Pozdrav, drustvo!
Da li ste zainteresovani za malo dobrovoljnog humanitarnog rada? :)
Radim u skoli za decu ometenu u mentalnom razvoju, i na um mi je pala sledeca ideja:
U mojoj ucionici imam stariji racunar (na kojem je windows bloatovan sa svim i svacim,
a ja u odrzavanje skolskih racunara necu da se mesam, pa taj sistem ne diram...)
Na tom racunaru bih mogao da podignem Live Ubuntu (ili neki drugi distro, nebitno),
i da sa tog diska pokrecem razne edukativne programcice koje bi koristio u radu sa ovom decom.
Naravno, ovo bi mogli da rade i ostali nastavnici, vaspitaci, defektolozi... kome god je potrebno.
Dakle - ono sto meni treba je neko ko zna i ko je voljan da napravi po neku jednostavnu
aplikaciju u grafickom okruzenju. To su jednostavne aplikacije gde recimo treba "prevuci"
misem pcelu na cvet, ili neki broj na neki skup... uglavnom nesto u tom fazonu, naravno
ukoliko se prijavi neko zainteresovan da napravi neku edukativnu igricu, ja bih mu dao
tacno kako i sta treba da izgleda.... znaci, po koja slika, animacija, po neki zvuk kod neke
akcije... nesto na fazon flash-igrica, ali bi bilo na srpskom jeziku sve i prilagodjeno ovoj deci.
Te male pojedinacne aplikacije bih onda narezao zajedno sa tim Live Linux-om na CD
i pokretao ih jednostavno iz konzole sa ./ime_aplikacije (./uklapanje_oblika - recimo)
Uslov je da se svaka aplikacija moze pokrenuti nezavisno, dakle da ima u sebi sve sto je potrebno.
Te aplikacije bi se mogle kaciti i ovde kao arhive, pa bi tako bile dostupne svima onima
koji bi imali korist od njih, tj. koji bi zeleli da ih koriste.
Dakle, potpuno cu razumeti da se niko ovome ne odazove, ali, eto - ako ipak postoji neko
ko ima vremena i malo volje (mozda da uradi neki programcic kao vezbu), nek se javi ovde....
Na svakoj toj pojedinacnoj aplikaciji bi u About-Box-u bilo ime autora aplikacije i zahvalnica
za dobrovoljni doprinos deci sa posebnim potrebama.
Znaci, potrebno je poznavanje nekog programskog jezika u kome se moze napisati za Linux
neka jednostavnija aplikacija sa grafickim okruzenjem, i nesto slobodnog vremena i volje.
Ako ima bilo ko zainteresovan, javite se u ovoj temi.
Ja bih kao neko ko radi sa ovom decom i poznaje njihove karakteristike,
testirao te programcice, predlozio neke izmene, dopune, itd.
Ukoliko ima neko zainteresovan, javite se u ovoj temi, za pocetak....
Pozdrav, Srdjan.
U ovom prvom postu je azuriran TRENUTNI STATUS APLIKACIJA:
1. "Prepoznavanje-oblika-1"
>>> (RC faza, Dejan Lozanovic)
2. "Ucenje-naziva-boja-1"
>>> (rezervisano za izradu, Nedeljko)
3. "Serijacija"
>>> (RC faza, Dejan Lozanovic, radjeno u Javi)
>>> (RC faza, jos jedna serijacija - Deki Karamatijevic, radjeno u C-u (clan "MR. Rejn")
4. "Korpe i cvetovi"
>>> (Rezervisao Nedeljko Stefanovic, 24.09.2010)
5. "Iks - oks vocke"
>>> (Rezervisao Aleksandar Ruzicic, 20.10.2010) - link
Uskoro ce biti dodato jos novih aplikacija koje ce biti raspolozive za izradu.
[Ovu poruku je menjao Srđan Pavlović dana 20.10.2010. u 16:26 GMT+1]

Od programera za osobe ometene u mentalnom razvoju.