Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Instalacija i podesavanje dev-c++

[es] :: C/C++ programiranje :: C/C++ za početnike :: Instalacija i podesavanje dev-c++
(TOP topic, by X Files)
Strane: 1 2

[ Pregleda: 25662 | Odgovora: 34 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

-Sami-
Dejan Samardzija
Skolarac
Istocno Sarajevo

Član broj: 207855
Poruke: 27
91.191.9.*



Profil

icon Instalacija i podesavanje dev-c++27.02.2009. u 01:13 - pre 125 meseci
Ja sam imao ovaj problem i nakon sto sam iscitao par tema ovde i jedan engleski tutorijal uspio sam ga rjesiti.
Pa mozda nekome zatreba.


Instalacija i podesavanje graficke biblioteke winbgim

1.Trebate downloadovati dev-c++ sa interneta

ovo je direktan link za download dev-c++ 4.9.9.0.

http://sourceforge.net/project...pp4990setup.exe&a=84079891

Ovako treba da izgleda instalacija :






2.Zatim downloadujte fajl koji je okacen uz poruku,nakon sto ste skinuli ovaj fajl raspakujte ga i dobicete sljedece fajlove :

1. winbgim.h (kopiraj u C:\Dev-Cpp\include)
2. conio.h (kopiraj u C:\Dev-Cpp\include)
3. libbgi.a (kopiraj u C:\Dev-Cpp\lib)
4. libconio.a (kopiraj u C:\Dev-Cpp\lib)


3.Otvaramo dev-c++ i klikcemo FILE>NEW>PROJECT>CONSOLE APPLICATION i klikcemo OK pa SAVE
Poslije toga klikcemo na PROJECT>PROJECT OPTIONS>PARAMETERS te u LINKER kolonu unosimo -lbgi -lgdi32 -luser32 i onda OK
To bi trebalo izgledati ovako


4.Zatim otvaramo C:\Dev-Cpp\Templates i otvarate fajl koji se zove "2-ConsoleApp.template" u nekom text editoru (notepad) i snimate ga pod imenom "6-ConsoleAppGraphics.template".Znaci vi nebrisete vec postojeci fajl "2-ConsoleApp.template" nego pravite jos jedan isti koji ce se zvati "6-ConsoleAppGraphics.template".

Zatim otvarate novonastali fajl "6-ConsoleAppGraphics.template" u notepadu i malo ga izmjenjujete :

A.Name=Console Application mjenjate u Name=Console Graphics Application

B.Description=A console application (MSDOS window) mjenjate u Description=A console application (MSDOS window) with graphics

C.Cpp=consoleapp_cpp.txt mjenjate u Cpp=consoleapp_cpp_gr.txt

D.I na kraju texta dodajete sljedeci red Linker=-lbgi -lgdi32 -luser32

5.Otvorimo dev-c++ te idemo FILE>NEW>PROJECT i na kraju smo dobili jos jednu aplikaciju koja se zove Consloe Graphics Application te klikamo na nju pa onda damo ime projektu i save (gdje hocemo) i onda unosimo sljedeci kod :

#include <winbgim.h>

void waitForLeftMouseClick();

int main()
{
initwindow(400,300); //open a 400x300 graphics window

// delete these lines and replace them with your own code:
settextstyle(0,0,2);
setcolor(RED);
outtextxy(20,100,"Welcome to C++ graphics!");
setcolor(GREEN);
outtextxy(60,130,"Click this window");
outtextxy(120,160,"to exit.");


// while(!kbhit()); // wait for user to press a key
waitForLeftMouseClick(); // use one or the other of these--not both


closegraph(); //close graphics window
return 0;
}

void waitForLeftMouseClick()
{
clearmouseclick(WM_LBUTTONDOWN);
const int DELAY = 50; // Milliseconds of delay between checks
int x, y;
while (!ismouseclick(WM_LBUTTONDOWN))
delay(DELAY);
getmouseclick(WM_LBUTTONDOWN, x, y);
}


pa idemo na compile i run ili jednostavno prtisenemo F9 i ukoliko dobijemo sljedeci prozor sve je uredu,a ako ne pokusajte ponovo sve da uradite.




[Ovu poruku je menjao -Sami- dana 27.02.2009. u 02:30 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao -Sami- dana 27.02.2009. u 02:35 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao -Sami- dana 27.02.2009. u 02:40 GMT+1]
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Sapphire
Denis Biondić
.NET software developer
Nürnberg, Germany

Član broj: 213086
Poruke: 290
212.39.113.*



+6 Profil

icon Re: Instalacija i podesavanje dev-c++27.02.2009. u 01:29 - pre 125 meseci
Citat:
-Sami-: dev-c++ 4.9.9.0. (ja sam koristio ovu verziju e sad da li ce ovo biti izvodljivo i na nekoj drugoj verziji ne znam)


Koliko se sjecam, razvoj dev-c++ -a je stao na 4.9.9.5 verziji, i to je bilo poooodavno; tako da vecina ljudi ima "najnovije" verzije.

Imam jedno pitanje, jer nisam bas skontao poentu ovoga ? Kakvih graficnih programa? Jel' ovo zamjena za template na pocetku "create new application" ?

I na kraju, sto ne stavis to sa rapidshare-a direktno uz poruku, ovdje na ES ?
My programs don’t have bugs, they just develop random features.
 
Odgovor na temu

-Sami-
Dejan Samardzija
Skolarac
Istocno Sarajevo

Član broj: 207855
Poruke: 27
91.191.9.*



Profil

icon Re: Instalacija i podesavanje dev-c++27.02.2009. u 01:45 - pre 125 meseci
Pa na forumu sam vidio da par ljudi nije znalo da podesi dev-c++ tj. kako da dobiju mogucnost pisanja grafickih programa, odnosno problem je bio u grafickoj biblioteci winbgim,a kako je to i meni bio problem prvo na dev-c++ pa onda i na visual c++ i kad sam konacno to uspio reko da napisem na forumu mozda zatreba nekome nekad.

E da hvala nisam ni vidio da se moze zakacit fajl na poruku :)
 
Odgovor na temu

Sapphire
Denis Biondić
.NET software developer
Nürnberg, Germany

Član broj: 213086
Poruke: 290
212.39.113.*



+6 Profil

icon Re: Instalacija i podesavanje dev-c++27.02.2009. u 01:54 - pre 125 meseci
Pitao sam samo eto onako iz znatizelje :)
Tutorial je za svaku pohvalu, ako samo jednom nekoga spasi potencijalnog zivciranja, vrijedilo je
My programs don’t have bugs, they just develop random features.
 
Odgovor na temu

-Sami-
Dejan Samardzija
Skolarac
Istocno Sarajevo

Član broj: 207855
Poruke: 27
91.191.9.*



Profil

icon Re: Instalacija i podesavanje dev-c++27.02.2009. u 01:59 - pre 125 meseci
nadam se da hoce,znam kako sam se ja nerviro dok sam konacno nekako "osposobio" svoj :)
 
Odgovor na temu

cirko

Član broj: 122475
Poruke: 551
93.184.93.*



+15 Profil

icon Re: Instalacija i podesavanje dev-c++01.03.2009. u 20:26 - pre 125 meseci
Sami
Dobar ti je Tutorijal. Probacu da napravim po njemu pacu javiti
dali je OK
 
Odgovor na temu

-Sami-
Dejan Samardzija
Skolarac
Istocno Sarajevo

Član broj: 207855
Poruke: 27
91.191.9.*



Profil

icon Re: Instalacija i podesavanje dev-c++01.03.2009. u 21:05 - pre 125 meseci
MOze nije problem i ja sam se dosta namucio dok sam namjestio kako treba :)
 
Odgovor na temu

sorrow

Član broj: 150457
Poruke: 17
79.143.170.*



Profil

icon Re: Instalacija i podesavanje dev-c++06.03.2009. u 18:36 - pre 125 meseci
Probao sam sa verzijom 4.9.9.2 i sve je OK.
 
Odgovor na temu

casper.link
Sarajevo

Član broj: 157398
Poruke: 375
*.teol.net.

Sajt: eestec-es.rs.ba


+8 Profil

icon Re: Instalacija i podesavanje dev-c++10.03.2009. u 19:58 - pre 124 meseci
Gdje je bio ovakav tutorial kad mi je trebao? :))))) Svaka čast!
Neznanje je osnov svih naših sumnji...
 
Odgovor na temu

-Sami-
Dejan Samardzija
Skolarac
Istocno Sarajevo

Član broj: 207855
Poruke: 27
91.191.9.*



Profil

icon Re: Instalacija i podesavanje dev-c++13.03.2009. u 10:32 - pre 124 meseci
Heh hvala,drago mi je sto je nekome pomoglo :)
 
Odgovor na temu

najveci-Bajin-FAN

Član broj: 186279
Poruke: 23
*.adsl-1.sezampro.yu.



+1 Profil

icon Re: Instalacija i podesavanje dev-c++03.04.2009. u 13:53 - pre 124 meseci
Hvala Sami, ja sam uspeo da podesim to.

Mozete li mi sada reci koji dalje korak da preduzmem, tacnije gde mogu da se informisem o daljim koracima posto sam apsolutni pocetnik!? Hvala
 
Odgovor na temu

-Sami-
Dejan Samardzija
Skolarac
Istocno Sarajevo

Član broj: 207855
Poruke: 27
91.191.9.*



Profil

icon Re: Instalacija i podesavanje dev-c++06.04.2009. u 11:07 - pre 124 meseci
Ako si podesio sve to,onda otidji na http://tutoriali.org/ registruj se i imas nekoliko tutorijala za c++,ja ti predlazem da ih sve prostudiras od pocetka do kraja (bar sam ja tako uradio) i shvatices dosta toga.
A evo dole jos u pdf formatu 40 zadataka,od onih najosnovnijih pa do malo tezih,uglavnom za pocetnike.
Pozdrav i srecno!
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Shonewizard
Nemanja Radevic

Član broj: 220303
Poruke: 2
77.222.6.*



Profil

icon Re: Instalacija i podesavanje dev-c++21.04.2009. u 15:00 - pre 123 meseci
Sami u cemu bi mogla da bude greska, jer sam sve uradio kao sto je napisano ali kad ga RUN&COMPILE pojavimi se 27-28 gresaka i svaka pocinje sa "[Linker error] undefined reference to...UNAPRIJED HVALA!!!
 
Odgovor na temu

lukivoda
lukivoda

Član broj: 93884
Poruke: 44
92.55.117.*



Profil

icon Re: Instalacija i podesavanje dev-c++29.04.2009. u 18:31 - pre 123 meseci
Citat:
Shonewizard: Sami u cemu bi mogla da bude greska, jer sam sve uradio kao sto je napisano ali kad ga RUN&COMPILE pojavimi se 27-28 gresaka i svaka pocinje sa "[Linker error] undefined reference to...UNAPRIJED HVALA!!!


Isto i meni : [Linker error] undefined reference to `initwindow'
[Linker error] undefined reference to `settextstyle'
[Linker error] undefined reference to `setcolor' itd


R I S
 
Odgovor na temu

Milan Jeftic
ucenik
Srpski brod,BIH

Član broj: 223141
Poruke: 13
*.brod.zona.ba.



Profil

icon Re: Instalacija i podesavanje dev-c++28.05.2009. u 18:19 - pre 122 meseci
e super ti je to al ja imam jedan problem..............ja sam skinuo devc++ i instalirao ga al sam file sa kojim je on doso izbriso nakon sto sam sve istalirao a u njemu je bilo tih "dodataka" pa ako mozes okaciti na poruku ili mi preporuciti sajt gdje da to nadem
Milan Jeftic
 
Odgovor na temu

Girl_from_Tomici

Član broj: 129558
Poruke: 22
78.155.42.*



Profil

icon Re: Instalacija i podesavanje dev-c++12.06.2009. u 01:14 - pre 121 meseci
instalirah dev C++ ver. 4.9.9.0

takodje uzeh neki od pdf tutorijala sa http://tutoriali.org/ i poceh po malo da radim
e sad imam jedno krajnje pocetnicko pitanje
iskopiram ili iskucam kod koji mi je dat u tutorijalu i kompajliram ga, nema gresaka i nece da mi otvori prozor sa porukom koja je u programu ili sa izracunavanjem dva broja koja su u programu. to me buni i ne znam do cega je problem. davno sam u skoli radila pascal i znam da poslije kompajliranja sam koristila program, odje to nesto ne stima
u cemu je fora???

p.s. dev c++ instalirah po upustvu samija, hvala SAMI :)
 
Odgovor na temu

Girl_from_Tomici

Član broj: 129558
Poruke: 22
78.155.36.*



Profil

icon Re: Instalacija i podesavanje dev-c++13.06.2009. u 19:56 - pre 121 meseci
rijesila problem
 
Odgovor na temu

kolester

Član broj: 133340
Poruke: 7
*.smin-1.sezampro.yu.



Profil

icon Re: Instalacija i podesavanje dev-c++09.08.2009. u 01:19 - pre 119 meseci
Drugari pomagajte imam problem sa tutorijalom pocentik sam i koristtim neku pdf skriptu za apsolutne pocetnike koju nadjoh na netu, kao prevodioc koristim dev-C++ 4.9.9.2.

Dakle problem je sledeci pomenuti tutorijal treba da iz tekstualne datoteke unese podatke putem ifsream(podaci.txt)
medjutim kad kompajliram i pokrenem program nista samo prazan prozor koji pokazuje da program ne vidi odnosno ne unosi podatke iz podaci.txt fajla dakle samo prazan prozor koji ispisuje zavrsnu poruku "Press any key to continue...." Fajl podaci.txt je sacuvan u folderu u kom se nalazi projekt odnosno program.

E sad kako postoji mogucnost da sam izlupao gomilu gluposti koju niko ne bi mogao da razume evo celokupnog koda pa mi kazite gde gresim ili kako da podesim dev-c++ da mi odradi poso kako treba:

Code:

#include <cstdlib>
#include <iostream>
#include <fstream>

using namespace std;

int main()
{
    int x;
    int polje[8];
    ifstream ulaz("podaci.txt");
    for (x=0; x<8; x=x+1)
    {
        ulaz >> polje[x];
    }
    for (x=0; x<0; x=x+1)
    {
        cout << polje[x] << endl;
    }

    system("PAUSE");
    return 0;
}


To je dakle kod a ispis prozora mi je:

Code:
Press any key to continue....


elem jos da ne bude zabune podaci.txt je napravljen u noapedu i sadrzi brojeve koje bi trebao da mi ispise na ekranu

Code:

121 122 123 124 125 126 127 128
 
Odgovor na temu

X Files
Vladimir Stefanovic
Pozarevac

SuperModerator
Član broj: 15100
Poruke: 4860
*.dynamic.sbb.rs.

Jabber: xfiles@elitesecurity.org


+622 Profil

icon Re: Instalacija i podesavanje dev-c++09.08.2009. u 09:31 - pre 119 meseci
Umesto:
Citat:
for (x=0; x<0; x=x+1)

Treba:
Code:
for (x=0; x<8; x=x+1)


Dalje, obavezno na naki način UTVRDI da li je fajl na pravom mestu za čitanje, na primer, pre čitanja:
Code:

if ( ulaz.good() )
{    
    printf("Dobro!\n");
    // ... kod ovde
}
else
    printf("Lose!\n");


Obično u okruženjima za razvoj, datoteka ta čitanje/upis NE TREBA da bude gde i EXE (Debug, Release folderi) već možda tamo gde je projektni fajl i sl.



Inače, pogledaj link: http://www.cplusplus.com/reference/iostream/ios/good/

Ne treba polaziti od pretpostavke da u fajlu 100% ima 8 elemenata za čitanje, to je loš stil. Ovde je pesimistički pristup uvek poželjan i proveru treba vršiti pre čitanja.

 
Odgovor na temu

kolester

Član broj: 133340
Poruke: 7
*.smin-1.sezampro.yu.



Profil

icon Re: Instalacija i podesavanje dev-c++09.08.2009. u 12:13 - pre 119 meseci
Znaci kakav sam ja manjak problem je bio kod for petlje za ispis podataka kao sto sti ti naveo X<8 ne od 0 zato mi je i ispisivao 0 podataka kako ceovek pored ociju moze da oslepi..... Da dva dana nisam trazio gresku nebi mi bilo krivo ovako bila mi je pred nosom a ja se tripovao da imam problem sa Dev-om.

Hvala puno covek znaci jos bi ziveo u zabludi hvala jos jednom

 
Odgovor na temu

[es] :: C/C++ programiranje :: C/C++ za početnike :: Instalacija i podesavanje dev-c++
(TOP topic, by X Files)
Strane: 1 2

[ Pregleda: 25662 | Odgovora: 34 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.