Imam jedan problem sa smetnjama na telefonu.
Koje se manifestuju tako sto slusam Radio Novi Sad, kada dignem slusalicu.
Napominjem da je u pitanju redovan telefon, nije bezicni.
(GeneralElectrics-ov (GE) koji sam koristio dok sam jos ziveo na drugoj lokaciji i savrseno je funkcionisao.
Idem redom:
Mrezu su pravili tako sto su kopali rov sa druge strane ulice, polagali kabl, prokopavali ulicu na moju stranu
postavili telefonski stub koji je sa moje strane ulice, i vazdusnim putem spajali kuce i kuce sa druge strane ulice.
Kada su mi uveli telefonske linije (2), od prvog dana se cuje Radio Novi Sad na oba broja, sa istim
telefonskim aparatom, imao sam jos jedan telefonski aparat neki pijacni i na njemu se tiho cula ista stanica.
Kada sam prigovorio za smetnje, jos istog dana kad su aktivirali prikljucak,
izvodjac radova je rekao: verovatno je kolega ostavio radio u centrali ukljucen?!?!
Na drugoj telefonskoj liniji sam stavio drugi telefonski aparat neki Panasonic bezicni telefon i na njemu nema smetnji ili ih
nisam primetio.
Otisao sam prekoputa kod komsija i poneo "problematicni" telefonski aparat, komsije su spojeni na isti telefonski stub,
tamo se na tom istom aparatu nista ne cuje, ili zanemarljivo ako se dobro oslusne.
Prijavio sam smetnje, izasli ljudi i rekli da ce se smetnje otkloniti, nista se nije desilo.
U medjuvremenu sam dobio i ADSL (telekom) na tom broju.
Kada sam pitao sluzebnicu sta je sa tom muzikom, ona je pogledala i rekla je da su
dobili izvestaj da su svi problemi otklonjeni.
Kako je vreme prolazilo muzika je i dalje svirala sve do pre neki dan kad se iz nekog razloga linija iscistila.
To je trajalo dva dana, i ponovo ceo dan opet muzika, vesti itd...
Juce negde do podneva nije bilo nista, pa opet imam prijem radio programa koji ne zelim.
Napominjem da radio program cuje i svaki moj sagovornik.
Prijavio sam kvar, izasli su radnici telekoma i naravno nista nisu ucinili prigovarali su:
- da je blizu telefonskog kabla u sobi koaksijalni kabl (koji je od satelitske antene) da mozda on smeta.
- mozda smeta neka antena ovde kod mene u naselju? (najbliza antena je na nekih 500m vazdusne linije)
- mozda bi bilo najbolje da nabavim onaj matori telefon na okretanje.
- a mozda ta dva dana kada nije bilo smetnji radio stanica nije emitovala program (da Radio Novi Sad, ne emituje dva dana program nemoguce?!)
- posto je centrala pod garancijom prijavice problem izvodjacu radova.
- ako ne budem zadovoljan sa onim sto mi izvodjac radova bude rekao ili uradio da se zalim pismenim putem direktoru telekoma u NS
Danas sam opet isao do komsija u ulici i niko nema problem sa telefonskom linijom na mom telefonskom aparatu.
Komsija koji je isto imao problem, kaze da je posle nekoliko dana ostajanja bez signala, problem otklonjen.
Da li neko moze da mi kaze sta bi mogao biti uzrok problema?
Koga cimati i kome pretiti tuzbom, ako vredi pretiti tuzbom?
Posto sam u celosti isplatio uvodjenje prikljucaka.

Nove telefonske linije se mesaju sa radio stanicom, kako da resim problem?