Citat:
bachi: Ne zezaj, nisam na to mislio, već jednostavno da će biti problem ADSL/WiiFi korisnicima koji imaju rutere da dobiju ipv6 na svojim uređajima, jer čisto sumnjam da će kinezi da dorađuju te sitne rutere, makar ne u skorije vreme i ne za naše tržište.
Pa morace da promene zastarele CPE rutere IPv6-only korisnicima (osim ako postojeci ruteri ne podrzavaju IPv6) ... onog momenta kada takve budu povezali na mrezu. Mnogi provajderi imaju glavobolje s tim, jer sve to kosta ... A to ce se desiti kada im ponestane IPv4 adresa i kada vise ne budu mogli da novim korisnicima obezbede IPv4 adrese. Onda ce im preostati samo IPv6. Naravno, tim korisnicima ce morati da obezbede i pristup delu Interneta koji koristi iskljucivo IPv4, a to je moguce koriscenjem razlicitih tehnika koje sam pomenuo (CG-NAT, DS-Lite, 6rd, NAT64 ...).
Citat:
Nego, pošto iskreno nisam baš mnogo pratio oko ipv6 kako će se vršiti dodela IP adresa kućnim korisnicima od strane ISPa? Koliko će on ip adresa imati na raspolaganju?
Vidi
RFC6177. Stariji standardi su predvidjali /48, ali taj opseg je preveliki za privatne korisnike. Minimalan opseg je /64, kako bi se obezbedilo normalno funkcionisanje uredjaja koji iskljucivo podrzavaju stateless autokonfiguraciju, a provajderima se preporucuje sve u opsegu /48 - /64. U opticaju su najcesce /64, /56 ili /60.
Citat:
Jesu li statičke ili dinamičke?
Moguce su obe opcije. Mislim da je staticka dodela bolji izbor, ali kada su mreze u pitanju uvek ima ljudi koji obozavaju svoja resenja i brane ih gomilom argumenata koji nekim cudom uvek imaju smisla ...
Citat:
I to su sve javne ip adrese, što ja to na primer ne želim (da, da, razmišljam na ipv4 način, ali takav sam). Koliko sam skapirao, NAT za ipv6 više ne postoji?
Postoji -
RFC6296. Ali koliko ima smisla to je vec drugo pitanje. YMMV.
Ozelenite svoj biznis - u 7 koraka do ekološki odgovornog i profitabilnog preduzeća
http://www.ekoposlovanje.rs/