Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Progam za POS kasu

[es] :: C/C++ programiranje :: Progam za POS kasu

[ Pregleda: 1386 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

esop75
inzenjer, kp

Član broj: 272705
Poruke: 9
*.dsl.iskon.hr.



Profil

icon Progam za POS kasu09.01.2011. u 22:39 - pre 1296 dana i 10h

Zelim napraviti program za POS kasu za ugostiteljstvo.
Ne razumijem se u programiranje, ali želim naučiti.
Da li je C++ dobar izbor?
Koji programski jezik preporučujete?
Imam računalo sa instaliranim windowsima xp, POS printer ADP-400.
 
Odgovor na temu

kiklop74
Darko Miletić
Buenos Aires

Član broj: 78422
Poruke: 569
200.49.157.*

Sajt: ar.linkedin.com/pub/darko..


Profil

icon Re: Progam za POS kasu10.01.2011. u 15:52 - pre 1295 dana i 16h
Ako si totalan pocetnik onda c++ bas i ne bi bio najsrecniji izbor.

Nekako mi se cini da bi delphi bio prikladniji.


Tko leti vrijedi
 
Odgovor na temu

MasterOfDisaster
Srbija

Član broj: 274933
Poruke: 71
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Progam za POS kasu10.01.2011. u 16:31 - pre 1295 dana i 16h
Laptopovi

Ako imas za cilj da se profesionalno bavis programiranjem onda cepaj C++, pocni od C pa kad njega sve izucis
baci se na C++, preoprucio bih ti Bloodsheed Dev-C++ Compiler, besplatan je, pa kad sve izucis onda kreni da radis taj tvoj program u Visual Studio(.NET)...

A ako si za neku laksu varijantu kreni Delphi kao sto rece Kiklop ili ja bih ti predlozio Visual Basic, jednostavan je i sto ti je najbitnije vizuelan je.

Pozdrav
 
Odgovor na temu

Mihajlo Cvetanović
Beograd

Moderator
Član broj: 37636
Poruke: 1146
*.netset.rs.



Profil

icon Re: Progam za POS kasu10.01.2011. u 16:47 - pre 1295 dana i 15h
Dev-C++ se više ne preporučuje. Zastareo je, ne podržava se, teško se debaguje, i sve u svemu bolje ga je zaboraviti. Superiorna besplatna alternativa je C++ iz Visual Studia 2010 Express.

Početniku koji ne zna ni koji bi jezik uzeo da uči takođe se ne preporučuje C++. Java i C# su bolje alternative. Ne znam šta je tačno POS kasa za ugostiteljstvo, ali ako se izvršava na običnom računaru na Windows operativnom sistemu, i ako se traži nešto jednostavno za postavljanje, jednostavno za korišćenje, jednostavno za učenje, onda je to C# iz Visual Studia Express.
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8023
*.ptt.rs.



Profil

icon Re: Progam za POS kasu10.01.2011. u 19:02 - pre 1295 dana i 13h
Slažem se sa Mihajlom da Dev-C++ treba zaboraviti, jer je poslednja verzija izašla 22.2.2005. Međutim, ne bih preporučio ni Visual C++, već možda Code::Blocks. Prvo jednostavniji je, a drugo, Visual C++ Express je samo navlaka za komercijalni Visual C++ Professional zasnovan na komercijalnoj biblioteci MFC, koja ne nudi ništa više od besplatnih konkurenata, kao što je Qt. Naprotiv, MFC nudi mnogo manje od Qt-a.

Primera radi, Qt ti omogućava da istim mehanizmom kojim crtaš i štampaš takođe možeš da napraviš PDF i PostScript fajlove, a takođe možeš jednostavno da praviš dokumente koje možeš da izvoziš u klasičan TXT ili u HTML ili u ODF (Open Document Format, koji koristi OpenOffice.org Writer) ili da ga odštampaš ili izvezeš u PDF ili PostScript format. Ne kažem da u majkrosoftovim alatima to ne možeš da postigneš, ali ni izbliza tako jednostavno.

Code::Blocks ne sadrži Qt, ali je besplatna alatka koja ti omogućava da savladaš C i C++. Kasnije možeš da pređeš na Qt SDK.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8023
*.ptt.rs.



Profil

icon Re: Progam za POS kasu10.01.2011. u 19:21 - pre 1295 dana i 13h
Takože se slažem da je početnicima bolje da krenu sa nekim od jezika C# ili Java. Ne samo da će ih lakše naučiti, nego i nude veću perspektivu.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

MasterOfDisaster
Srbija

Član broj: 274933
Poruke: 71
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Progam za POS kasu10.01.2011. u 22:38 - pre 1295 dana i 10h
U principu kompajler kao kompajler nije problem, Dev-C++ mozda jeste zastareo ali on tu sigurno nece pisati svoj program, ja sam njega predlozio
bas iz tog razloga zato sto je star i gde nece na dva klika dobiti formu na kojoj ce sa jos dva klika da nalepi dugme i da zavrsi stvar, vec
ce morati malo vise da se potrudi... e sad koliko ce ga privuci pocetak sa konzolom, ja sam sasvim slucajno poceo sam Visual Basic-om
i kasnije kad je doslo vreme za konzolu ma koliko da je nisam voleo bi sam svestan koliko ce mi pomoci da shvatim neke stvari koje koristim u VB-u.

Tako da ja mislim da nije vazno da li ce koristiti Dev-C++, Code Blocks, Code Lite... jer ce na pocetku pisati Hello World projekte
kojeg svi oni kompajliraju, kasnijim radom i trudom sam ce shvatiti da je Dev-C++ sinonim za zastareli kompajler :) i preci ce na nesto adekvatnije,
mozda je i bolji pocetak sa necim vizuelnim bas iz razloga kako ne bi odustao kod dosadne crne konzole.

Mada kasnije ce sam shvatiti da bez nje nece moci, jer meni je nezamislivo da programer nalepi dugme na formu sa dva klika ne znajuci sta se desava pozadi,
u svakom slucaju kao sto ja malopre rekoh ako hoces odmah da ides sa namerom idem detaljno i zanima me sta je ispod haube kreni sa C/C++-om
i sibaj od konzole pa do... a ako hoces neki brzi napredak sa vizuelnim jezicima najbolje bi bilo da pocnes sa .NET jer se to od svih programera trazi,
zato sto je znatno brzi razvitak aplikacije a i jednostavno nova tehnologija...

Trenutno od jezika java i C# su najpopularniji pa ti odluci.

btw mozes da krenes i od assemblera, bitno je da imas vremena a i da imas volje da radis, kao sto rekoh ja sam krenuo sa VB-om a C sam naucio
u skoli na casovima od profesora koji nema diplomu informaticara vec nesto tamo.. i koji je lekcije i zadatke ucio napamet pa nama predavao, sreca
pa je primere pisao iz knjige na tablu pa sam ja sam vecinu stvari kontao, ono sto pokusavam da kazem jeste kad savladas jedan jezik znaces
i druge, logika svakog jezika je skoro ista, razlika je u sintaksi, naravno ne mozes uporedjivati C++ i Assembler ali ako naucis VB mnogo, mnogo
brze(brzinom svetlosti) ces ukontati i C# a kasnije i C/C++.

Pozdrav :)
 
Odgovor na temu

Mihajlo Cvetanović
Beograd

Moderator
Član broj: 37636
Poruke: 1146
*.adsl-a-9.sezampro.rs.



Profil

icon Re: Progam za POS kasu10.01.2011. u 22:49 - pre 1295 dana i 9h
Lepo je to sve, ali treba izbaciti Dev-C++ iz jednačine. I zaboraviti.
 
Odgovor na temu

MasterOfDisaster
Srbija

Član broj: 274933
Poruke: 71
*.dynamic.isp.telekom.rs.



Profil

icon Re: Progam za POS kasu10.01.2011. u 23:03 - pre 1295 dana i 9h
Mi smo mu dali neke opcije, a on ako se nadje u neku od prica sam ce odluciti sta ce.

Pozdrav i nemojte da zamerite :)
 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: Progam za POS kasu

[ Pregleda: 1386 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.