Sto se softvera tice, mogu samo da potvrdim ono sto su ljudi vec rekli. Ubedljivo najbolji je ABBY FR 6, ali ipak i on, koliko znam, ima problema sa cirilicom jer srpskog paketa jos uvek nema na njihovom sajtu (ispravite me ako gresim).
Inace, imao sam vrlo lepa iskustva sa Croation recnikom koji odlicno odradjuje latinicne skenove na srpskom.
Alternativa za cirilicu, jedina normalna za koju znam, jeste OmniPage 12. Iako pravi dosta gresaka, moze da se natera da radi ako se dobro podese kontrast i brajtnes i ako ono sto se skenira nije suvise lose (fotokopije, stare knjige i sl.)
Sto se izbora hardvera tice, a to je cini mi se da je bas to bila tema, mislim da je to najmanje vazno osim ako nije potrebna brzina. E sad zasto? Zato sto se snaga OCR algoritama ne bazira toliko na velikoj rezoluciji i kvalitetnom skeniranju, koliko na upotrebi recnika. Takodje algoritmi na bazi neuralnih mreza nisu imali mnogo uspeha jer to zahteva dugo "treniranje" softvera da bi se dobili razumno dobri rezultati (upravo slucaj sa OmniPageom), a da ne pricam o tome, da taman kad "naucite" softver da cita jedan otisak, dodje sasvim drugaciji materijal i sve morate da radite ispocetka :-(
Iz svega se moze zakljuciti da je samo brzina kljucni faktor koji odredjuje koji skener kupiti. Jedan slepi momak kome sam svojevremeno pomagao, procitao je silne knjige pomocu jednog bednog MUSTEKA 1200! a on ne kosta ni 50 E
Srecno!
"Computer science is as much about computers as astronomy is about telescopes." -- Dijkstra