Citat:
Brodoplovac: Čitao sam jednom o tzv. Edge serverima. Članak je govorio da ovi serveri rade otprilike isto ono što je opisano za transparent proxy-ije. Cilj je napraviti kopije podataka i zatim te kopije dislocirati po široj teritoriji kako bi bili bliži korisnicima i kako bi se štedeo bandwidth. Da li su "edge serveri" i transparent proxy-ji jedno te isto.
Transparent proxy, kao i ne-transparentni proxy, skladisti u sebi Internet sadrzaj (npr. slicice, video clipove, .exe fajlove...) koji je kroz njega prosao, pa
ga onda "iz lokala" prosledi korisniku umesto da ga skida sa neke internet lokacije. Takod Internet provajder stedi svoj Internet link (prema ostatku sveta) jer je to ono sto on placa svom "nadprovajderu". Jer, na primer, umesto 1000 korisnika ADSL-a uvek iznova skidaju neki klip sa Youtube, to ce uraditi samo prvi, taj klip ce se naci u kesu proxy servera, i svih ostalih 999 ce dobiti taj klip iz kesa lokalnog proxy servera.
Glavna razlika (sa stanovsta korisnika) izmedju transparentnog i ne-transparentnog je sto se ovaj drugi moze, ali i ne mora koristiti, dok ovaj prvi Internet Provajder nametne svima, i ne moze nikako da se zaobidje.
U sustini, sve to i nije neki veliki problem dok se sam transparentni proxy server ne pojavi kao usko grlo, ili pocne da brljavi (da li zbog lose konfiguracije ili... ko zna) pa korisnici imaju problema sa pojedinim web sajtovima koji nece da se otvore, ili se otvaraju tek na drugi-treci refresh... ili sa nekih sajtova ne mogu da pogledaju sve sadrzaje... itd. E, tada stvarno ume da nervira
Kada se jos na to dodaju reklame (zbog kojih sam i uzeo Telekom ADSL a ne kablovski Interent) da kod njih nema agregacije korisnika, da ne rade nikakav traffic shaping (nego su svi ADSL prikljucci prikaceni direktno na backbone...), a onda pre neki dan gledam one iz RATEL-u kako se spremaju da im opravdaju povecavanje cena Interneta (a s druge strane cujem da jedan Gb kupuju po 15 nizoj ceni nego sto ga prodaju ADSL korisnicima)... Tuga