@mocnisima
Pa može i tako, ali to nije pametan pristup iz mnogo razloga:
- Pitanje aktivacije Windowsa (ne zaboravi, ovde govorimo isključivo o legalnom Windowsu, mada i ja znam kako realno stoje stvari)
- Na taj način, korisnik računara nikad neće steći potrebne bezbednosne navike.
- Nikad neće naučiti da rešava probleme, sitne ili krupne, jer uvek postoji magični štapić - instalacija novog operativnog sistema.
- Dokumenti koji su na drugoj particiji traže dozvolu za pristup i otvaranje.
- Nisu sva setovanja zapisana u folderu Documents, mnoga su i u folderima programa.
- Fontovi koje si instalirao naknadno na taj način se gube. Hajde, čik se seti koji fontovi ti trebaju, kako se zovu i gde si ih snimio.
- Neko ko koristi desetak - dvadeset programa brže će rešiti problem koji ga muči (pod uslovom da zna šta radi) nego što će skinuti i instalirati i podesiti tih dvadesetak programa.
- Šta ako nova instalacija ne reši problem, ako je u pitanju hardver, drajveri ili malware u okviru nekog programa?
- Navike korisnika računara razlikuju se od jednog do drugog, tako da nikakve pretpostavke ne dolaze u obzir, svaki slučaj je jedinstven.
- Stanje registry-ja i sistemskih fajlova možeš da proveriš raznim namenskim alatima, ili onim ugrađenim u Windows.
- Analogija koju pominjem svojim klijentima kojima sređujem računare: ne ubijamo obolelog, prvo pokušamo da ga izlečimo. I to je u velikom broju slučajeva uspešno.
Većina će se složiti da je studiozan i odgovoran pristup rešavanju računarskih problema jedini ispravan, sve ostalo je polurešenje, do sledeće prilike.