Citat:
Pazi, prije nekih 6-7 godina, sam imao 'cast' da budem zaduzen za duplo manji broj servera od pomenute cifre, znaci oko 100.
Web serveri su bili vecina, ostalo SQL i mail.
Naravno, slazem se... malo je drugacija politika rada u takvom okruzenju. Tad pravis, ili svoje pakete ili koristis binarne od distribucije, niko normalan ne bi isao od servera do servera i rekompajlirao kernel...
Bingo. To je i razlog za CentOS, lako i jednostavno dizanje repoa i njihovo odrzavanje. I to je jos vise razlog za Fedora desktop - mnogo ti je prirodnije da koristis rpm based desktop ako trebas da pravis svoje rpm-ove. :) Nikada ja nisam rekao da ne treba nesto kompajlirati, ali NE NA SERVERU. Stavise, idealno, server i ne treba, iz bezbednosnih razloga, ni da ima instaliran kompajler.
Citat:
vladared: Drugo pitanje je čisto praktike, naše server sale su opremljene onako kako Bog zapoveda, tako da bi svako duže zadržavanje zahtevalo ili preterano debelu odeću ili upalu pluća, a da ne pričam o već pomenutoj neudobnosti pogotovu ako duže treba da se zadržiš. Treće, ako pokrenem X server na udaljenoj lokaciji i recimo se nakačim VNCom ili bilo kojom alatkom za remote pristup, hteo ja ili ne vršim neželjeno opterećenje mreže. Treće i možda najbitnije, još uvek nisam naleteo na grafičku alatku koja 100% podržava sve opcije za neki server, tako da uvek moraš nešto ručno da podesiš. Moje iskustvo je da alatke za grafičko podešavanje servera su dosta netolerantne prema ručnom podešavanju (pazi rekao sam da ne podržavaju sve tako da uglavnom fina podešavanja moram ručno da radim) i onda mi je jednostavnije da sve ručno sredim za sat vremena, nego da namestim nešto a da znam da nije završeno ili da jednostavno namestim pa kasnije ne mogu da koristim tu GUI alatku.
Fino receno. Slazem se skroz. Znaci, treba da ima libove, just in case, ali je jako dobro ne koristiti ako bas bas ne mora :D.
Citat:
xtraya: u cemu je problem sa ./configure, make , make install iz source-a?
mozda slack izgleda zastarelo (recimo u installeru) ali to interno svakako nije, podrzava sav novi hardver (sve sto nije totalni fenseraj)
Kao sto rekoh:
- Probaj da to "./configure, make , make install" uradis jedno 100 puta, i to sto brze, najbolje paralelno. Da i ne spominjem da kompajliranje opterecuje server, koji ne sluzi tome, vec pametnijim stvarima.
- Srecno u podrsci za hardver, kad ti dopadne nesto sto ima samo binary drajvere, spakovane u rpm i koji rade samo na kernelu od RH EL-a, ili nekom istom takvom. Dobrodosao u divni svet Linux-a, vidimo se za 300 godina kad "Linux hakeri" nauce znacenje reci ABI.
Please do not feed the Trolls!
Profesionalni sport je oksimoron. Profesionalni sportista je, najcesce, samo moron.