Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Selektovanje dela stringa

[es] :: Firebird/Interbase :: Selektovanje dela stringa

[ Pregleda: 1880 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Miroslav Ćurčić
ex mVeliki
Novi Sad

Član broj: 19034
Poruke: 1118
..2.252.195.static.beotel.net.



+19 Profil

icon Selektovanje dela stringa09.03.2009. u 08:06 - pre 124 meseci
Kako izvući deo stringa pri SELECT-ovanju ?

Pokušao sam iz flamerobin-a:
SELECT substring(KolonaOpis, 1, 3) as Opis3 FROM ....
što radi u mysql-u, ali ovde dobijam "invalid token".

Isto tako, kako bih izveo proveru dali je tekstualno polje prazno, tj. jednako "", a da to vrati kao boolean.

Verzija FBa je 2.0.
"The quieter you become, the more you are able to hear."
Blog | PowerCMS
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Član broj: 92186
Poruke: 2559



+65 Profil

icon Re: Selektovanje dela stringa09.03.2009. u 10:34 - pre 124 meseci
SUBSTRING(POLJE FROM 1 FOR 3); FOR deo je opcioni, ako ti treba string do kraja možeš ga izostaviti.
Za dužinu stringa u FB 2.x možeš koristiti CHAR_LENGTH.
 
Odgovor na temu

Miroslav Ćurčić
ex mVeliki
Novi Sad

Član broj: 19034
Poruke: 1118
..2.252.195.static.beotel.net.



+19 Profil

icon Re: Selektovanje dela stringa09.03.2009. u 11:37 - pre 124 meseci
Zbunjuje me ovaj dijalekt SQLa,
jel ima neki URL gde je popis ovakvih funkcija (ili ga download-ovati) pa da ne postavljam ovakva pitanja.

Sve koje sam do sada našao ne pominju ovakvu konstrukciju.
"The quieter you become, the more you are able to hear."
Blog | PowerCMS
 
Odgovor na temu

chachka
Srđan Mijatov
Programer
BUS Computers
Kikinda

Moderator
Član broj: 53780
Poruke: 575
77.46.229.*

Sajt: www.baze-podataka.net


+4 Profil

icon Re: Selektovanje dela stringa09.03.2009. u 12:10 - pre 124 meseci
Oblik funkcije SUBSTRING kojeg je prikazao Savkić je uvršten u standardni SQL. Oblik kojeg si koristio u MySQL-u je dijalekat :)
"The best code is no code at all." - Zidar (ES član)
"Biggest obstacle to learning SQL is unlearning procedural programming." - Joe
Celko
"Minimize code, maximize data." - A. Neil Pappalardo
 
Odgovor na temu

Miroslav Ćurčić
ex mVeliki
Novi Sad

Član broj: 19034
Poruke: 1118
..2.252.195.static.beotel.net.



+19 Profil

icon Re: Selektovanje dela stringa09.03.2009. u 16:50 - pre 124 meseci
Ok, znaš li neki link gde mogu naći standardni SQL jezik,
izgleda da nalazim samo dijalekte.
"The quieter you become, the more you are able to hear."
Blog | PowerCMS
 
Odgovor na temu

savkic
Igor Savkić

Član broj: 92186
Poruke: 2559



+65 Profil

icon Re: Selektovanje dela stringa09.03.2009. u 17:01 - pre 124 meseci
Standarni SQL je standard samo ponekad, najveći DB igrači ga često i ne poštuju, FB najčešće poštuje. Uglavnom za FB pogledaj release notes za 2.x i 1.5x. Takođe imaš dosta toga na www.ibphoenix.com.
 
Odgovor na temu

Miroslav Ćurčić
ex mVeliki
Novi Sad

Član broj: 19034
Poruke: 1118
..2.252.195.static.beotel.net.



+19 Profil

icon Re: Selektovanje dela stringa10.03.2009. u 15:13 - pre 124 meseci
Evo da odgovorim sam sebi:

http://www.firebirdsql.org/refdocs/langrefupd20.html
"The quieter you become, the more you are able to hear."
Blog | PowerCMS
 
Odgovor na temu

[es] :: Firebird/Interbase :: Selektovanje dela stringa

[ Pregleda: 1880 | Odgovora: 6 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.