Moji roditelji imaju dva fiksna telefona u stanu, od kojih jedan veoma slabo koriste godinama. Sad kad je pretplata poskupela, oni penzosi, hteli da odjave drugi broj. A broj (uvođenje) je svojevremeno skupo plaćen, što regularno, što "majstorima za uvođenje" (belo i sivo).
Na broju koji koriste aprilski račun je 7xx din (od čega je pretplata 460 din). Na drugom samo pretplata i neiskorišćenih (besplatnih) 150 impulsa.
Da li je pametno da vrate ova dva broja Telekomu i dobiju kućni ISDN za 0 din? Ima portova na centrali, proverio, mogu da dobijem i dodatni broj (MSN) koji inače veoma reko daju, kao i da oba ISDN broja budu ista kao postojeći brojevi. Moj daleki ISDN kontakt iz Telekoma mi rekao da to ne radim - ISDN može loše da radi i da ne može da se namesti. Inače ja imam ISDN u svom stanu 6 godina i sve je ok (isto Alcatel centrala, druga lokacija u BG). Samo u slučaju kada se ustupe 2 klasične linije za kućni ISDN onda je moguća i varijanta povratka sa ISDN na klasične linije!
Uz osnovni ISDN paket dobijaju se besplatno dodatne usluge koje se inače plaćaju kod klasičnih linija: caller ID, conf. call, zadržavanje veze, call waiting, prebacivanje sa sagovornika na sagovornika u conf. call režimu -- piše na sajtu koje su sve, i zaista rade, koristim ih ponekad.
Oni sada mesečno na ime pretplate za 2 klasična broja mesečno plate 1.096 din (sa 88 din za caller ID), tj. godišnja pretplata 13.152 din.
Sa ISDN-om koji bi imao još jedan različit broj (vodeći+MSN), pretplata je 212 din + 64 din za MSN, tj. 276 din mesečno, uk. pretplata 3.312 din godišnje.
Godišnja ralizlika samo u pretplati je 9.840 din.
Ovo možda ima smisla sa današnjim, trenutnim cenama. Telekom ipak ne menja cene često, u zadnjih 10 godina bilo je da prođu i 3 godine dok se ne promene. Realno za 2 god Telekom će biti u nemačkim rukama. Šta biste vi uradili? :)
[Ovu poruku je menjao owim dana 15.05.2010. u 17:02 GMT+1]

Da li vratiti 2 klasične linije u zamenu za kućni ISDN?
Re: Da li vratiti 2 klasične linije u zamenu za kućni ISDN?
Re: Da li vratiti 2 klasične linije u zamenu za kućni ISDN?