Srodne teme
Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Prenosenje promenjlivih

[es] :: PHP :: Prenosenje promenjlivih

[ Pregleda: 3241 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

_owl_
Centar - BG

Član broj: 318
Poruke: 1040
195.252.112.*

Sajt: home.drenik.net/~owl


Profil

icon Prenosenje promenjlivih26.10.2001. u 19:20 - pre 196 meseci
Da li posotji razlika izmedju ova dva slucaja:

<form method="post" action="prebaci.php" >
<input type="text" name="polje1">
<input type="text" name="polje2">
</form>

i

<form method="post" action="prebaci.php?polje1=<?php echo urlencode($polje1); ?>&polje2=<?php echo urlencode($polje2); ?>">
<input type="text" name="polje1">
<input type="text" name="polje2">
</form>

prebaci.php pokupi sve promenljive ali da li postoji neka razlika zbog koje je prvi ili drugi nacin pozeljniji za koriscenje??
Owl
 
Odgovor na temu

dukenukem
Nemanja Nikolic
Beograd

Član broj: 970
Poruke: 99
*.ptt.yu

ICQ: 35310908


Profil

icon Re: Prenosenje promenjlivih26.10.2001. u 21:31 - pre 196 meseci
Citat:
<form method="post" action="prebaci.php?polje1=<?php echo urlencode($polje1); ?>&polje2=<?php echo urlencode($polje2); ?>">
<input type="text" name="polje1">
<input type="text" name="polje2">
</form>


u ovom drugom slucaju pises <form method="get" action="prebaci.php">; ovo sto si ti napisao je verovatno neki slikovit (ali glup) primer.
razlika izmedju "get" i "post" je sto se u prvom slucaju vrednosti form-a prenose preko url-adrese; osim sto ostavlja neprijatan vizuelni utisak, postoji jos problema - na primer, postoji ogranicenje velicine te "kobaje" (da te ne slazem koliko, zaboravio sam).
= come get some =
 
Odgovor na temu

Gojko Vujovic
Amsterdam, NL

Administrator
Član broj: 1
Poruke: 13600



Profil

icon Re: Prenosenje promenjlivih26.10.2001. u 22:29 - pre 196 meseci
Kada se prenosi preko URL-a (GET metod), nije preporučljivo prenositi osetljive podatke (lozinke i slično), za to postoji POST.
Inače koristi šta ti je lakše, ali je GET obično brži i url se može bookmarkovati, te ga korisnici više vole na dinamičkim sajtovima.
 
Odgovor na temu

dukenukem
Nemanja Nikolic
Beograd

Član broj: 970
Poruke: 99
*.ptt.yu

ICQ: 35310908


Profil

icon Re: Prenosenje promenjlivih27.10.2001. u 01:11 - pre 196 meseci
hmmda... mrzelo me jos da pominjem i "sigurnosne aspekte" - pored toga sto ce lepo da ti raspukne password u address bar-u da ga svi lepo vide, postoji i efekat "daj da cackam malo taj url da vidim sta se desava"... naravno post takodje nije buletproof, ali barem je daleko vece smaranje da neko cupa iz source-a polja i pravi svoje dummy fajlove edabi nasao "rupe".

naravno, ukoliko je zgodno (a ponekad jeste) mozes da kombinujes ova dva metoda, npr:
<form name="login" method="post" action="login.php?language=en">
= come get some =
 
Odgovor na temu

[es] :: PHP :: Prenosenje promenjlivih

[ Pregleda: 3241 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Srodne teme
Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.