Imam potrebe da za sebe odradim neke programe za knjigovodstvo i magacin, i moja ideja je bila da i baza i prog. jezik budu besplatni, jer ako ja budem zadovoljan sa tim programima, mogao bih da ih ponudim i drugim zainteresovanim korisnicima. Za sada mi je bitno da to bude za WIN, ali bi bilo lepo kada bi to sve, ako zatreba, moglo da se prebaci bez imalo (ili sa sto manje) izmena na LINUX. Trazeci po netu zakljucio sam da mi je PostgreSQL najbolji izbor sto se tice baze, ali sto se tice prog. jezika nisam dosao do nekog zakljucka, iako sam citao dosta po netu i ovde na ES-u. Jesam ja naisao na par resenja, ali da ne bih pitao za svaki prog. jezik ponaosob ono sto mi nije jasno, najbolje da mi kazete sta bi ste vi preporucili, nesto sto ne pravi probleme u radu, sto je provereno u praksi. Da, trebalo bi da taj prog. jezik moze da komunicira sa portovima (RS232, paralelni, USB) zbog komunikacije sa kasom, bar-kod citacem i sl; jednom recju zbog POS-a.
Sto se tice baza, tabela, SQL-a i ostalog, tu nemam problema jer preko 15 godina radim profesionalno kao programer, kombinacija UNIX-INFORMIX, ali to je sve sto radim u vezi sa programiranjem na PC-u, obaska sto covek spolja dodje, podesu bazi i sve sto treba, tako da meni ostaje samo da "strikam" u Informix 4GL-u. Onaj zahtev za rad sa portovima nije samo zbog POS-a, vec i zato sto se bavim elektronikom (mikrokontroleri) i imacu potrebe da radim neke programe koji mogu da komuniciraju sa spoljnim hardverom.
Napominjem da mi nije nikakav problem da naucim neki novi programski jezik i u tom smislu nema ogranicenja, predlozite mi ono sto mislite da moze da ispuni moje mnogobrojne zahteve :).
Pozdrav.
Sinisha

Koji besplatni programski jezik za PostgreSQL
Re: Koji besplatni programski jezik za PostgreSQL