Svaki Canon ima spot merenje. Ja sam temu namerno i postavio zbog toga sto se ova teza provlaci ovim forumom od vajkada i stekao sam utisak da zagovornici ove teze nisu bas nacisto ni sa nacinom merenja svetla, ni sa mogucnostima Canona, a pogotovo sa modovima vezanim za AF koje odredjeni modeli poseduju.
Dobar deo odgovora se krije i na linku koji je bobant postavio, a i Dzura ima pravo. Spot poseduju i Ixusi, a drugo je pitanje na koji se nacin on koristi i zasto su "neki drugi spotovi" bolji ili losiji. U svakom slucaju je potrebno poznavati aparat da bi ova opcija u pravoj meri bila iskoriscena.
@Dzura.
Nekad se za "stare" svetlomere podatak o spotu izrazavao u uglovnim stepenima jer je to bilo moguce. Jedno malo socivo sa fixnom zizom je stajalo na telu svetlomera te se podatak vezivao za njega. Ako se svetlost meri kroz objektiv, vise ugao nije relevanten. Promenom objektiva menja se i ugao pa bi podatak bio pogresan.
Danas se on izrazava u procentima. Tacka fokusa i prostor oko nje pa onda procenat u odnosu na celokupno vidno polje. Taj podatak se od tipa do tipa aparata razlikuje, a smatra se (ili se cak moze uzeti kao standard) da je 2% neka referentna vrednost pa se onda pogresno zakljuci: ako nema 2% spot, onda ga uopste nema. E, to u stvari nije tacno. Imaju ga i drugi aparati, ali nije 2%. Kod nekih je 3, kod nekih 5, a kod nekih ide i do 10%.
Bolje je da je 2% tj lakse je raditi, ali nije nemoguce sa malo znanja i poznavanja aparata, precizno izmeriti svetlost i ako on poseduje 5 procentni spot.

Re: SPOT merenje svetla i njegova primena