Neko je jednom pomenuo da su testovi na internetu (Photozone.de i slični) često dosta nedosledni, a još češće plasiraju rezultate koji se prosto ne poklapaju sa faktičkim stanjem. U poslednje vreme sam sklon da sve više verujem u tu konstataciju.
Recimo, video sam nekoliko fotki sa te DO verzije 70-300, kao i sa klasičnog 70-300. Meni lično više odgovaraju fotke sa klasičnog objektiva, s tim što je jasno da OVAJ test pokazuje razliku koja nije primerena ni između kombinacije najskupljeg L objektiva uparenog sa 1Ds MarkIII naspram najšugavijeg kompakta od pre 10 godina. Mislim, nekako mi nije jasno kako se ovakvi "ozbiljni" sajtovi ne potrude da provere da li im telo maši fokus ili je konkretan primerak stakla neispravan?
Gore linkovana komparacija je, mišljenja sam, urađenja krajnje diletantski i ne oslikava realnu razliku između ova dva objektiva. Tvrdim to, iako nisam lično probao ni jedan od njih. I novorođenčetu bi bilo jasno da su fotke sa DO objektiva mutne k'o kroz peskirano staklo, a neće biti da je Canon pustio tako nešto na tržište, po toj ceni. Linkovao sam krop na 200mm i f5.0, ali se slična distanca održava na celom opsegu sa manjim ili većim varijacijama, a 100% sam siguran na DO ne može biti ovoliko loš.
Pozdrav

Re: Canon EF 70-200mm F4 L USM