Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

SQL SUM kolone u FireBirdu

[es] :: Firebird/Interbase :: SQL SUM kolone u FireBirdu

[ Pregleda: 3274 | Odgovora: 11 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

medixsa

Član broj: 155471
Poruke: 184
77.238.220.*



+2 Profil

icon SQL SUM kolone u FireBirdu24.07.2008. u 15:23 - pre 131 meseci
Pozdrav !!!

Delphi 7

FB baza

Potrebna mi je SQL za FB sumiranje kolone odnosno polja u koloni.

pokusavao sam nesto ali ne ide.. nesto je potrebno korisiti



Hvala na odgovoru !!!
 
Odgovor na temu

chachka
Srđan Mijatov
Programer
BUS Computers
Kikinda

Moderator
Član broj: 53780
Poruke: 575
*.ADSL.neobee.net.

Sajt: www.baze-podataka.net


+4 Profil

icon Re: SQL SUM kolone u FireBirdu24.07.2008. u 23:25 - pre 131 meseci
Code:
SUM

"The best code is no code at all." - Zidar (ES član)
"Biggest obstacle to learning SQL is unlearning procedural programming." - Joe
Celko
"Minimize code, maximize data." - A. Neil Pappalardo
 
Odgovor na temu

medixsa

Član broj: 155471
Poruke: 184
*.sa.hs-hkb.ba.



+2 Profil

icon Re: SQL SUM kolone u FireBirdu24.07.2008. u 23:32 - pre 131 meseci
hmmmm , znam da je sum, potreban mi je kompletan primjer ako je moguce

hvala
 
Odgovor na temu

Miloš Baić
Miloš Baić
ERP (Dynamics NAV) programer
Beograd

Član broj: 72468
Poruke: 1155
79.101.85.*



Profil

icon Re: SQL SUM kolone u FireBirdu25.07.2008. u 06:33 - pre 131 meseci
Code:

select polje1, sum(polje2)
from tabela
group by polje1

Ovo je osnovni primer koji se koristi u SQL upitima.
Someone's sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.
 
Odgovor na temu

chachka
Srđan Mijatov
Programer
BUS Computers
Kikinda

Moderator
Član broj: 53780
Poruke: 575
*.ADSL.neobee.net.

Sajt: www.baze-podataka.net


+4 Profil

icon Re: SQL SUM kolone u FireBirdu25.07.2008. u 07:48 - pre 131 meseci
Primer sa SUM-om je sličan primerima koji se nalazi u svakom SQL priručniku, pa čak i dokumentacija o Firebirdu sadrži slične primere. To je primer koji se uči u drugoj ili trećoj lekciji o SQL-u.

@medixsa: Nije me mrzelo pa sam pogledao par tema u kojima si učestvovao. U temi SQL goup by Operator si sam dao upit sa upotrebom SUM! A sad tražiš da ti se napiše sličan primer!?
"The best code is no code at all." - Zidar (ES član)
"Biggest obstacle to learning SQL is unlearning procedural programming." - Joe
Celko
"Minimize code, maximize data." - A. Neil Pappalardo
 
Odgovor na temu

medixsa

Član broj: 155471
Poruke: 184
*.sa.hs-hkb.ba.



+2 Profil

icon Re: SQL SUM kolone u FireBirdu25.07.2008. u 17:33 - pre 131 meseci
Hvala ti puno, upitanju su agregatna postavka tako da mi je falilo group by field
 
Odgovor na temu

medixsa

Član broj: 155471
Poruke: 184
*.sa.hs-hkb.ba.



+2 Profil

icon Re: SQL SUM kolone u FireBirdu25.07.2008. u 20:49 - pre 131 meseci
FB

UIB

Sumiranje kolone plata_1

Code:
fbdataset1.Close;
fbdataset1.SQLSelect.Clear;
fbdataset1.SQLSelect.Add('select ID,prezime,ime,plata_1,plata_2,ukupno,sum(plata_1)as plata_1 from Imena group by prezime');
fbdataset1.Open;


Ne radi mi upit ?

Zasto

Edit: Dodati su code tagovi

[Ovu poruku je menjao chachka dana 25.07.2008. u 22:11 GMT+1]
 
Odgovor na temu

chachka
Srđan Mijatov
Programer
BUS Computers
Kikinda

Moderator
Član broj: 53780
Poruke: 575
*.ADSL.neobee.net.

Sajt: www.baze-podataka.net


+4 Profil

icon Re: SQL SUM kolone u FireBirdu25.07.2008. u 21:15 - pre 131 meseci
Zar je toliko teško pročitati barem jednu knjigu o SQL-u?

Sve kolone koje se navedu u SELECT listi, a da se nad njima ne primenjuje agregatna funkcija, se moraju navesti i u GROUP BY listi.

@medixsa: Da si pročitao poruku o grešci koju ti je dao FB server i da si pokušao da je shvatiš, ovo bi ti se i samo kazalo.
"The best code is no code at all." - Zidar (ES član)
"Biggest obstacle to learning SQL is unlearning procedural programming." - Joe
Celko
"Minimize code, maximize data." - A. Neil Pappalardo
 
Odgovor na temu

medixsa

Član broj: 155471
Poruke: 184
*.sa.hs-hkb.ba.



+2 Profil

icon Re: SQL SUM kolone u FireBirdu25.07.2008. u 21:24 - pre 131 meseci
ok hvala na savjetu ,to znaci da sva polja koja se ne sumiraju moraju biti u group by listi ,
npr. group by prezime,plata_2,id,ukupno itd...
 
Odgovor na temu

medixsa

Član broj: 155471
Poruke: 184
*.sa.hs-hkb.ba.



+2 Profil

icon Re: SQL SUM kolone u FireBirdu26.07.2008. u 00:43 - pre 131 meseci
fbdataset1.Close;
fbdataset1.SQLSelect.Clear;
fbdataset1.SQLSelect.Add('select ID,Kompanija,Iznos,Sum(Iznos)as ukupno from Imena group by ID,Kompanija,iznos');
fbdataset1.Open;

ovo radi ok i nema problema

ali ja hocu ukupni zbir kolone a ne po grupama

hvala !!!
 
Odgovor na temu

chachka
Srđan Mijatov
Programer
BUS Computers
Kikinda

Moderator
Član broj: 53780
Poruke: 575
*.ADSL.neobee.net.

Sajt: www.baze-podataka.net


+4 Profil

icon Re: SQL SUM kolone u FireBirdu26.07.2008. u 00:52 - pre 131 meseci
omg... pa valjda prosto
Code:
SELECT SUM(iznos) AS ukupno
  FROM Imena

"The best code is no code at all." - Zidar (ES član)
"Biggest obstacle to learning SQL is unlearning procedural programming." - Joe
Celko
"Minimize code, maximize data." - A. Neil Pappalardo
 
Odgovor na temu

medixsa

Član broj: 155471
Poruke: 184
77.238.200.*



+2 Profil

icon Re: SQL SUM kolone u FireBirdu26.07.2008. u 11:53 - pre 131 meseci
Zaista se izvinjavam , znam da sam dosadan ,ali fb mi je genersiao gresku prostu ,gdje sam morao da pobrisem sve
DbEdit komponete sa forme i tek onda je proradio kod...

Hvala ti jos jednom !!!

 
Odgovor na temu

[es] :: Firebird/Interbase :: SQL SUM kolone u FireBirdu

[ Pregleda: 3274 | Odgovora: 11 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.