@Cobbreti
Hvala :)
Evo danas sam bila po vizu.
Ovako, da ti odgovorim sto se mog slucaja tice:
03.11. sam predala zahtev, uzeli su i meni br. mobilnog i rekli da ce trajati 3 do 4 nedelje, onda cekanje od 4 nedelje (u medjuvremenu je moj muz otisao do ureda za strance da vidi sto ga niko ne kontaktira i ispostavilo se da je sluzbenik nadlezan za nas bio 2 nedelje na godisnjem), i onda ga je pozvao da sutradan dodje (prosli cetvrtak) da ponese jos ugovor od stana i njegovo zdr.osiguranje, i rekao je da to salje za bg, i juce su me zvali iz ambasade da mi je zahtev odobren i da mogu da dodjem da viziram pasos svaki radni dan od 8h do 11h.
Ja sam otisla odmah danas, i nalepili su mi ulaznu vizu-znaci ti ne dobijas odmah u konzulatu boravisnu vizu, nego dobijas ulaznu na 90 dana, i kad dodjes za nemacku ides u ured za strance i tamo ces dobiti boravisnu. Sada ne znam tacno da li ce to biti prvo u pasos ili po novom kartica-ako neko ima vec iskustva neka napise.
Sto se tice tvog slucaja, stvarno ne znam o cemu se radi, meni je ovo prvo iskustvo da sam aplicirala vizu za pridruzivanje bracnom drugu.
A sto se tice turistickih viza-dok nismo bili na belom sengenu, ni tada nisam imala slicnih iskustava, secam se tada kada sam predala zahtev, odmah su rekli dodji za 5 ili 7 dana, i onda ti je izdaju.
Znam kako ti je, cekanje ubija, ali moramo biti svesni da to ne ide preko noci :) znaci mislim da ce te zvati posle praznika onda, ili u najboljem slucaju pre!
Srecno, i puno pozdrava.
@Nena
Nemas na cemu da zahvaljujes, tu smo da izlozimo nasa iskustva i damo savet ukoliko mozemo!
I ja sam bila srecna kad sam naisla na ovaj forum, ipak je lakse kad se sa nekim konsultujes ko je u istoj ili slicnoj situaciji.
Ja idem sada u nedelju, i naravno da cu se javiti kako i sta dalje (cini mi se da ima druga tema ovde "sta posle dobijanja boravisne vize" ili tako nekako).
Ja cu morati da idem samo na Orientierungstest (i kurs), jer imam polozen C1 nivo jezika, tako da sam oslobodjena :)
Sigurno ima ljudi ovde sa iskustvima za taj Integrationskurs koji mogu da ti pomognu.
Mene sada interesuje, kako stoje stvari sa prevodjenjem nasih vozackih dozvola u nemackoj?
Ja imam i internacionalnu, ali i tako sam cula da vazi tek 6 meseci od trenutka prijave u nemackoj.
E sada, ja sam pre nekih 2 meseca napravila sudar u nemackoj, odmah sam dobila i 2 kaznene punkte ( na srecu niko nije povredjen i sve je ok proslo) i u Strassenverkehr sam tada pitala kako to ide sa vozackim dozvolama, i oni su mi rekli da sada ne moraju ni drzavljani srbije da polazu sve ispocetka nego se to samo prevede. Ne znam da li je to 100% tacno, provericu ali za svaki slucaj ako neko ima iskustva molim vas pisite!
Pozz

Re: Dobijanje nemacke boravisne vize