Zbog povećanog broja pitanja kako prebaciti neki telefon sa nekog drugog stranog jezika na engleski, evo TOP teme u kojoj će biti objašnjena logika ove procedure.
Najčešća pitanja:
1. Da li je moguće promeniti jezik?
- Jeste.
2. Šta mi je potrebno?
- Telefon, kabl, par programa/fajlova i (puno) vremena, da iščitate šta treba.
3. Odakle početi?
- Za većinu telefona je dovoljno početi od XDA Developers foruma. Registrujte se, Pronađite model svog telefona i pronađite temu u kojoj se objašnjava kako flešovati telefon ROM fajlom. Uputstvo/procedura za npr. TyTN II (HTC Kaiser) izgleda ovako.
- Kada pročitate šta treba, poskidate potrebne fajlove i slično, instalirajte na kompjuter ActiveSync, bekapujte sve što vam treba sa telefona (imenik, poruke, kalendar). Backup i povrat podataka takođe možete uraditi besplatnim programom PIM Backup.
4. Gubitak podataka?
- Da, stavljanjem novog ROM-a (u ovom scenariju "engleskog Windowsa") se gube podaci koji se trenutno nalaze na telefonu. Zato je potrebno uraditi backup uređaja spomenut u prethodnoj stavci.
5. Rizici?
- Postoje, naravno, ali ako se držite uputstava sa XDA Developersa, ne bi trebalo da bude problema. Naravno, uvek vam može nestati struje u sred posla, pa ode mast u propast. Ukoliko ste dovoljno informatički pismeni, a engleski nije problem (zbog kopanja po XDA Devs), flešovanje možete uraditi u "domaćoj radinosti".
- Pre početka "operacije" bi trebalo da napunite bateriju na telefonu. 100% puna baterija je jedan faktor rizika manje da nešto krene po zlu.
- Da biste bili sigurni da vas niko neće uznemiravati dok flešujete telefon, ne bi bilo zgoreg ni izvaditi SIM karticu iz telefona.
- Ma kako nestrpljivi bili da se poigrate ili nešto pogledate na telefonu, najbolje je ne dirati telefon za vreme flešovanja.
- Takođe, ne čačkati oko kabla.
- Kako nas to Windows uvek lepo upozori, ako ste u prilici, pogasite sve nepotrebne programe dok traje proces flešovanja. Možete izdržati 15ak minuta bez upaljenog Photoshopa. Takođe, isključite screensaver ili povremeno mrdnite miša, da se isti ne upali.
Hvala članovima mobilenrg i misk0 čije su me poruke inspirisale da napravim ovu temu i iskoristim njihove linkove i savete :)
Molim i druge koji se sete šta još može biti od koristi, da napišu ispod, da me dopune ili isprave, a ja ću blagovremeno da dopunim ovu prvu poruku, kako bi sve informacije bile u jednoj poruci.
[Ovu poruku je menjao -V-O-Y-A-G-E-R- dana 07.10.2008. u 15:34 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao -V-O-Y-A-G-E-R- dana 08.10.2008. u 09:23 GMT+1]
P910i Wizard W810i
P990i BlueAngel 6280 E61 iPhone Treo750 MioA701 KG275
iPhone3G 5000 E51
iPhone3GS Desire DesireHD E71 7110 iPhone4 GalaxyNote
GalaxyNexus Bold9780 100
-------
MacOglasi

UPUTSTVO: Prebacivanje jezika na engleski
htc viva t2223 nemacki na engleski