imao sam taj slucaj. Gubitak pasosa nije uopste naivna stvar i moze da vas uvuce u niz nevolja. U principu sve ce se dobro zavrsiti, ali koliko ce vas vremena zivaca i novca kostati to sam dragi bog zna.
Prvo, po gubitku pasosa morate otici sto pre do najblize policijske stanice i dati izjavu. Izjava je na zvanicnom jeziku zemlje pa se pomolite da lokalni policajac zna bar engleski da mozete da se sporazumete. Bez ove potvrde nase diplomatsko-konzularno predstavnistvo nece vas ni uzeti u obzir zato sto lokalna policija prilikom davanja izjave kontrolise da vam pasos mozda nije oduzet zbog nekog prekrsaja (da ne bi bilo kao sa Miladinom K.)
Sa tom potvrdom odlazite do najblizeg konzulata ili ambasade. Varijante:
1. ukoliko u zemlji u kojoj ste izgubili pasos niste rezident slobodno idite u koji hocete konzulat ako ih ima vise.
2. ako ste pak rezident morate se obratiti konzulatu za vase podrucje. Primer. Ukoliko nas gastos kao rezident u npr Hanoveru izgubi pasos u Minhenu njemu bi odgovaralo da prijavi gubitak u Minhenu, ali ne on mora ici u Hamburg u nas konzulat jer je taj konzulat zaduzen za Hanover.
3. varijanta, izgubili ste pasos u zemlji gde nema vaseg dip-kon predstavnistva. Horor. Morate videti sa lokalnom policijom da vam urede prolaz do najblize zemlje sa dkp.
Kad ste tako dosli do DKP-a sada ide druga faza gde morate dokazati da ste vi - vi ! Ja sam imao LK kod mene pa to nije problem, ali sam cekao da mi iz Srbije stigne POSTOM maticni list i uverenje o drzavljanstvu ! ! ! Gastarbajteri mogu doneti i strane dokumente za identifikaciju, a ako nista nemate onda vam trebaju dva svedoka da svedoce da ste vi taj i taj. Naravno oni to cino pod krivicnom odgovornoscu pa nisam siguran da ce te nekog tek tako nahvatati.
I onda cekate da vam se odobri putni list koji vazi par dana 10-tak, ali samo za povratak do Srbije.
Posto u DKP vadjenje pasosa i duplikata zna da potraje i do 2 meseca, cak i gastosi uzimaju putni list da bi za par dana ga izvadili u Srbiji.
Poucen iskustvom uvek nosim maticni list uverenje i LK sa sobom na put i obavezno ih razdvojim od pasosa. A pasos nosim po gradu... Nedao Bog da mi se opet desi...
Oh-oh-oh-oh-oh, sqare rooms,
oh-oh-oh-oh-oh, square rooms.
They don't listen, they don't care if a man is in despair.