Eto ja mislio da ce to ici lagano, ali izgleda da nije tako. :) Zelim da otvorim firmu kao preduzetnik koja ce pruzati usluge, i to: servisiranje i odrzavanje racunara i racunarskih mreza, kao i izradu programa po narudzbini. Za sada nece biti nikakve trgovine robom, vec samo uslugama. E sad, procitao sam dosta toga na ovom forumu, i konsultovao sam 2 osobe koje se bave registracijom firmi (vec dugi niz godina), ali neke stvari, kako su mi oni objasnili vise ne vaze (kao npr pravilo da registrujes samo jednu delatnost, a posle se bavis cim stignes), i oni su me malo da kazem razocarali sa ponudjenim resenjima. Evo ukratko:
Insistiraju da se naziv firme sadrzi sam opis delatnosti, naziv fime, naziv preduzetnika i adresa. sto bi se u ovom mom slucaju svelo na neki poduzi naziv. Da li bih ja onda mogao da npr stavim "Projektovanje i odrzavanje informacionih sistema "naziv firme" preduzetnik, adresa.....", pa da pod projektovanjem i odrzavanjem obuhvatim i servisiranje i programiranje? Takodje, da li ja imam pravo da kada dostavljam racune drugim firmama da koristim samo naziv firme ili moram ovaj pun naziv sa opisom delatnosi, nazivom preduzetnika, adresom, itd.
Drugi problem je sifra delatnosti, jer kao kao sto znate moze samo jedna da se stavi. Koliko sam ja gledao, ovim dvema delatnostima odgovaraju najvise 721 i 725, pa mi jedna osoba preporucuje da stavim 721, a druga da stavim 726!?!, koja obuhvata ostale poslove vezane za racunare?
I treci problem bi bio: posto ja cu uglavnom raditi na terenu (90%), da li postoji mogucnost da izbegnem da radim sa fiskalnom kasom, i sta bih morao da napomenem da bi me oslobodili fisalne kase (npr da cu raditi samo na terenu, sa pravnim firmama ili sta vec)?
Svaka pomoc je dobrodosla.

Problem sa definisanjem naziva i delatnosti firme kao preduzetnik