Ljudi, prvo odvukosmo se (u cemu smo majstori) daleko od osnovne teme. Drugo od tebe sam Paramecijume (kao majstora obrade slika) ocekivao da se pojavis mnogo ranije na ovoj temi sa ponekim savetom za obradu. Ti se pojavis tek sa negacijom necega tako ociglednog itd... Zare takodje...
To sto vi pricate nije kalibracija monitora vec profili za stamparsku masinu na koju cete predati nesto u stampu. Paramecijume nemoj mi samo reci da ti je profil monitora postavljen na default i da nista nisi pipao pri instalaciji video karitice i sistema uopste. Ja sam godinama radio na SUPER MATCH press view 21T, uz koji se dobijao kalibrator. Posle nekoliko godina kalibrator mi nije ni trebao. Kad sam otisao iz te firme radio sam na windowsu i mogao sam na oko da podesim (CRT) monitor sa razlikom od 5-10% u odnosu na kalibrator, sto je za srpske uslove i stamparije sasvim dovoljno. E sad mi ti kazes da neko, ko nema iskustva, ko se nije nikad bavio pripremom, ko nije ni video kako to zaista izgleda, ce moci da podesi monitor i to jos LCD (koji ni ja sa ovolikim iskustvom ne mogu da podesim na oko)?!!!
Vec sam u gornjim postovima pomenuo da sam nekim bliskim prijateljima kalibrisao monitore, posle kalibracije ljudi ne mogu da veruju da je to ista slika.
Sto se mene tice, sad stvarno zavrsavam diskusiju oko kalibracije... i mislim da bi bio red da se malo vratimo u temu i ono sto je ovom temom zamisljeno...
[Ovu poruku je menjao dzura dana 19.05.2008. u 09:03 GMT+1]

Re: Obrada digitalnih fotografija