poruke: 215
*.adsl-a-1.sezampro.rs.



+1 Profil

icon Re: Sumiranje kolone C po kategorijama iz kolone B09.04.2011. u 00:14 - pre 98 meseci
FOX028 kada sam stavio (,) umesto (;) radi ali samo ako upisem u kolonu E "LISTA VRSTE PROIZVODA" nazive proizvode.
Rešena je kolona F.

A kako da resim da mi u koloni E automatski izlista pojedinačno nazive proizvoda (da ja neupisujem proizvode).
(napomenuo sam da mi kolona E i kolona F nisu poznate - excel bi trebao da mi sastavi ove dve kolone na osnovu podataka iz kolona B i C).
 
Odgovor na temu

Ivek33

Član broj: 66174
Poruke: 2759

Sajt: www.ic.ims.hr


+55 Profil

icon Re: Sumiranje kolone C po kategorijama iz kolone B09.04.2011. u 09:54 - pre 98 meseci
Citat:
erngab:A kako da resim da mi u koloni E automatski izlista pojedinačno nazive proizvoda (da ja neupisujem proizvode).

Ovaj problem mogao bi se riješiti kombinacijom funkcija (možda postoji elegantnije rješenje ali i ovo radi)

- INDEX
- MATCH
- COUNTIF
- IF
- SUMIF

Formule su slijedeće:

E2 => {=INDEX($B$2:$B$100;MATCH(0;COUNTIF($B$2:$B$100;"<"&$B$2:$B$100);0))}
E3 => {=IF(COUNTIF($B$2:$B$100;">"&E2);INDEX($B$2:$B$100;MATCH(COUNTIF($B$2:$B$100;"<="&E2);COUNTIF($B$2:$B$100;"<"&$B$2:$B$100);0));"")} => kopiraj prema dolje
F2 => =IF(E2="";"";SUMIF($B$2:$B$100;"="&E2;$C$2:$C$100)) => kopiraj prema dolje


Formule u stupcu "E" završiti sa Ctrl+Shift+Enter (ARRAY formula)

btw: ja sam postavio range do 100 redova a ti promijeni po želji
Upisom vrste proizvoda automatski se isti kopira u "E" stupac i pozicionira po abecedi a paralelno mu se u stupcu "F" pojavljuje zbroj količina za isti proizvod

U stupcima E i F gdje postavljaš formule trebao bi voditi računa koliko proizvoda bi moglo pojaviti pa prema tome toliko formula trebaš i kreirati (tj. kopiraš prema dolje)

[edit] ispravak greške slova stupca

[Ovu poruku je menjao Ivek33 dana 09.04.2011. u 11:55 GMT+1]
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

erngab
ernest gabric
Palić

Član broj: 41005
Poruke: 215
*.adsl-a-1.sezampro.rs.



+1 Profil

icon Re: Sumiranje kolone C po kategorijama iz kolone B10.04.2011. u 01:24 - pre 98 meseci
Ivek33

Nije loše ovo rešenje.
Sada imam dve mogućnosti ovo koje si dao i ono sa pivot tabelom.

Hvala!

Jedno pitanje.
Mogu li nekako obeležiti celu kolonu B i C bez određivanja broja njenih redova (a da se izostavi B1 i C1 koji bi bili headers).




[Ovu poruku je menjao erngab dana 10.04.2011. u 02:40 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Ivek33

Član broj: 66174
Poruke: 2759

Sajt: www.ic.ims.hr


+55 Profil

icon Re: Sumiranje kolone C po kategorijama iz kolone B10.04.2011. u 08:26 - pre 98 meseci
Citat:
erngab: Sada imam dve mogućnosti ovo koje si dao i ono sa pivot tabelom. ...................Mogu li nekako obeležiti celu kolonu B i C bez određivanja broja njenih redova (a da se izostavi B1 i C1 koji bi bili headers).
Po meni Pivot ovdje nema svrhe ako hoćeš trenutnu promjenu prilikom samog upisa.

Što se tiče selektiranja cijelog stupca,
"B" se odnosi na cijeli stupac a ako želiš izbjeći B1 tada stavi B2:B? (npr: B2:B10000). Excel 2003 ima preko 65000 redova.
 
Odgovor na temu

[es] :: Office :: Excel :: Sumiranje kolone C po kategorijama iz kolone B

[ Pregleda: 2871 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.